Magasin- og ukepressen har tapt store annonseinntekter de siste årene. I 2016 falt den samlede annonseomsetningen med 18,6 prosent til 326 millioner kroner sammenlignet med året før, ifølge IRM.

Annonsefallet har sammen med leser- og opplagsfall satt flere blader og magasiner i Norge og internasjonalt under kraftig press. Denne uken kunne Kampanje melde at Aller Media legger ned det 22 år gamle kvinnemagasinet Henne, og det er flere endringer på gang i det danskeide mediekonsernet.

For revolusjonen i leser- og annonsemarkedet er bakteppet når Se og Hør og Allers flytter annonsesalget for papirutgavene til salgsselskapet HS Media, som holder til i Grue kommune, 13 mil nord for Oslo. Salgsselskapet er også er eid av Aller Media. Annonseselgerne i de to bladene blir overført til Aller Medias digitale satsinger.

Les også: Aller legger ned Henne

Les også: Arnstad: - Har vært et eventyr

- Viktig i et fallende annonsemarked
Det bekrefter kommersiell direktør i Aller Media og Dagbladet, Per Brikt Olsen, overfor Kampanje.

- Tanken bak dette er å fokusere enda mer digitalt og multimedialt på Hasle (Aller Media og Dagbladets hovedkvarter i Oslo, red. anm.) og samtidig oppnå stordriftsfordeler i HS Media på Kirkenær. Vi er så heldige at vi har Norges største salgsmiljø av annonser til magasiner i HS Media. Ved å ha samlet mange titler på ett sted oppstår det stordriftsfordeler og synergier. Dette er viktig i et fallende annonsemarked på papir å være effektive, påpeker Olsen.

- De største brukerne av titlene i Aller-porteføljen, på tvers av digital og papir, skal fortsatt betjenes fra ett sted - med en hovedkontakt, legger han til.

- Er det aktuelt å flytte enda mer av Aller Media-bladenes annonsesalg til HS Media på Kirkenær?

- Hvordan vi selger annonser i produktporteføljen er en fortløpende vurdering. Vi bestreber å hele tiden optimalisere salgsprosesser og være effektive for våre annonsekunder. Herreporteføljen til Aller Media har blitt solgt ut fra HS media i flere år og nå utvider vi annonsesalget ytterligere, sier Olsen, som er styreleder i HS Media.

- Ved å ha samlet mange titler på ett sted oppstår det stordriftsfordeler og synergier. Dette er viktig i et fallende annonsemarked på papir å være effektive forteller Per Brikt Olsen.

Annonseinntekter på 50 mill.
I HS Media er daglig leder Tor Arne Sandholt svært godt fornøyd med at Allers og Se og Hør blir blant selskapets kunder. Fra før har selskapet rundt 80 blader som kunder, deriblant de tre villmarksbladene til Egmont.

- Vi fikk oppdraget denne uken, forteller Sandholt til Kampanje.

I glansdagene var Se og Hør en formidabel pengemaskin for eieren Aller Media. Ikke bare solgte kjendisbladet hundretusener av utgaver hver eneste uke, bladet dro etter det Kampanje forstår også inn over 50 millioner kroner i annonseinntekter årlig på det meste tidlig på 2000-tallet. I dag er annonseomsetningen vesentlig lavere.

- Se og Hør er fortsatt konsernet Aller Medias største annonseprodukt - hvis man holder Dagbladet og Dagbladet Magasinet utenfor, forteller Sandholt.

Satser på print:

Tor Arne Sandholt er daglig leder i HS Media.

- Økt direktesalg demmer opp for byråfall
I fjor omsatte HS Media, som har 25 ansatte, for 28,4 millioner kroner. Det var helt likt med omsetningen året før. Overskudd før skatt endte på 5,7 millioner kroner, mot 4,8 millioner i 2014. Inntektene er provisjon av annonsalget.

Mediebyråene, som kjøper reklame på vegne av landets største annonsører, har kuttet kraftig i annonsekjøpene i magasin- og ukepressen. Sandholt forteller at HS Media klarer å demme opp for byråfallet.

- Vi er veldig printbaserte og de ansatte har høy kompetanse om printmedier. 95 prosent av vår omsetning skjer på print. Vi jobber både med mediebyråsalg og direktesalg og vårt høye direktesalg har demmet opp for fallet man ser i ukepresseomsetningen som går via mediebyråene. I løpet av tre år har mediebyråandelen av vår omsetning gått fra 20 til 5 prosent, forteller Sandholt.

- Har stoppet nedgangen
Han forteller at bladene selskapet jobber for har langt mindre fall enn snittet for uke- og magasinpressen.

- De magasinene vi har jobbet med de siste tre årene har til sammen hatt en omsetningsnedgang på under en prosent. Vi har stoppet nedgangen for flere av bladene vi har overtatt. Det er kort og godt økt direktesalg som kompenserer for fallet i omsetningen som kommer inn via mediebyråene.