På et allmøte kl. 12.00 torsdag legger sjefredaktør Espen Egil Hansen frem de nye kuttene i Aftenposten og denne gangen er det redaksjonen som må bære den tyngste byrden.

Totalt skal det kuttes 40 redaksjonelle årsverk i landets største avis opplyser kilder til Kampanje. Antallet årsverk utgjør 20 prosent av den totale redaksjonelle staben og det er den kraftige nedgangen i annonsemarkedet som må ta skylden. 

- Annonsemarkedet er i voldsom endring og de tradisjonelle mediehusene har mistet store inntekter. Til tross for at vi har stoppet mer enn ti års nedgang i abonnementsmassen og nå opplever god vekst, så veier ikke dette opp for fallet i annonsemarkedet. Vi må tilpasse oss en økonomi som ikke tillater like mange ansatte som før, sier Espen Egil Hansen i en pressemelding som sendes torsdag formiddag. 

Tidligere i dag skrev Kampanje om de ferske mediebyråtallene som viste at dagspressen som annonsekanal falt 24 prosent så langt. 

Les også: «Grusom» utvikling i reklamemarkedet

Utelukker ikke oppsigelser
Aftenposten har i dag 200 redaksjonelle medarbeidere og lønnen til journalistene og andre redaksjonelle medarbeidere utgjør 15 prosent av de totale kostnadene til Aftenposten som i fjor var på rundt 1,4 milliarder kroner.  

Nedbemanningen vil i første omgang skje gjennom tilbud om tidligpensjon og frivillige sluttpakker. Dersom man ikke kommer i mål med dette, vil bedriften gjennomføre en styrt nedbemanning.

- Leserne forventer mye av Aftenposten,  og er tydelige på at vi skal sette de viktigste nyhetene i sammenheng, gi kunnskap, analyse og mulighet for fri meningsytring. Vi kommer til å  prioritere tydeligere de viktigste feltene og jobbe metodisk med kvaliteten på journalistikken. Dette arbeidet er allerede i gang, fortsetter Aftenposten-redaktøren. 

- Skal kutte 100 mill.
I august ble det kjent at Aftenposten skal kutte kostnadene og bemanningen betydelig og ifølge NTB så skal den Schibsted-eide avisen spare 100 millioner kroner. 

Les mer: Varsler Aftenposten-kutt: - Regn og torden i annonsemarkedet

Tidligere i år kuttet kommsersiell avdeling i Schibsteds abonnementsaviser 55 årsverk. 

Les også: Schibsted kutter kraftig i salgsavdelingene

Onsdag sendte redaksjonsklubben i Aftenposten en uttalelse til konsernsjef Rolv Erik Ryssdal, som er styreleder i Schibsted Norge, til leder av Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde og til styret i Aftenposten. Der advarer klubben mot konsekvensene av de varslede kuttene.

«Medlemsmøtet i Redaksjonsklubben er bekymret for høstens varslede nedbemanning, som bedriftsledelsen allerede har beskrevet som "betydelig". Klubben ser med stor uro på hvilke konsekvenser en ytterligere nedbemanning får for kvaliteten på Aftenpostens produkter», skriver klubben.

«Vi forutsetter at ledelse, konsern og eiere sørger for at Aftenposten fremdeles kan løse sitt samfunnsoppdrag og levere journalistikk av høy klasse. Samtidig krever vi at nedbemanningen skjer ved frivillige løsninger», skriver klubben.

Les mer: - Stor uro i Aftenposten over kuttene

Se videointervju med Schibsted mediehus-sjef Didrik Munch om mediekrise og utfordringene i reklamemarkedet.