Resultatene for Schibsteds fem norske mediehus blir kjent i forbindelse med at mediekonsernet legger fram sine tall for tredje kvartal fredag morgen. Til sammen tapte avisene 97 millioner kroner i omsetning i tredje kvartal i forhold til samme kvartal i fjor.

- Våre aviser i Norge og Sverige fortsetter å møte en negativ inntektsutvikling som er drevet av rask nedgang i printannonseringen. I tredje kvartal har vi klart å tilpasse kostnadsbasen rask nok til å øke driftsmarginen. Det er også oppmuntrende å se at antallet digitale abonnenter vokser raskt. Vi tror dette vil være en viktig inntektsdriver for kvalitetsmedier i fremtiden, sier Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal.

Det største av mediehusene i Norge, VG, omsatte for 401 millioner kroner i tredje kvartal. Det er en nedgang på 41 millioner eller 9,3 prosent sammenlignet med tilsvarende periode året før. VG fikk et driftsresultat på 66 millioner kroner, mot 74 millioner i tredje kvartal i fjor. Det er et fall på 10,8 prosent. Driftsmarginen er fortsatt langt over det de aller fleste mediehus kan skilte med: 16 prosent, mot 17 prosent i samme periode i fjor.

Les mer: Schibsted-overskudd på 392 millioner

VGs digitalinntektene steg i tredje kvartal, drevet av økte annonseinntekter på mobil og web-tv. Reklameomsetningen på desktop fortsetter å krympe. Papiravisinntektene falt med med 51 millioner i tredje kvartal, fra 292 millioner til 241 millioner. Det tilsvarer en nedgang på 17,4 prosent. Et lyspunkt er at salget av digitalabonnement, kjent under navnet VG+, nådde rekordnivåer i tredje kvartal.

Schibsteds fire abonnementsaviser - Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen - omsatte samlet for 658 millioner kroner i tredje kvartal. Det er 56 millioner eller 8,5 prosent svakere enn i tilsvarende periode i fjor. Avisene fikk et samlet driftsresultat på 30 millioner kroner, mot 22 millioner i tredje kvartal 2015. Det er en forbedring på 36 prosent. Driftsmarginen økte fra fire til fem prosent.

Annonsesmell for abonnementsavisene
Det er kostnadskuttene og økte digitalinntekter som pynter på resultatet. Annonseinntektene falt med hele 28 prosent i kvartalet. Annonselsalget på papir gikk ned med 27 prosent mens det digitale annonsesalget sank med hele 30 prosent. Her har Schibsteds abonnementsaviser den aller største utfordringen.

Avissalgsinntektene økte med sju prosent i kvartalet, takket være økt digitalsalg og økte priser. De fire abonnementsbaserte mediehusene har nå passert 100.000 digitalabonnenter.

Les også: Har passert 100.000 digitale abonnenter

Les også: Sponsorer gir 40.000 studenter fri tilgang til Schibsteds nettaviser