Etter det Kampanje erfarer har TV 2 og Monster signert en avtale med den amerikanske tv-giganten NBC om opsjon på tv-formatet «The Stream». Dermed kan alt ligge til rette for en amerikansk versjon av den norskutviklede artistkonkurransen, som hadde premiere på TV 2 i høst.

NBC har tidligere gjort stor suksess med artistkonkurransen «The Voice», som hadde sin opprinnelse i Nederland.

En opsjon på tv-formatet betyr at NBC i alle fall har sikret seg mot at konkurrentene ABC, Fox og CBS kan plukke opp programmet, men slik Kampanje kjenner markedet, vil de store pengene først kommer dersom programmet går i produksjon. I 2011 solgte TV 2 «Dag» til Fox, uten at de noen gang lagde en amerikansk versjon av dramaserien.

Kvernstrøm i Los Angeles
I forkant av neste ukes store tv-messe i Cannes er det vanlig å pitsje inn programmer på forhånd. Dermed kan TV 2 trygt dra til Cannes, vel vitende om at en av verdens tv-kanaler allerede har sikret seg rettigheten til å produsere programmet. 

TV 2-direktør Trond Kvernstrøm var selv i Los Angeles i september og dokumenterte reisen på Facebook med teksten «LA pitch is going down! TV 2 Monster FOX NBC ABC7».

Salget av opsjonen på «The Stream» utgjør litt av en avskjedsgave til TV 2 fra deres avtroppende direktør for kanal og program. Etter nyttår starter Kvernstrøm opp et nytt byrå sammen med tidligere SMFB-sjef Christian Steen.

TV 2 vil ikke kommentere opplysningene Kampanje sitter på.

Les mer: Bransjestjerner slår seg sammen – lager nytt byrå

Saken fortsetter etter bildet.

Kan glise: TV 2-direktør Trond Kvernstrøm (til høyre) forlater selskapet ved nyttår, men gir TV 2-sjef Olav Sandnes (i midten) en real avskjedsgave i form av «The Stream» til USA.

Kan tjene millioner
Det er Monster Entertainment som både produserer og står bak utviklingen av «The Stream». Tv-programmet er et unikt samarbeid mellom TV 2, Spotify og verdens tre største plateselskaper.

Etter det Kampanje har grunn til å tro koster en sesong med «The Stream» rundt 20-30 millioner kroner i Norge. I USA vil en tilsvarende produksjon fort beløpe seg til 20-30 millioner dollar. Dersom programmet går i produksjon, så vil TV 2 og Monster og eventuelt distribusjonsselskapet Nordic World kunne hente ut rundt 5-7 prosent i en såkalt formatavgift.

Dersom en amerikansk produksjon har en pris på rundt 200 millioner kroner, kan TV 2 med seks prosent formatavgift innkassere 12 millioner kroner.

I «The Stream» starter konkurransen flere måneder før tv-sendingene, ved at artistspirer laster opp låter og videoer på TV 2s nettsider. De 100 mest streamede artistene på nettsiden blir invitert til en showcase hvor de møter Norges tre største plateselskap, Universal, Sony og Warner, representert av de tre artistene Marion Ravn, Espen Lind og Cato Sundberg.  De skal signere tre artister hver sin skal opptre live på TV 2 hver fredag og gi ut låter på Spotify.

Den norske programlederen har vært Tarjei Strøm.

«The Stream» har ikke blitt en enorm suksess på fredagskveldene TV 2 i høst, men har ligget stabilt på rundt 400.000 seere i konkurranse med «Det store spranget» på NRK1.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på «The Stream» som er et helt nytt norskutviklet format med internasjonalt potensiale, sa programdirektør Jarle Nakken til Kampanje da programmet åpnet med 375.000 seere i august.