Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er ikke med når kulturbudsjettet presenteres torsdag. Statsråden skal istedenfor innlede på en konferanse om tro og idrett i Vatikanet.

Statsbudsjettet legges fram 6. oktober. De ulike fagstatsrådene deltar vanligvis på presentasjonen av egne budsjetter, men i år vil framleggelsen skje uten kulturministeren, skriver Dagsavisen.

- Jeg ble invitert av Vatikanet til denne globale konferansen for å forsterke arbeidet med bærekraftmålene til FN, blant annet jenters rett til utdanning. Jeg skal også presentere en norsk suksesshistorie, nemlig likestilling og likeverd. Jeg mener det var riktig å takke ja, skriver Helleland i en epost til NRK.

- Uvanlig valg
Kommunikasjonssjef Hanne Giørtz i Kulturdepartementet sier til Dagsavisen at Helleland vil være tilgjengelig for kommentarer til budsjettet så langt det er mulig.

Fraværet har skapt reaksjoner både blant politikere og i kulturlivet.

- Dette er et uvanlig valg av kulturministeren. Budsjettet er enhver statsråds viktigste sak, sier Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV og tidligere statsråd.

- Ikke fått gjennomslag
Leder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, sier han er overrasket over valget.

- Det kan være et uttrykk for at hun ikke har fått gjennomslag for sine saker i budsjettkampen mellom ministrene. Vi skulle ønske at Helleland var mer tydelig til stede i kampen for kulturfeltet, sier Pedersen.

Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF sier han har forståelse for at Hellelands fravær har skapt reaksjoner, men han tolker det ikke som et signal om at det ventes mange kutt i årets budsjett.