Tv-kanalene og mediebyråene setter hardt mot hardt i de pågående prisforhandlingene for neste år. I år satte både Discovery og MTG opp listeprisene for tv-reklame med henholdsvis 4,5 og 2,3 prosent hver. TV 2 valgte en annen strategi, og forsøkte å hente ut prisveksten gjennom forhandlinger. Nå mener forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i Group M at nok er nok.

- Vi forventer at tv-kanalene ikke øker prisene sine. Tv-markedet er forholdsvis stabilt, både på omsetning og seing, og konkurransen om annonsekronene er hardere enn noensinne. Vi ser ikke rom for at tv-kanalene skal øke prisene for 2017, sier han til Kampanje.

Les også: Discovery skrur opp tv-prisene mest

Discovery: - Stor sannsynlighet for prisvekst
Discovery Networks kommersielle direktør, Bjørn Solvang, forteller at de ikke har tatt en endelig avgjørelse om neste års prisnivå, men han har en annen analyse av markedet enn Group Ms forhandlingsdirektør. 

- Jeg vil bli overrasket om det ikke blir en justering på prisene fra tv-selskapenes side i 2017, sier kommersiell direktør Bjørn Solvang i Discovery Networks.

- Da mener du oppover?

- Ja. Vi tror markedet for tv-reklame vil vokse neste år. Det er veldig mange sprikende signaler, men det er vår analyse av dette. Skal vi få plass til alle annonsører er sannsynligheten større for at det blir en justering i prisene enn det motsatte, sier han.

Større kamp om plassen
Omsetningen av tv-reklame gjennom mediebyråene er per september i år på 2,526 milliarder kroner. Det er 0,5 prosent mer enn i samme periode i fjor. Utviklingen i markedet  er altså mer eller mindre flat.

Les mer: - Voldsom vekst i september

Samtidig er nedgangen i den lineære tv-seingen paradoksalt nok et av tv-kanalenes største argument for å sette opp prisene. Med færre seere øker også avstanden mellom tilbudet fra tv-kanalene og etterspørselen hos annonsørene.

- Hvis tv-selskapene tror at tv-markedet skal vokse og det totale konsumet av tv-seing i beste fall er stabilt, er det mest naturlige at det blir en justering oppover. Vi har ikke tatt endelig stilling, men vil gjøre det ganske raskt, sier Solvang.

Saken fortsetter etter bildet.

Økte mest i år: Discivery-direktør Bjørn Solvang økte listeprisene med over 4 prosent i år. Nå går det med stor sannsynlighet mot ny prisvekst.

Thalberg: - Langt fra utsolgt
Thalberg mener konklusjonen ikke er gitt.

- I enkelte perioder er etterspørselen større enn tilbudet, men i andre perioder er kanalene langt fra utsolgt. Vi så at TV 2 gikk med mange ledige flyseter under OL. Det er avhengig av sesong. Spesielt i de periodene der dagligvarehandelen skal lansere sine produkter er det trangt om plassen, mens andre steder er det god plass, sier han til Kampanje.

- Hvis tv-kanalene forventer prisvekst, står de foran tøffe forhandlinger, legger han til.

Reklamekjøper: - Legitimt å ønske prisvekst
Denstu Aegis' forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen er ikke like sikker som sin bransjekollega på at prisene kan bli stående på dagens nivå.

- Tiden før prislistene kommer er alltid morsom og spennende. Kanalene forsøker å posisjonere seg og hevde at prisene er nødt til å gå opp, mens vi alltid vil hevde det motsatte. Men ser man på situasjonen i høst der TV 2 har vært utsolgt i flere perioder, samtidig som vi ikke forventer at de skal produsere mange flere seere til neste år, snarere tvert imot, så er vi i den situasjonen at man har en legitim grunn til å ønske å få prisene noe opp, sier Eide-Fredriksen.

Samtidig mener han tv-kanalene må trå forsiktig.

- Annonsørene har mange andre alternativer og det er også et spørsmål hvor mye kanalene tør sette prisene opp. Det sitter sikkert også tv-direktørene og lurer på. De har helt sikkert press fra eierne på å skru opp prisene, men setter man de for mye opp står man i fare for å dempe etterspørselen for mye.

- Et ekstra spennende år
- Hvor mye kan tv-kanalene øke prisen før annonsørene sier stopp?

- Det vil jeg ikke spekulere i. For noen annonsører er beløpet høyere enn andre, men tradisjonelt sett vil enhver prisøkning utover en normalprisøkning på 3-4 prosent føre til at mange annonsører vil ta en ekstra runde.

- Er det en spesielt stor usikkerhet knyttet til utviklingen i tv-seingen neste år?

- Det er et ekstra spennende år, i og med at kabel- og tv-distributørene er pålagt å slutte koblingssalget av tv og internett. Vi vet fra andre markeder der det har skjedd at en god del av den eksisterende seermassen kutter kabelen. Da forsvinner verdifulle seere ut av lineær-tv-markedet. Det kommer ytterligere til å legge press på etterspørselen.