Om kort tid skal Mediemangfoldsutvalget levere sin delutredning om kommersiell allmennkringkasting til kulturminister Linda Hofstad Helleland. Den vil trolig utgjøre grunnlaget for arbeidet med en ny konsesjon for kommersiell allmennkringkasting.

Men nå kaster tidligere TV 2-topp Finn H. Andreassen et nytt forslag inn i debatten. Han mener regjeringen bør se helt bort fra dagens TV 2 og heller satse på en ny tv-kanal som kan tilby gravende journalistikk og samfunnsdebatt.

Han foreslår å hente ut ti prosent - 500 millioner kroner - fra lisensinntektene til NRK for å finansiere kanalen.

Les mer: Tidligere TV 2-topp lanserer ny public service-modell

Knut Olav Åmås, som leder Mediemangfoldsutvalget, sier at han synes forslaget er interessant.

- Et interessant forslag, som vi tar med oss i vurderingene våre. Denne type modeller er selvsagt noe vi allerede vurderer ut fra de modellene vi er blitt bedt om å se på, skriver han i en SMS til Kampanje.

- Største sløsing siden 1986
Men kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK er ikke imponert. Han legger ingenting imellom når han slakter forslaget til Andreassen.

- Dette vil være den største sløsingen med offentlige midler siden budsjettoverskridelsen da Norges Bank ble bygget, sier Eriksen til Kampanje.

NRK-sjefen sikter helt tilbake til 1986, da Norges Bank flyttet inn i nye lokaler til en verdi av 2,8 milliarder kroner, tre ganger budsjett, for å finne en passende sammenligning.

- Uten å ta diskusjonen om hvor pengene skal komme fra, er det null tanker her om hvordan dette skal nå publikum. En sånn kanal vil ikke ha noe publikum. I dagens mediemarkedet er dette et så gammeldags forslag.

- Men Andreassen foreslår å ta ti prosent fra lisensinntektene til NRK. Er det det du reagerer på?

- Han er ikke så veldig tydelig på det. Man kan ikke begynne å diskutere hvor pengene skal tas fra før man har noe fornuftig å bruke dem på. Det er veldig lett å bruke 500 millioner kroner på programmer ingen ser.

Les kommentaren til Finn H. Andreassen her: - Statsstøtte til TV 2 er feil medisin

Tviler på publikumsappell

Eriksen gir den tidligere TV 2-toppen rett i at NRK er alene i dag om samfunnsdebatt på tv og radio.

- Vi er også alene om barneinnhold på norsk, livssynsprogrammer, distriktsnyheter og så videre. Vi har et meget bredt allmennkringkasteroppdrag og jeg har ikke oppfattet at noen mener at en kommersiell allmennkringkaster skal ha et like bredt oppdrag, sier han.

- Men er det ikke et poeng med en kommersiell allmennkringkaster som også tilbyr debattinnhold?

- Det er ikke det jeg sier. Det får myndighetene diskutere. Men en ny kanal som bare skal ha de viktige tingene kommer ikke til å få et publikum. Det kommer kanskje til å være Finn H. Andreassen, meg og et par av våre venner, ler Eriksen.

- Men snakker man først om å nå publikum bør man kanskje ikke snakke om en tv-kanal i det hele tatt?

- Det er feil. Mange ser fortsatt på tv. Dagsnytt 18 på tv og radio når en kvart million mennesker hver dag. Det er ikke en liten debattflate. Dette er et meget dårlig forslag og vil være å bruke penger på en måte som ikke kommer publikum til gode.

- Trenger bredde
Eriksen trekker frem «Skam» og «Jeg mot meg» som debattskapende programmer som viser at bredde er nødvendig for å ha en samfunnseffekt.

- Min fineste stund som kringkastingssjef har vært da jeg sammen med helseminister Bent Høie for noen uker siden var med på utdelingen av Tabuprisen til deltakerne i «Jeg mot meg» på NRK, som handler om unge menneskers psykiske utfordringer. Det var nesten en halv million mennesker som så på programmet. Sport, underholdning og dokumentarer gjør at man klarer å løfte innhold som i utgangspunktet er smalt, legger han til.

Finn H. Andreassen sluttet i TV 2 i 2000 og tok fire år etter et oppgjør med sine tidligere kollegaer i boken «Subjektivt kamera». Eriksen mener forslaget bærer preg av et nag mot TV 2.

- Jeg har stor respekt for Finn H. Andreassen, men jeg synes de fleste forslagene hans preges av stikk til gammel arbeidsplass.