I september slapp Helsedirektoratet en kampanje om helserisiko ved røyking, med særlig fokus på lungekreft, som er den kreftformen flest i Norge dør av.

En del av kampanjen var filmen «Når røyking fører til lungekreft». I filmen hoster en mann stygt før han dekker deler av vasken med blod fra lungene.

Filmen er utviklet av Bandujo for New York City Department of Health and Mental Hygiene, og tilrettelagt for norsk av Saatchi & Saatchi.

Les mer og se filmen her: Ny Kampanje skal skremme til røykestopp

Vil ikke angripe røykerne
Nå følger Helsedirektoratet opp med en rekke mildere filmer.

- I og med at tv-filmen er ganske brutal, ville vi lage løsninger med en mildere og mer motiverende tone. Vi valgte å angripe røykeatferden uten å angripe røykerne selv - en gruppe som allerede føler seg stigmatisert. Vi skulle trå forsiktig, samtidig som vi ikke kunne skygge unna det faktum at det er ekstremt farlig å røyke, sier Sverre Midttun, rådgiver i Saatchi & Saatchi, i en pressemelding.

Se to av filmene her (saken fortsetter etter videoene):


- Vi tror folk tåler både spøk og alvor

Ifølge Helsedirektoratet er det fremdeles i underkant av 1 million mennesker som røyker daglig eller av og til i Norge. De fleste som røyker er godt voksne og har røyket i mange år.

- Mange av røykerne har dårlig samvittighet, og har gjennom mange år satt opp et forsvar for egen røyking. Selv om man innerst inne har et ønske om å slutte, er lettere å finne på unnskyldninger for å utsette røykeslutten, enn å endre en gammel vane.

Den nye kampanjen skal ikke kjøres på tv, men på nett og radio.

- Mange mener at det nå er grunnfjellet av røykerne som står igjen. At det bare er de siste innbitte som ikke har slutta. Vi tror disse tåler både spøk og alvor. Ambisjonen er at vi gjennom å angripe røyking fra flere kanter med ulike budskap, får de siste til å vurdere røykeslutt, sier Øyvind Waage, kreativ leder i Saatchi & Saatchi.