Schibsteds mediehus får nå felles produkt- og teknologiavdelinger, som betyr at Aftonbladet, Aftenposten, VG, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Omni skal dele på teknologisk kompetanse og ressurser. Svenska Dagbladets produkt- og teknologi-team vil også slås sammen med den nye enheten senere i år.

- I Schibsted har vi solide mediehus som kan vise til fremragende journalistikk over tid. Skal vi klare å bevare den uavhengige, undersøkende journalistikkens integritet i en digital verden, må vi forene våre krefter og gjøre felles sak på tvers av de ulike varemerkene, sier Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted Media Group.

- Vi må skape nye produkter, verktøy og plattformer og er overbevist om at vi kan styrke vår konkurransestilling overfor større teknologiselskaper og sikre en bærekraftig fremtid for mediehusene våre. I dag tar vi et stort skritt i retning av å skape en av de største produkt- og teknologiorganisasjonene i Europa – og en av de få som satser på den viktige oppgaven det er å sikre en fri presse og uavhengig journalistikk, fortsetter han.

- Facebook fører til tunnellsyn
Senere tids samarbeid mellom både mediehusene og teamene i Schibsted Publishing har allerede gitt resultater i form av Schibsted Publishing Platform. Dette er en felles plattform for å lage, distribuere og tjene penger på innhold. Omni, Aftenposten og Svenska Dagbladet har allerede tatt i bruk verktøyet, mens Aftonbladet, VG, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen går i gang i løpet av de kommende ukene og månedene.

Sjefredaktør i Aftenposten mener grepet gjør dem bedre rustet til å by Facebook på konkurranse, også når det kommer til distribusjoin.

- Vår visjon er å lage en plattform som understøtter fri og uavhengig journalistikk. Facebook har vært gode på distribusjon, og de har vært gode på debatten, men mekanismene deres fører til tunnellsyn. Det er Vietnamkrig-bildet et godt eksempel på, sier Hansen til Kampanje.

Han viser til debatten som har pågått de siste ukene om Facebooks sensur av det historiske krigsbildet. I går opplevde forfatter Tom Egeland at han ble stengt ute av Facebook etter å ha delt bildet.

Les mer: Egeland utestenges fra Facebook: - Aldeles hårreisende

- Vår tradisjon er å eie og drive mediehus hvor det er en ansvarlig redaktør du kan ansvarliggjøre. Vi ønsker å bygge en plattform med det som utgangspunkt og hvor teknologien bygges enhetlig. Det har også vært Facebooks store styrke, at de hele tiden har kunnet være brukerorienterte, sier Aftenposten-redaktør.

- Offensiv strategi
Nå vil han ta tilbake distribusjonsjobben mediene i stor grad har overlatt til Facebook.

- Vi hadde ikke behøvd å gjøre det for å nå ut til leserne i dag, vi kunne holdt oss til å publisere på Facebook, men da vil det helt og holdent være en algoritme i San Francisco som avgjør hvem stoffet når ut til.

- Hvordan styrker dette dere på distribusjon?

- Vi får mulighet til å personalisere på en helt annen måte og vil kunne innlemme stoff fra andre mediehus. Veldig mye av den jobben vi overlater til Facebook og andre, tenker jeg at vi har bedre utgangspunkt for å gjøre, til glede for lesere og brukere.

- Det høres ut som om det ligger an til mer deling av stoff på tvers av mediehusene i Schibsted?

- Nei, men det ligger an til at vi kan gjøre mer av den jobben som Facebook-feeden gjør i dag, men på journalistikkens premisser. Jeg vet ikke om så mange andre mediehus som har såpass offensiv strategi når det gjelder premissene for fri og uavhengig journalistikk i fremtiden.

Tech-divisjonen ledes av Morten Jacobsen i Schibsted, mens Ian Vänman og Espen Sundve leder produkt-divisjonen. Sammenslåingen får ingen konsekvenser for antall ansatte, ei heller medfører sammenslåing en relokalisering av ansatte. I hvert fall ikke på kort sikt.

Sammen med Schibsted Publishing Platform vil de nye organisasjonene Schibsted Product og Tech Publishing være ansvarlig for alle Schibsted Publishings nettsteder og apper for sluttbrukere, samt forskning og utvikling når det gjelder neste generasjon produkter og opplevelser.