Til helgen er det storstilt lansering i Bergen av BT Junior, en digital nyhetstjeneste for barn og unge med fokus på Bergen og Vestlandet. Inspirasjonen er Aftenpostens suksessmagasin Aftenposten Junior - som har vært en gedigen suksess over hele landet med sitt papirmagasin med nyheter for barn. Men det er noe man har savnet på Vestlandet.

- Mine barn har lest Aftenposten Junior med stor glede og når de har lest om ting som skjer har de spurt; «Kan vi dra dit?» Også er det på Tøyen i Oslo, sier prosjektleder for BT Junior, Ingunn Røren, til Kampanje.

Derfor vil BT Junior skille seg fra både Aftenposten Junior og NRK Super – og fokusere på nyheter og ting som skjer i Bergen og på Vestlandet.

- I første omgang vil det være saker fra Bergen og etter hvert nabokommunene. Målet er å ha mye lokale nyheter, men når det skjer store ting nasjonalt og internasjonalt vil vi være raskt ute med en versjon som er tilpasset unge. Det vet vi at mange savner, sier hun.

- En satsing vi har tro på
I redaksjonen vil det være to journalister på fulltid, men det vil være en rekke eksterne samarbeidspartnere. Blant annet skal skolehelsetjenesten i Bergen bidra med en helsespalte, «Vil Vite» skal utføre eksperimenter der barn og lærere skal kunne komme med forslag, Ungdomslaget i Bergen turlag vil levere turtips, Matstart bidrar med oppskrifter tilpasset målgruppen og det er inngått samarbeid med organisasjonen «Lær kidsa koding», som leverer kodeoppgaver.

- I tillegg har vi et samarbeid med barnepsykologene Magne Raundalen og Atle Dyregrov i hvordan vi skal skrive og jobbe med saker som er spesielt vanskelige. De skal bistå i saker om for eksempel overgrep og terror, sier Røren.

- Hvilke ambisjoner har dere for BT Junior?

- Dette er en satsing vi har tro på. Og vi vet at det er et behov. Barn på Vestlandet trenger noe som er knyttet til deres nærområde. Men et annet mål er også at de skal bli kjent med BT. Vi håper at foreldre og besteforeldre skal tenke at dette vil vi gi til våre barn eller barnebarn, sier Røren.

Mobil-tilpasset

Det er designbyrået Anti Bergen som laget laget den mobiltilpassede designen på BT Junior. Når det legges ut saker som er alvorlige, eller kan inneholde skremmende nyheter, vil disse sakene merkes med et flaggsymbol.


Taus om abo-mål
Hun er hemmelighetsfull når det gjelder mål for antall abonnenter på nyvinningen.

- Vi har noen interne tall, som vi ikke går ut med. Men det er klart at vi har som mål å få flest mulige abonnenter.

- For det er vel fremtidens abonnenter som skal rekrutteres nå?

- Ja, det er absolutt det vi prøver på. Det er det alle prøver på i mediebransjen for tiden, bekrefter hun.

Et annet grep BT vil gjøre for å hanke inn barn og unge som fremtidige BT-abonnenter, er å bruke juniorreportere i reporterstaben. Tanken er at en del temaer kan dekkes like godt – om ikke bedre av barn eller unge.

- Det er klart at saker om terror, overgrep eller liknende er det en voksen journalist som skal skrive, men er temaet skating eller Minecraft kan vi fint la en juniorreporter lage sakene.

De har allerede fått inn mange søknader fra håpefulle, unge journalistspirer som har sendt inn søknader – blant annet som ferdigredigerte videoer.

- Noen er virkelig imponerende flinke. De viser kunnskaper som godt voksne journalister må gå på kurs for å lære, forteller Røren.

Satser kun digitalt
Om årsaken til at man i Bergen dropper papirutgave, og kun satser digitalt, forteller Røren at det nok er enklere å nå dagens unge i digitale kanaler.

- Denne målgruppa er på et eller annen skjerm stort sett hele dagen uansett. Målet er å få dratt dem mot å bruke tiden der på noe med mer tyngde enn spill, og at en del voksne som ønsker det, skal gi barnet dette i gave. Her kan foreldre være sikre på at det er trygt, sier hun.

Når det legges ut saker som er alvorlige, eller kan inneholde skremmende nyheter, vil disse sakene merkes med et flaggsymbol.

- Slipper kjøpepress og reklame for dyre klær
Et viktig valg som er tatt for BT Junior, er at det blir en reklamefri kanal.

- Det ikke er tillatt å drive markedsføring rettet mot barn. Hos oss skal foreldre vite at du slipper kjøpepress eller reklame for dyre klar, og det er like trygt for en åtteåring som en tenåring. Det betyr at vi kan leke oss mer med design og farger - vi trenger ikke sette av plass til reklamen, sier hun.

Under hver sak vil leseren få anledning til å komme med følelsesmessig respons på saken de har lest – ved å klikke på en emoji – tilpasset dagens digitale generasjon. Her vil også den unge leseren få anledning til å delta i debatt – som dog er forhåndsmoderert. BT Junior vil også være å finne i sosiale medier.

- Selv om aldersgrensen for SnapChat og Facebook er 13 år, vet vi at 65 prosent av norske niåringer er på Snapchat. Vi forholder oss til at de faktisk er der, og tilpasser innholdet til det. NRK har lagt seg på den samme linjen, sier Røren.

- Intense uker før lansering
Fra oppstart av planlegging til lansering har det gått 16 uker. Det har vært en intens periode, skal man tro Ingunn Røren.

- Det har vært intense 16 uker fra oppstart til lansering. I denne perioden har det også vært fire ukers sommerferie for de fleste involverte. Dette har vært et tett samarbeid mellom produktavdelingen og redaksjon, forteller hun.

Det er designbyrået Anti Bergen som har utviklet designet på BT Junior.