Kulturminister Linda Hofstad Helleland og styreleder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle, inviterer Facebook ved Mark Zuckerberg til debatt om redaktøransvar og ytringsfrihet.

- Vi har nå flere eksempler på at Facebook ikke bare opptrer som rent teknisk tilrettelegger, og distributør av innhold for norske medier, men at de også opptrer som redaktør.  Den markedsmakten Facebook har og den manglende tydeligheten de har vist når det gjelder hvordan redaktørmakten utøves, representerer en betydelig utfordring, både med hensyn til ytringsfriheten generelt og med hensyn til redaktøransvaret spesielt, sier NRs styreleder, Harald Stanghelle i en pressemelding.

Stanghelle får støtte av kulturministeren.

- Det er på tide at Facebook tar sin posisjon i medielandskapet på alvor og går i dialog med den norske mediebransjen. Derfor har jeg sammen med Norsk Redaktørforening invitert til et møte for blant annet å diskutere sensur og ytringsfrihet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

I invitasjonen viser kulturministeren og Norsk Redaktørforening til flere hendelser den siste tiden som har skapt bekymring blant norske redaktører, det norske regjeringsapparatet og andre Facebook-brukere.

Forfatter Tom Egeland postet for drøyt to uker siden Nick Úts bilde av Kim Phuc som flykter fra napalmbombene under Vietnamkrigen i 1972. Bildet ble fjernet fra Egelands Facebook-konto fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet. Flere som delte bildet opplevde at bildet ble fjernet eller at de ble utestengt fra Facebook, blant annet ble bildet fjernet fra statsminister Erna Solbergs konto.

Les mer her: Egeland utestenges fra Facebook: - Aldeles hårreisende

Les mer her: Jeg håper at Facebook har lært

Les mer her: Aftenposten dekker forsiden med Facebook-kritikk

- Facebook er en av verdens viktigste mediekanaler, men agerer som en lukket brorskap. Bare unntaksvis svarer de på mediehenvendelser og kritikk. De lar seg sjelden intervjue og deltar ikke i den løpende debatten om seg selv. Alt dette bryter med de åpenhetsverdiene mediene må dyrke og holde i hevd, understreker Harald Stanghelle.

- Vi håper Facebook tar utfordringen. Selv om Facebook har snudd og nå godtar dette spesifikke bildet, mener vi likevel det er behov for dialog med Facebook om reglene for viderepublisering av innhold fra redaksjonelle medier, sier Linda Hofstad Helleland.

Facebook er invitert til samtale og diskusjon med kulturministeren og norske redaktører under Norsk Redaktørforenings høstmøte 31. oktober i Oslo.