I dag ble det kjent at Kjersti Løken Stavrum slutter som generalsekretær i Norsk Presseforbund og at hun tar over som administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier.

Hun varslet mandag Presseforbundet om at hun sier opp sin stilling. Stavrum etterfølger Sindre Østgård, som blir direktør for produkt- og forretningsutvikling i Discovery Networks i Norge og Sverige.

- Hvorfor velger du å gå nå?

- Jeg velger ikke å gå. Det er tungt å gi opp det som egentlig er en drømmejobb, men jeg velger å legge energien min et annet sted, i håp om at det kan ha positiv effekt på det publisistiske. Jeg har et publisistisk ståsted, og regner med at det var det de ønsket da de spurte om jeg ville ha jobben, sier Løken Stavrum til Kampanje.

Les også: Løken Stavrum slutter i Presseforbundet

- Har jobbet med liv og lyst
Nå må Norsk Presseforbund starte jakten på Stavrums etterfølger, tre år etter at hun overtok som generalsekretær etter Per Edgar Kokkvold.

- Vi skal ha styremøte i Norsk Presseforbund fredag 30. september. Da vil vi diskutere prosessen rundt ansettelsen av en ny generalsekretær, forteller styreleder Gunnar Kvassheim i Presseforbundet til Kampanje.

Han forteller at Stavrums avgang kom overraskende på ham og styret.

- Ja, det vil jeg si. Jeg har hatt et bestemt inntrykk av at hun har jobbet med liv og lyst hver eneste dag og hun har hele tiden gitt uttrykk for at har trivdes. Så skjer det av og til at det dukker opp andre utfordringer og jeg har forståelse for at hun har takket ja til den nye jobben. Stavrum har gjort en en veldig god jobb for Presseforbundet, hun er og har vært en generalsekretær man lytter til, sier Kvassheim.

Vil ha etterfølgeren på plass snarest mulig
- Hvilke egenskaper må den neste generalsekretæren ha?

- Det må være en person som er sterkt opptatt av de arbeidsoppgavene som Presseforbundet er engasjert i, det vil si presseetiske spørsmål, offentlighetsspørsmål og ytringsfrihet. Generalsekretæren må også være en god leder for sekretariatet og må representere Presseforbundet på en solid måte.

- Når regner dere med å ha Stavrums etterfølger på plass?

- Det har jeg ingen formening om nå. Kandidatene kan ha ulike bindinger til sine nåværende arbeidsgivere, noe som kan påvirke ansettelsestidspunktet,  men vi håper å få plass en generalsekretær så raskt som mulig, sier styrelederen.

Her er kandidatene
Etter det Kampanje erfarer kan leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, være en svært aktuell kandidat til jobben som ny generalsekretær i Norsk Presseforbund. Spence, som har ledet fagorganisasjonen siden 2013, har 30 års fartstid som journalist i mediebransjen, blant annet som journalist i Dagbladet og Aftenposten. Spence har takket ja til gjenvalg som NJ-leder, men er blitt utfordret av nestleder Hege Iren Frantzen. Dermed brygger det opp til lederstrid i NJ, noe mange i organiasjonen ønsker å unngå. Skulle Spence overta som pressegeneral, slipper NJ mye spetakkel om ledervervet fram mot landsmøtet i mars 2017.  

Spence har ikke vært tilgjengelig for kommentarer i dag.

En annen kandidat er en av nestorene innen norsk presseetikk, tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen. Han er i dag styreleder i Polaris Media, og skriver mye om etikk på sin egen blogg I media. På spørsmål fra Kampanje om han kunne tenke seg å bli generalsekretær i Presseforbundet, svarer han slik:

- Det har jeg ikke reflektert over, sier han til Kampanje.

Leder av Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er medienes egen etiske klageorgan, er VG-journalist Alf Bjarne Johnsen. Han blir også av kilder lansert som mulig generalsekretær i Presseforbundet. Johnsen søkte på stillingen da Stavrum fikk jobben etter Per Edgar Kokkvold i 2013. Den gangen vurderte styret 30 kandidater og bare fire av kandidatene søkte på den utlyste stillingen.

Les mer: Vurderte 30 mulige Kokkvold-arvtakere

Per Arne Kalbakk vil også kunne bli en av kandidatene til jobben som pressegeneral. Han er i dag etikkredaktør i NRK, hvor han tidligere var nyhetsdirektør. Han har tidligere jobbet i Dagbladet.

Aktuell er også Arne Jensen, som er leder av Norsk Redaktørforening. Han har engasjert seg i presseetiske spørsmål i en årrekke og er husvarm i Norsk Presseforbundet. Redaktørforeningens nestleder, Reidun Kjelling Nybø, vil også kunne havne på styrets kandidatliste. Nybø, som har vært nestleder i Redaktørforeningen i tre år, har 20 års erfaring som journalist og redaksjonell leder.

Elin Floberghagen, som var Thomas Spence sin forgjenger i NJ, er administrerende direktør i Fagpressen. Hun nyter bred tillit og respekt i de ulike medieorganisasjonene. Flere kilder tror hun er aktuell for flere medielederjobber framover.

Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten, er styremedlem i  Norsk Presseforbund, hvor han også har vært styreleder. Har har en CV som burde tilfredsstille mange av kravene som Presseforbundets styre stiller til den neste generalsekretæren. Hans kommentarartikkel «På svertetokt for kineserne?» om First House og Kina skapte presseetiske bølger i 2014. First House klaget Aftenposten inn for PFU og et splittet utvalg konkluderte til slutt  med at Aftenposten hadde brutt kravet om samtidig imøtegåelse (punkt 4.14) i Vær Varsom-Plakaten. Pressens egen domstol kom fram til at avisen ikke hadde brutt punkt 3.2, som påpeker at medier skal være kritisk i valget av kilder.

Kjersti Løken Stavrum ønsker ikke å lansere en kandidat til jobben,

- Det er det mange gode kandidater å velge mellom. Vedkommende får en fantastisk posisjon, sier hun.