Hele forsiden til Aftenpostens fredagsutgave er fylt med kritikk av Facebook for bildesensur.

«Dear Mark Zuckerberg» står det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten. Forsiden er dekket med bildet fra Vietnamkrigen som har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet begynte å sensurere det.

Sjefredaktør i avisen Espen Egil Hansen skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen er at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook.

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden», skriver Hansen.

Nå får han - ikke uventet - full støtte av konsernsjefen i Schibsted, som eier Aftenposten.

- Redaksjonenes uavhengighet er hellig for oss. Schibsted står for en fri journalistikk drevet av selvstendige sjefsredaktører. Frie medier er fundamentet for et demokrati. Det er åpenbart at vi derfor er svært kritiske til at Facebook forsøker å stoppe Aftenposten fra å publisere en av vår tids viktigste bilder. Det er uakseptabelt. Facebooks sensur er et angrep på ytringsfriheten og dermed demokratiet. Jeg og hele Schibsted gir Aftenposten vår fulle støtte i denne saken, sier Ryssdal.

Ryssdal og en rekke Schibsted-topper har flere ganger kommet med kritikk av Facebooks  dominans i medie- og reklamemarkedet de siste par årene.

- Vi er betenkt over Facebooks posisjon på flere områder. De henter inn over 1,5 milliarder kroner i det norske reklamemarkedet. Dette betaler de – i likhet med Google – bare smuler av i skatt tilbake til samfunnet. Schibsted mener det er utrolig viktig at den norske mediebransjen nå samler seg om å skape et uavhengig alternativ til de amerikanske selskapenes enorme makt i annonsemarkedet. Det handler om forutsetningene for en fri journalistikk. Facebooks behandling av Aftenposten er et ytterligere bevis på viktigheten av dette, sier Ryssdal.

Han mener det er klokt av Aftenposten og Espen Egil Hansen å henvende seg direkte til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

- Aftenposten har gjort det som er helt riktig: De tar opp saken, tar et standpunkt og forsøker å få opp en debatt om et meget viktig tema. Om vi skal få til en bedring mener jeg det er riktig å legge press på Facebook slik at de viser større åpenhet og lager klarere og bedre retningslinjer.