I overkant av to millioner nordmenn har sett Magnus Carlsens VM-deltakelse i New York siden turneringen startet 11.november. Carlsen er regjerende verdensmester, og blir utfordret av Sergej Karakin. Turneringen er for Carlsen en tittelkamp.

Ifølge NRK er det gjennomsnittlig 191.000 seere per sending på NRK2. Seerandelen har vært på 16 prosent blant alle seere over 12 år. Høyest andeler er det blant 20-29-åringer med høy utdanning.

Les mer: Carlsen forlot pressekonferanse - kan få en halv million i bot

Mange unge seere
- En ting er at det er så mange som er innom sendingene, men nesten 200.000 seere i snitt gjennom alle disse timene med sjakk løfter sjakkk-VM opp til å være en av de store tv-idrettene, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Han opplyser videre at det er flest seere (42 prosent) under 50 år.

- At demografien og oppslutningen relativt sett er såpass ung er jo også fascinerende, og kanskje overraskende for noen. Men basert på tidligere VM visste vi jo at dette er stort og spennende for publikum.   

- Forventer dere at enda flere ser de siste kampene?

- Parti ni i går hadde 283.000 i rating, det tilsvarer 28 prosent av andel av seingen. Det er rekord så langt i mesterskapet. Spenningen har bare steget, og vi nærmer oss helg når folk kan orke og få lov til å være våkne lenger. Sånn sett er det mye som taler for at vi får enda høyere tall enn hittil, ja.

- Vi har verdens beste team
Sportssjef i NRK, Egil Sundvor, sier det er vanskelig å slå av selv om sendingene går på natten, og at han er «happy og gladtrøtt» etter å ha sett alle sammen.

NRK har så langt sendt 2000 minutter med sjakk. En viktig del av sendingene er tett dialog med publikum, og varierte gjester i studio.

- Vi har trolig verdens beste team bak sjakksendingene. De gjør en formidabel jobb, og for oss er det ikke overraskende at det går så bra og at sendingene er så gode. Jeg tror også dialogen sjakkteamet har med seerne på sosiale medier bidrar til å skape entusiasme og deltagelse i og rundt sendingene. Men det er selvsagt svært gledelig at det treffer så godt som vi håpet.