Denne uken har flere av Norges største medieselskaper fått topptungt besøk fra den brasilianske mediebransjen. 75 brasilianere, stort sett fra mediebyråsiden, har tatt for seg selskaper som TV 2, Discovery, Schibsted og Spotify på en fem dager lang studietur som startet i Oslo på mandag. Tirsdag var de på plass i TV 2s lokaler på Karl Johan der TV 2-sjef Olav T. Sandnes håndhilste på samtlige deltakere. Han hadde tatt en pause i de pågående strategimøtene for å holde en introduksjon av mediehuset.

Bak initiativet står den São Paolo-baserte organisasjonen Grupo De Mídio, som ledes av Daniel Chalfon. Dette er deres første tur til Skandinavia.

- I begynnelsen reiste vi mest til USA og New York, men med internett og alle endringene i mediebransjen har vi begynt å bevege oss rundt. Nå er det mer temaorientert og vi kan dra til land som vi vil forstå bedre, som deler likheter og ulikheter med Brasil, sier han til Kampanje.

Chalfon er til daglig partner og mediesjef i fullservicebyrået LDC i São Paolo.

Vil lære av norske medieselskaper
Oslo er det første av to stoppesteder på Skandinavia-turen til mediegruppen, etterfulgt av Sverige.

- Hvorfor valgte dere Skandinavia nå?

- For det første er dette land med høy grad av penetrasjon av ny teknologi som wifi og streaming. Dere har også veldig sterke mediegrupper som er midt i skiftet fra tradisjonelle til digitale medier, spesielt Schibsted og Bonnier. Også i Brasil står medieselskapene i de samme skiftene.

- Hva er høydepunktene på denne turen?

- Jeg tror Schibsted definitivt er blant høydepunktene. Der er det mange likheter med de store mediegruppene i Brasil.

- Vanskelig å uttale Schibsted
- Schibsted har også rubrikkselskaper i Brasil. Hvor kjent er Schibsted der?

- De er ikke kjent blant folk flest, men de har to viktige selskaper og deres merkevarer er godt kjent. Folk har litt problemer med å uttale Schibsted, ler han.

Etter knappe to dager har han allerede rukket å danne seg et inntrykk av den norske bransjen mange nok kan kjenne seg igjen i.

- Dette er et marked som er opptatt av seg selv, som er bra fordi man beskytter egne interesser, kultur og utviklingen av landet. Alle selskaper møter store utfordringer fra amerikanske teknologiselskaper, det gjør at man må bli bedre på å utvikle seg, sier Chalfon.

Ser frem mot Spotify-besøk
Mange av deltakerne har vært på én eller flere av organisasjonens 17 studieturer, men for David Martins, som er direktør for nasjonale medier i byrået Giacometti, er dette den første.

- Det er interessant, fordi for noen år siden var det er stort gap mellom brasiliansk media og internasjonal media. Nå er Brasil i ferd med å lukke det gapet. Alle de trekkene man ser her, som programmatiske medier, sosiale medier og business modeller, er de samme, sier han.

- Hva håper du å lære mer om?

- Teknologi og hvordan det er med på å forme verden og adferd. Vårt felt burde være mer frempå når det kommer til teknologi. Som en mediefyr forstår jeg at vi må lære oss sosialvitenskap for å forstå adferd, men teknologi er med på å endre dette veldig raskt, sier Martins.

Høydepunktet på turen for hans del er dog dessverre ikke av det norske slaget.

- Spotify har blitt enormt i Brasil med over ti millioner brukere. Vi får sjansen til å besøke dem og se hvordan det hele fungerer.

Norsk hjelper
Grupo De Mídios norske kontakt har vært Alf Bendixen, som jobber med LDC. Bjarne Hareide, som er konsulent i Digilab Scandinavia, har lagt programmet for turen og håndtert kontakten med de norske selskapene.

- Det er gøy å være med på å lage en tur her i Norge der så mange stiller opp og forbereder seg grundig og er stolt over det de har laget, sier han.

Gruppen var i løpet av mandag og tirsdag innom både NRK, Discovery, TV 2, Mediebedriftenes landsforening og Schibsted, før Forsman & Bodenfors, Bonnier, Spotify og Ericsson ventet i Stockholm.