- Det var jo morsomt å høre om dette tilbudet via Kampanje og ikke direkte fra Ståle (Bjørnstad, konsernsjef i Cxense, red. anm.), sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted.

Det var i forbindelse med kapitalmarkedsdagen til Schibsted i London at det norske IT-selskapet Cxense slapp nyheten om at de vil stille deres teknologi til rådighet for Schibsted, og det vil Cxense-sjef, Ståle Bjørnstad gjøre gratis i seks måneder.

Les også: Norsk IT-selskap vil gi Schibsted-aviser gratis nødhjelp

- Setter du opp dette riktig og personaliserer en del av forsiden basert på hver enkelt brukers lesermønster, vil du få opp trafikken med flere titalls prosenter. Det er noen annonsevisninger og hvis vi gjennom personalisering også kan gjøre om VG Netts gratislesere til VG Pluss-abonnenter, så er vel det bra? Jeg sier ikke at VG gjør det dårlig, men med vår løsning kan de gjøre det mye bedre, sa Bjørnstad til Kampanje i går.

Klar med egen testversjon
På tirsdagens investordag kom det frem at Schibsted lykkes godt i markedet for brukerbetaling digitalt. Selskapets nettaviser nærmer seg allerede 500.000 digitale abonnenter og har vokst i antall abonnenter med 37 prosent årlig. Om han hopper på tilbudet fra Cxense er usikkert. 

- Dette er noe vi får komme tilbake når vi vet litt mer hva de tenker, men vi tror på personalisering, sier Ryssdal.

På gårsdagens presentasjoner ble det snakket om personalisering som en av de store trendene på mediemarkedet akkurat nå uten at noen i Schibsted-ledelsen ville være konkrete på hva dette kan bety for noen av landets største nettaviser som VG og Aftenposten eller svenske Aftonbladet. Men til Kampanje sier Ryssdal:

- Jeg tror vi er ganske klare til å lansere en testversjon av dette ganske snart basert på innloggingen vi har gjennom Spid. Det gir oss innsikt i brukermønstre og preferanser. Dette er vi klare for å eksperimentere med snart, sier Ryssdal.

 Les også: - Gjenstår tre-fire år med kutt for mediehusene

Kostbart teknologi-race
Men samtidig med at Cxense nå tilbyr det norske mediekonsernet, med en børsverdi på over 50 milliarder kroner, muligheten til å skreddersy nyhetene til brukerne, fortsetter Schibsted å brenne av store summer på å utvikle sitt nye digitale økosystem. I dett økosystemet åpnes det opp for mer relevante annonser som beveger seg sømløst på tvers av Schibsteds mange nettsider, en ny publiseringsløsning og et felles innloggingsystem, kjent som Spid.

Mediekonsernet går ikke ut med konkrete summer på hvor mye penger som brukes på dette utover å si at teknologi og konsernkostnader knyttet til for eksempel hovedkontoret og felleskostnader (også kalt overhead cost, red.anm.) samlet vil utgjøre mellom 650-700 millioner kroner i år.

Analytikere Kampanje snakket med på kapitalmarkedsdagen, anslo konsernkostnadene til rundt 350 millioner kroner i året, slik at ren tekonologiutvikling i form av mennesker, lisenser, programvare, servere og lokaler i blant annet London og Barcelona dermed ligger på heftige 300-350 millioner kroner i året.

- Er det lettere å bygge selv enn å kjøpe ulike komponenter på markedet?

- Det går på om en skal "build or buy" og det er løpende diskusjon og da er spørsmålet hva er det som er absolutt kjerne av det du gjør og hva er mindre kjerne. Der har vi løpende diskusjoner.  Børsene til AppNexus har vi innsett at ikke vi skal bygge, mens publiseringsplattformen Schibsted Media Platform mener vi er en del av kjerneområdet vårt og noe vi skal gjøre selv, sier Ryssdal.

- Utelukker ikke samarbeid
Uten å kommentere tall, sier Ryssdal at personalisering ligger inne i det totale utviklingsløpet til Schibsted.

- Har dere en klar plan på hva dere skal gjøre eller blir det å prøve og feile?

- Det får vi komme litt tilbake til, men det er klart at det blir en del eksperimentering her.

- Og da kan det være en mulighet å bruke Cxense?

- Det får vi komme tilbake til, men vi skal ikke utelukke noen ting, sier Schibsted-sjefen.