I dag ble det klart at verdens største strømme-tv-tjeneste, Netflix, har bestilt første sesong av den skandinaviske thrilleren «The Rain». Spekulasjonene har gått lenge i bransjen om ikke Netflix nå er i gang med å produsere en original og egen dramaserie i Skandinavia og i en pressemelding onsdag morgen slås det fast.

Det er tv-produksjonsselskapet Miso Film, som blant annet står bak «Frikjent», «Dicte» og «1864» som har fått oppdraget med å produsere serien.

Netflix vil ikke kommentere størrelsen på produksjonen overfor Kampanje, eller si noe om de har flere nordiske prosjekter på gang.

Les mer: Netflix klar med nordisk tv-drama fra «Frikjent»-produsent

MTG: - Gir større muligheter
MTG, som gikk inn i dramakrigen med full styrke i år med «Black Widows» og «Aber Bergen», mener satsingen fra Netflix er en gladnyhet.

- Det er fantastisk gøy at Netflix nå kaster seg inn i det nordiske seriesirkuset. Mer drama gir større kompetanse og større mulighet for flere i det nrodiske markedet. Jeg vil ønske Netflix masse lykke til og gleder meg til å se. Vi får bare håpe de velger en annen dag for publisering enn torsdager 21.30, sier MTGs programdirektør Andreas Bakka Hjertø med et smil.

Han viser til den pågående dramakonflikten her hjemme der fredsavtalen rundt tv-drama brytes når TV 2 og TV3 setter opp «Frikjent» og «Aber Bergen» i direkte konkurranse på fredager.

NRKs dramasjef Ivar Køhn tror markedet vil merke at Netflix nå satser på egne skandinaviske produksjoner.

- Vi opplever at det er stor konkurranse om de beste norske prosjektene allerede. Dette viser bare at vi må være skjerpet. Vi konkurrerer om publikums tid hele tiden, sier han.

Les mer: - På grensen til hyklersk av TV 2

TV 2: - Ikke overrasket
TV 2s dramasjef Christopher Haug sier han har ventet på denne nyheten.

- Dette er ikke noen stor overraskelse. Det har vært ventet og er en naturlig utvikling fordi tv-drama står så sterkt. For bransjens her i Skandinavia er det kjempefint at det kommer en aktør til som bestiller. For oss bestillere skjerper det konkurransen, så det må vi ta på strak arm og håpe at det hever bransjen og nivået. Kampen om de gode historiene blir tøffere, men det er gøy med utfordringer, sier han til Kampanje.

TV 2 er straks klar med en ny sesong av kanalens egen dramasuksess «Frikjent», som har premiere torsdag. Den er produsert av samme selskap som nå skal produsere nordisk drama for Netflix.

- Det er et veldig solid produksjonsselskap som har produsert mange bra tv-serier de siste årene, sier Haug.

- Er dette bare starten av den såkalte dramakrigen tror du?

- Jeg ser ikke på dette som noen krig, men en sunn konkurranse om å fortelle de beste historiene. Jeg håper at dette gir en mangfold som vil gagne seerne. Det er likevel ikke en stor forandring at Netflix kommer med en ny serie, min oppgave blir uansett å ha sterke og engasjerende serier på TV 2. Men at Netflix satser i Skandinavia er en fjær i hatten og sier vel at vi gjør noe riktig her opp i nord.

Avviser dramakrig: Christopher Haug i TV 2 gleder seg over at Netflix satser på skandinavisk tv-drama. Foto: TV 2.