Den svenske mediegiganten Bonnier solgte i januar den danske finansavisen Børsen til mediehuset JP/Politikens Hus for 800 millioner danske kroner. Det tilsvarer litt over én milliard norske kroner.

Den svenske, familieeide giganten, som er Nordens største mediekonsern, var fornøyd med prisen og at salget fyller opp krigskassa.

- Dette er en meget bra handel for Bonnier. Gjennom salget mobiliserer vi ressurser for å fortsette investeringer og oppkjøp innen områder der vi ser muligheter for vekst og større avkastning. Det styrker oss i arbeidet med å øke vår andel av nye, primært digitale, inntekter fra 15 prosent i fjor til 50 prosent 2020, sa konsernsjef Tomas Franzén.

Les mer: Bonnier selger danske Børsen

Men nå kan det største mediesalget i Norden i 2016, og en av Danmarks største mediefusjoner i nyere tid, kollapse. For ifølge det svenske nettstedet Resumé frykter Bonnier nå at danske konkurransemyndigheter skal vende tommelen ned for sammenslåingen. Verken Bonnier eller JP/Politikens Hus ønsker å kommentere spekulasjonene.

Rekordresultater tre på rad
Børsen er et av Danmarks eldste medier og ble grunnlagt i 1896. Bonnier kjøpte 49 prosent av Børsen i 1969 - og kjøpte hele avisen i 1996. JP/Politikens Hus er et av Danmarks største mediehus og driver blant annet de tre dagsavisene Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Politikens Hus og Jyllands-Posten ble slått sammen til et mediekonsern i 2003. JP/Politikens Hus er eid av Jyllands-Posten Holding (50 prosent) og A/S Politiken Holding (50 prosent).

I årene 2012-2014 kunne Børsen bokføre tre rekordresultater på rad. Børsen har vært under kraftig omstilling og det meste handler om å styrke seg digitalt og skape nye inntektsstrømmer. Mediehuset driver i tillegg til papir- og nettavisen Børsen også Børsen Associated Media (BAM), som samler danske Dagens Medicin, e-learningvirksomhet og digitale lærebøker for ledelse.

Børsen har et papiropplag 48.000 eksemplarer i snitt som når rundt 150.000 daglige lesere. Nettutgaven har 20 millioner sidevisninger per måned.

Vil øke Bonniers digitalandel
For et år siden ble det kjent at Bonnier skal spare to milliarder kroner fram till 2018. Det skal skje gjennom å kutte kostnadene i tradisjonelle medier, effektivisere og spare gjennom innkjøpssamarbeid.

 

Pengene som Bonnier skal spare skal skal brukes på utvikling av nye, digitale inntektskilder. Bonnier har ifølge ledelsen planer om å teste flere nye forretningsområder de neste fem årene enn de har gjort de siste femti år. Inntektsandelen fra digitale forretninger skal opp fra 20 prosent i dag til 35 prosent i 2018 - og videre opp til 50 prosent i 2020, ifølge planene.

 

Les mer: Bonnier skal kutte to milliarder