Denne helgen gikk startskuddet for flere av høstens aller mest populære tv-programmer på NRK1 og TV 2, i tillegg til et knippe håpefulle nysatsinger som skal kjempe om å legge beslag på nordmenns tv-tid.

«The Stream» er kanskje den nysatsingen det knyttes størst forventninger til fra et kommersielt ståsted i høst. Det nye, norskutviklede programmet fra TV 2 og Monster går inn i kanalens voksende portefølje av talentprogrammer. Denne gangen må ikke deltakerne bare imponere et dommerpanel bestående av Marion Ravn, Espen Lind og Cato Sundberg, de må også finne veien til nordmenns Spotify-spillelister for å vinne.

375.000 seere så første program. Det ga en andel på 28,2 prosent blant alle seere over 12 år. Seertallet er nok lavere enn det nivået TV 2 håper programmet skal legge seg på utover høsten.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på «The Stream» som er et helt nytt norskutviklet format med internasjonalt potensiale. Programmet startet godt i den viktige kommersielle aldersgruppen 20-49 år med en andel på 31,7 prosent, og vi har stor tro på at dette vil øke i ukene som kommer. Vi ser også på seertallene den første timen at flere og flere seere kommer til, og at hele 466.000 seere følger programmet på det meste, sier programtiderektør Jarle Nakken i TV 2.

- Neste helg er også fredagen vår i full gang når «Senkveld» er tilbake på TV 2 så det er fortsatt tidlig i sesongen, legger han til.

Til sammenligning fikk 491.000 med seg premieren av «Idol» på TV 2 i vår, mens i overkant av 500.000 seere fikk med seg «Norske Talenter» på denne tiden av året i fjor høst.

Les også: Reklamekjøpernes dom: - TV 2 snur bunken

Strømmet til heste-tv
TV 2-programmet møtte konkurranse fra det ferske Gullrekka-medlemmet «Det store spranget» på NRK1. I programmet, som ledes av Marco Elsafadi, skal seks hestejenter i alderen 16-25 år lære fedrene sine å ri.

410.000 så første program. Det ga en andel på 34 prosent.

- Vi er fornøyd med starten på dette programmet. Dette er et helt nytt format med interessante medvirkende, så jeg tror nok at det kommer til å øke litt etter hvert som vi blir bedre kjent med deltakerne og konseptet, sier tv-sjef Arne Helsingen i NRK.

Amanda-løft for TV 2
«Nytt på nytt» var også tilbake på fredag. Seertallet ble på 835.000 seere og andelen på 55 prosent. Ingen andre programmer hadde flere seere i helgen.

Helgens nest mest sette tv-program ble opptaket av Åge Aleksandersens konsert i Royal Albert Hall med 727.000 seere fredag kveld på NRK1.

TV 2 lokket på sin side med film, glamour og en liten dose Hollywood i form av Harry Hole-skuespiller Michael Fassbender, da de sendte Amandaprisen fredag kl. 22.15.

Prisutdelingen hadde 322.000 seere og en andel på 25,7 prosent blant alle seere over 12 år. Det er et realt løft fra fjorårets sending som kun ble sett av 202.000.

NRK vant lørdagsduellen
Den klassiske lørdagsduellen mellom «Stjernekamp» på NRK1 og «Skal vi danse» gikk inn i sin femte sesong denne helgen. Helt siden «Stjernekamp» kom på luften i 2012 har disse programmene kjempet om seernes oppmerksomhet. Seertallene har vært varierende, men i fjor tok «Stjernekamp» en knusende seier på TV 2s dansende kjendiser. Nytt i år er at TV 2 har flyttet Nyhetene én time, slik at hele «Skal vi danse» for første gang kan sendes uten avbrudd, foruten reklamepausene selvfølgelig.

Les også: Så mye betaler tv-kanalene for kjendisene (abonnement)

406.000 så premieren på «Skal vi danse». Andelen ble på 31 prosent. I fjor fulgte 594.000 premieren.

Dermed trakk NRK igjen det lengste strået. 588.000 så «Stjernekamp». Det ga en andel på 43 prosent og er på linje med fjorårets premiere, som trakk 597.000 seere.

- Vi hadde selvsagt håpet på høyere tall for «Skal vi danse», men tror at den energien som var i programmet på lørdag gjør at flere og flere ser på utover høsten. Også for «Skal vi danse» så øker seertallene jevnt gjennom hele sendingen, og på det meste fulgte 515.000 seere premieren. Vi har gjort flere justeringer både i innholdet og i sendeskjemaet på lørdagene, som vi håper vil gi effekt i ukene som kommer. Samlet sett er vi også godt fornøyd med at TV 2 var største kanalgruppe i aldersgruppen 20-49 år på lørdag, hvor TV 2 Sport Premium faktisk var landets tredje største tv-kanal, sier Jarle Nakken i TV 2.

347.000 så «God kveld Norge» etter «Skal vi danse». 549.000 valgte «Side om side» på NRK1.

«Lindmo» avsluttet lørdagskvelden på NRK1 med 583.000 seere.

Arne Helsingen i NRK er spent på fortsettelsen av tv-høsten og understreker at man ikke må glemme at konkurransen nå kommer fra alle kanter.

- Det er litt annerledes nå enn tidligere. I helgene er det mye seing på kanalene, men det er også interessant å se på konkurransen i strømmemarkedet. Det åpner seg et helt nytt marked der man møter konkurranse fra hele verden. Det er viktig at de norske tv-produksjonene klarer å konkurrere, sier han til Kampanje. 

Gylne tilbakeblikk
TV 2 hadde flere premierer i ermet på søndag. «Rett fra hjertet», som er et nytt konsept med Solveig Kloppen og Samuel Massie, ble sett av 293.000 seere. Det ga en andel på 21,3 prosent.

«Gylne Tider» gjorde comeback med 365.000 seere og en andel på 25,2 prosent.

«Gylne Tider» har en høy andel i aldersgruppen 20-49 år, selv om vi gjerne skulle sett at total-tallene var noe høyere. Seerne har en kanonsesong i vente av «Gylne Tider» som bare blir bedre og bedre utover. TV 2 er også største kanal på søndag i den kommersielle målgruppen 20-49 år. Det er en posisjon vi selvsagt har som mål å holde, kommenterer Jarle Nakken.