- Arild Grande besvarer kritikken fra Gunnar Stavrum på en selvmotsigende måte. Han kan ikke både forstå frustrasjonen til Stavrum samtidig som han sier Stortinget ikke hadde hatt tid til å vente på utvalget, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen til Kampanje.

Det politiske munnhuggeriet og oppvasken etter at Mediamangfoldsutvalget ledet av Knut Olav Åmås leverte sin delrapport om kommersiell allmennkringkasting tidligere denne uken fortsetter.  

Utvalget gikk tirsdag langt i å argumentere for å innføre en økonomisk støtte til kommersiell allmennkringkasting dersom det er noe man ønsker, men samtidig kom irritasjonen også til syne over at dette mediepolitiske virkemiddelet ble tatt ut av sin sammenheng. 

I går blåste Nettavisen-publisher Gunnar Stavrum ut og snakket om «irritasjonen» i utvalget over å gjøre en egen delrapport på kommersiell allmennkringkasting.

- Vi ble bedt om å se hele mediepolitikken i sammenheng og så fant Stortinget ut at det ønsker ikke vi, vi ønsker å ta ut en bit og sette det på et hurtigspor. Da ødelegger Stortinget for muligheten til å se på hele mediepolitikken, sa Stavrum til Kampanje.

Les også: - Stor irritasjon i Åmås-utvalget

Skylder på regjeringen:

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande mener irritasjonen i Mediemangfoldsutvalget må rettes mot regjeringen og kulturminister.

Irritert utvalg
Stavrum tok irritasjonen ut på Stortinget, noe som fikk Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann til å i stedet rette fingeren mot regjeringen, kulturdepartementet og medieministeren.

Les også: Skjønner «frustrert» Åmås-utvalg – vil ikke ta på seg ansvaret

- Vi på Stortinget har ikke ansvar for dette og kunne heller ikke vente på utvalget. Det er et regjeringsoppnevnt utvalg.  Hvis ingenting skulle skjedd på det mediepolitiske området før rapporten kom, ville det først bli den neste kulturministeren som gjorde noe med dette. Det var ikke tid til å vente til neste stortingsperiode for å utvikle mediepolitikken, sa Grande.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen svarer med at det var Stortinget som satte fristene og at regjeringen kun har fulgt opp de folkevalgtes ønsker i denne saken,. 

- Vi i regjeringen mener vi burde ha ventet på utvalget, men når Stortinget satte en frist som var kortere enn det vi ønsket og heller se på denne biten uavhengig av mediemangfoldsutvalget så må vi levere på de fristene Stortinget setter, sier han.

- Ble dere overrasket da dere leste Stavrums uttalelser?

- Ideelt sett burde vi sett alt under ett og fulgt den oppsatte timeplanen, men Stortinget ville det annerledes.

Tilbakeviser AP-anklager:

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet mener Arild Grande snakker i mot seg selv.

Pølser og politikk
Han sier videre at det aldri var aktuelt å velge ikke å lytte til hva utvalget hadde å si. Arild Grande sa i går at kulturministeren strengt tatt ikke hadde behøvd å konsultere utvalget i denne saken. 

- Selv om fristen var kort mente vi i Kulturdepartementet at det var bedre at utvalget fikk delta og at vi fikk lyttet til deres kompetanse i denne saken, sier han. 

På Grandes anklager om at utvalget allerede dagen etter medieforliket 1. mars kunne satt i gang å jobbe med utrede kommersiell allmennkringkasting, og ikke vente til september svarer Folke Fredriksen:

- Utvalget har jo jobbet med dette hele tiden og hatt kommersiell allmennkringkasting oppe til diskusjon. Samtidig har vi også hatt en prosess med den midlertidige utlysningen og hatt møter med ESA. Men ideelt sett burde mediemangfoldsutvalget hatt mer tid til helheten enn å vurdere hver enkelt salamiskive, sier han.