De ferske lesertallene fra Kantar TNS' Forbruker & Media-undersøkelse viser at lesing av nettaviser øker med 3,9 prosent, mens lesing av de mobile utgavene holder seg stabile med en nedgang på 0,7 prosent. Hele 61 prosent leser en norsk nettavis daglig og 51 prosent er innom en nettavis på mobilen.

- Dette er høyt i internasjonal målestokk, og kanskje overraskende for noen siden de norske avishusene har utviklet nye betalingsløsninger de siste årene. Innholdet er med andre ord ikke gratis lengre, og mange avishus har lyktes i å få leserne til å betale digitalt. Dette viser at stadig flere er villige til å betale for norsk innhold, også digitalt, sier forskningsleder for medier i Kantar TNS, Knut-Arne Futsæter.

Betyr det at spørsmålet flere har stilt - om betalingsmurer vil føre til en leserflukt i norske nettaviser – nå er besvart? Vi spurte konserndirektør for innovasjon i Amedia, Pål Nedregotten. Han mener svaret langt på vei er «ja».

- Bak disse tallene skjuler det seg to motstridende trender. Den ene trenden er at de lojale leserne våre leser mer. De er selvfølgelig også verdt mye mer i økonomiske termer. Den andre trenden er at de flyktige leserne, som ikke nødvendigvis tilhører våre lokalaviser, leser mindre, sier Nedregotten til Kampanje.

Han mener den økte lesingen fra de mest lojale leserne er et godt tegn.

- For en abonnementsmodell så er bruk kanskje det viktigste signalet vi har for om folk fortsatt vil være abonnent.

Saken fortsetter etter grafen.

- Burde vært kjent i hele verden
- Tror du på videre vekst?

- Ja, men det jeg ikke har tro på er at man ukritisk går etter volum. Men dersom man jobber godt og systematisk med å treffe de riktige kundene med god lokaljournalistikk, så har det et betydelig potensial.

Nedregotten mener betalingsmurene har vært en suksess.

- Det vi oppnår i det norske abonnementsmarkedet burde vært kjent i hele verden. Jeg vet ikke om noe annet marked som oppnår det samme. Det begynner å bli et så stort volum i inntekter at det utgjør en betydelig del av finansieringen av norsk lokaljournalistikk.

- En katastrofe
Men fullt enkelt er det ikke, mener påtroppende redaktør Anders Brenna i nettavisen EnerWe. I 2013 skrev han kommentaren «- Betalingsmurene flopper», og han er ikke klar for å trekke påstanden tilbake, selv i lys av de ferske lesertallene.

- Betalingsmuren har vært en kjempeflopp. I realiteten burde spranget fra papir til nett gjort at nettavisene fikk en massiv ekspansjon. Når det ikke har skjedd er det fordi leserne og annonsørene har flyttet seg fra papir til nett, men betalingsmurer kom i veien og gjorde at leserne og annonsørene har flyttet seg andre steder, sier Brenna til Kampanje i dag.

Les mer: - Betalingsmurene flopper

Han mener medielederne lurer seg selv ved å suksesserklære betalingsmurene.

- Jeg står på det jeg har sagt. Betalingsmurer har vært en katastrofe. Selv i ettertid står man og sier at betalingsmurer har vært en suksess samtidig som man skal gjennom massive kuttrunder. Er det ingen som ser sammenhengen her? Det er helt vilt, sukker han.

- Feil spørsmål
I Brennas kommentar fra 2013 skriver han at medielederne stiller seg feil spørsmål. I stedet for å spørre «Hvordan kan vi få betalt for innholdet vårt på nettet?», mener han de burde ha spurt «Hvordan kan nettavisene tjene mest mulig penger?». Svaret mener Brenna ligger i annonsemarkedet.

- Viser annonsekrisen mediene står inne i nå at Brenna fikk rett?

Pål Nedregotten svarer:

- Nei, det er helt andre grunner til at det traff oss nå. Hvis man ser på hvor mange mennesker vi når, og hvor mange sidevisninger og annonsevisninger vi har, så har vi ikke et problem med å nå folk. Det er helt andre grunner til at vi ikke ser den veksten i annonsemarkedet vi gjerne skulle ha hatt. Det er andre aktører som har kommet inn med andre typer produkter og konkurrerer om annonsekronene på et annet nivå.

- Tøffere i IT-bransjen
Brenna skal selv tilbake til mediebransjen om én uke, når han starter på jobben som ansvarlig redaktør for EnerWe. Han kommer fra konsulentselskapet Knowit.

Les også: Brenna blir redaktør i nettavis

- Kan du love at dere skal holde dere unna betalingsmurer?

- Det kan godt hende det kommer til å komme betalingsprodukter, men jeg har alltid sagt at vi skal prioritere den største inntekten, og det er annonser. Jeg er helt tilhenger av produkter som VG+. De var smarte og skjønte at de ikke skulle ødelegge sitt viktigste produkt. Mitt mål er at vi skal tjene mest mulig penger, og da står jeg fast ved at annonseinntekter bør være den største inntektskilden, sier Brenna.

- Hva tenker du om å vende tilbake til mediebransjen i den tiden vi står inne i nå?

- Det blir tøft, men tøft er det overalt. Jeg har vært i IT-bransjen, og der er det mye tøffere. Vi er ikke helt i mål, men vi er kommet langt og har funnet produkter vi kan ta godt betalt for. Så er spørsmålet om vi klarer å skalere det med flere kunder og flere nettaviser. Hemmeligheten bak suksess er hardt arbeid. Jeg har stor tro på at vi skal få det til.