Tidligere i oktober kunne Kampanje avsløre at TV 2 har solgt den nye talentkonkurransen «The Stream» til den amerikanske tv-giganten NBC. Salget har de har gjort i samarbeid med produksjonsselskapet Monster og musikkprodusent Jørn Dahl sitt selskap Little Hill. Bak handelen står distributøren Nordic World.

Les mer: TV 2 selger «The Stream» til amerikansk tv-gigant

- Dette er uten tvil den største tv-eksporten fra Norge noensinne og vil selvsagt også bidra til gode inntekter for TV 2 og våre partnere i årene som kommer hvis serien lykkes i USA, TV 2-direktør Trond Kvernstrøm uttalt om salget.

Mister seere i Norge
Salget av «The Stream» til USA utgjør litt av en avskjedsgave til TV 2 fra deres avtroppende direktør for kanal og program, og veier opp for det som må kunne karakteriseres som en myk start i hjemlandet.

Forrige fredag mistet programmet 30 prosent av seerne sine i møte med «Beat for beat», som hadde sesongpremiere på NRK1. 316.000 valgte «The Stream» på TV 2, 131.000 færre enn uken før, mens 730.000 så «Beat for beat» hos konkurrenten. Tidligere i høst har «The Stream» konkurrert mot «Det store spranget» på NRK1.

Så langt ligger snittet for «The Stream» på 378.000 seere. Det er betydelig lavere enn snittet for de forrige sesongene av talenkonkurransene «The Voice» (585.000 seere), «Norske Talenter» (574.000 seere) og «Idol» (507.000 seere).

Snittet ligger derimot nærmere «Mitt Dansecrew», som samlet 341.000 seere i uken før det ble tatt av lufta etter kun én sesong i fjor vår.

- «The Stream» ligger faretruende nær tallet til «Mitt dansecrew». Basert på tallene så bør «The Stream» ta seg kraftig opp når man begynner å komme inn i sluttrundene, sier tv-sjef Dag Ormåsen i mediebyrået Starcom.

I tillegg hadde «Mitt dansecrew» en yngre seermasse enn «The Stream». Mens «bare» 58 prosent av seerne på «Mitt dansecrew» var over 40 år, er 70 prosent av seerne på «The Stream» over 40 år.

Les også: Over 600.000 så NRKs nye humorsatsing på tv

- Blir tøffere og tøffere
Han tror TV 2 har hatt større ambisjoner for «The Stream» enn «Mitt Dansecrew», selv om det så langt er lite som skiller seertallene.

- Rent seertallsmessig virker det som om TV 2 vil få flere seere av å sette på «Idol», «The Voice» eller «Norske Talenter», men det er opp til TV 2 hvor stor tro på har på å kunne bygge konseptet videre. I og med at de har solgt det videre så bør det være et konsept som de har tro på.

- Ligger lista lavere for et program nå enn det gjorde for bare et drøyt år siden?

- Det blir tøffere og tøffere for hvert år som går. Får man 400.000 seere i 2016 har man gjort en bedre jobb enn om man fikk 400.000 seere i 2015, men det er en gradvis utvikling og ikke en revolusjon år for år. Hadde dette vært ti år siden, så hadde programmet vært tatt av lufta for lenge siden, men man må forholde seg til den lineær-tv-hverdagen man lever i.

Ormåsen understreker at man ikke bare kan se på seertallene for å se hvor lønnsomt konseptet er.

- Med et egenutviklet konsept har TV 2 større frihet til å selge kommersielle elementer, i tillegg til at de kan selge konseptet, i motsetning til etablerte konsepter som «Idol», der de er bundet i mer faste rammer.

TV 2: - Bygger mer enn et tv-program
Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 mener man må se på tv-programmet som en del av et større univers som inkluderer nett-tv og musikkstrømming på Spotify.

- Vi bygger mer enn et tv-program. Dette er et helt univers som virker på mange plattformer, som også gjør at det er stor interesse for det internasjonalt. Vi vil se på alle parametere når vi vurderer «The Stream», sier han til Kampanje.

TV 2s programdirektør viser til en Total Screen Rating på 480.000 så langt i høst. Det inkluderer repriser, opptak og TV 2 Sumo, og betyr at programmet henter ytterligere 100.000 seere etter at det er vist første gang på lineær-tv.

- Vi treffer ungt og i riktig kommersielle målgruppene og allerede nå ser vi tendenser til at konseptet har potensial i seg. Bare på andre sending hadde artistene våre opp mot to millioner streams og alle ni artister ligger i topp 50 på Spotify i Norge. Alle disse tingene gjør at internasjonale aktører ser kimen av et format som fungerer i den moderne verden hvor man streamer musikk digitalt og hvor artistene oppdages gjennom videoopplastinger på nettet.

Amerikansk produksjon gir milliongevinst
Amerikanske NBC har ifølge TV 2 kjøpt «straight-to-series»-rettighetene til «The Stream». Likevel er det langt fra sikkert at den amerikanske tv-kanalen setter programmet i produksjon. Samtidig forsøker TV 2 å selge konseptet til andre markeder. Etter det Kampanje forstår ligger det derfor en forventning om at TV 2 vil satse videre på konseptet også her hjemme.

Nakken vil verken bekrefte eller avkrefte en ny sesong allerede nå.

- Vi utvikler programmet underveis og er toppmotiverte for å skape langsiktighet, men tar stilling til hva vi gjør videre med det mot slutten av sesongen, sier Nakken.

Etter det Kampanje har grunn til å tro koster en sesong med «The Stream» rundt 20-30 millioner kroner i Norge. I USA vil en tilsvarende produksjon fort beløpe seg til 20-30 millioner dollar. Dersom programmet går i produksjon på NBC, så vil de norske partnerne kunne kunne hente ut rundt 5-7 prosent i en såkalt formatavgift.

Dersom en amerikansk produksjon har en pris på rundt 200 millioner kroner, kan TV 2 med seks prosent formatavgift innkassere 12 millioner kroner.