Mediepolitiske talsmann Arild Grande (Ap) sier han forstår godt «frustrasjonen» til utvalget over den korte tidsfristen som ble gitt for delutredningen og selve deloppdraget.

- Jeg forstår frustrasjonen til utvalget og at dette oppdraget kom overrumplende. Dette tenderer til useriøs saksbehandling, sier Grande til Kampanje.

I går la Mediemangfoldsutvalget ledet av Knut Olav Åmås frem sin delrapport der det ble grundig redegjort for fire ulike modeller som kan sikre en kommersiell allmennkringkaster i fremtiden. Selv om utvalget ikke ga noen klar anbefaling, kom det klart frem at en modell der det offentlige kjøper allmennkringkastingstjenester av én eller flere aktører var den beste løsningen «for å sikre en kommersiell allmennkringkaster utenfor Oslo».

Les mer: Vil ha støtte til kommersiell allmennkringkasting

Utvalgsmedlem: - Stortinget ødelegger
Flere i utvalget er ikke fornøyd med hvordan prosessen  har vært lagt opp og mener Stortinget må bære sin del av ansvaret.

- Vi ble bedt om å se hele mediepolitikken i sammenheng og så fant Stortinget ut at det ønsker ikke vi, vi ønsker å ta ut en bit og sette det på et hurtigspor. Da ødelegger Stortinget for muligheten til å se på hele mediepolitikken, sa utvalgsmedlem Gunnar Stavrum til Kampanje i dag.

Les også: - Stor irritasjon i Åmås-utvalget

Saken fortsetter etter bildet.

- Forstår frustrasjonen:

AP-politiker Arild Grande forstår «frustrasjonen» til utvalget, men sier ansvaret utelukkende ligger hos kulturministeren.

- Ikke tid til å vente
Grande mener på sin side at ansvaret ligger utelukkende hos regjeringen, og at det ikke var tid til å vente på at Mediemangfoldsutvalget skulle komme med sin fullstendige rapport første mars neste år.

- Vi på Stortinget har ikke ansvar for dette og kunne heller ikke vente på utvalget. Det er et regjeringsoppnevnt utvalg.  Hvis ingenting skulle skjedd på det mediepolitiske området før rapporten kom, ville det først bli den neste kulturministeren som gjorde noe med dette. Det var ikke tid til å vente til neste stortingsperiode for å utvikle mediepolitikken, sier Grande.

- Gunnar Stavrum sier ingen kan ta rapporten «til inntekt for at utvalget mener norsk mediepolitikk hviler på at vi skal ha en kommersiell allmennkringkaster». Hva sier du til det?  

- Den debatten gjorde vi oss vi oss ferdig med for lenge siden. Samtlige partier, med unntak av Fremskrittspartiet, var enige om behovet for kommersiell allmennkringkasting: Nå er debatten hvordan vi skal løse dette.

- Ville gjøre utvalget til gissel
Han mener saken har vært «usedvanlig dårlig håndtert av regjeringen fra første stund» og at ministeren her har brukt utvalget som gissel i saken.

- Linda Helleland hadde strengt tatt ikke behøvd å konsultere utvalget, men når hun først gjorde det, forstår jeg ikke hvorfor hun ikke henvendte seg til dem umiddelbart etter Stortingets vedtak 1. mars i år. Hvorfor ventet hun helt til det siste? Hun fikk to oppdrag. Det ene var å utlyse midlertidig avtale. Det ble fiasko. Det andre var å sikre kommersiell allmennkringkasting for fremtiden og komme med en sak innen utgangen av året. Hun burde gått i gang med begge prosesser samtidig. Det får meg til å lure på om hun egentlig ønsket å finne en løsning, eller om hun ville gjøre utvalget til et gissel i saken. Dersom utvalget ikke ville gitt gode nok svar ville det åpnet for at hele saken kunne bli skjøvet på, sier han.

Ap-politikeren mener kulturministeren allerede 2. mars kunne bedt utvalget sette i gang arbeidet med delrapporten.

- Da vi hadde vi vært langt på vei allerede og kanskje allerede nær en konklusjon. Nå har hun i stedet malt seg inn i et hjørne og hun kommer ikke lenger unna ansvaret for å løse saken. Jeg tror hun gamblet på at noen ville hive seg på den midlertidige utlysningen, sier han.