Torsdag morgen ble størrelsen på Polaris-kuttene lagt frem. Konsernet har vedtatt at det skal gjennomføres nye resultatforbedrende tiltak i størrelsesorden 300 millioner kroner som skal realiseres innen 2020.
Så mye som 120 til 150 millioner kroner skal ha effekt allerede i 2017 og nedbemanninger vil bli en konsekvens av kuttene.
Les mer: Nye kutt i Medie-Norge - Polaris skal spare 300 millioner
Det er nedgangen i de digitale annonseinntektene som har gitt aviskonsernet dårlig tid. De digitale annonseinntektene har snudd fra en vekst på 12 prosent i tredje kvartal i fjor til et fall på 15 prosent i andre kvartal i år, målt mot tilsvarende kvartal i fjoråret.
- Etter nyttår så vi at det var en helt annerledes utvikling for digitale annonseinntekter enn før. Vi fikk et forvarsel i fjerde kvartal, men i begynnelsen av 2016 så vi at vi måtte sette oss ned og finne ut hvordan vi håndterer dette, sier konsernsjef Per Axel Koch til Kampanje.
- Er det Facebook og Google som gjør det vanskelig å skape vekst i digitale inntekter?
- Vi har en tilbakegang fordi vi ser effekten av at vi ikke har gode nok programmatiske løsninger. Vi har noe, vi selger for 10 millioner programmatisk, men effekten er så sterk spesielt mot Facebook og Google. Det gjør at tradisjonelle digitale annonseprodukter har blitt sterkt redusert hos oss og svært mange andre mediehus. Vi har hatt en fin vekst og lengre enn andre, også i tredje kvartal, som har kompensert for fallet på print, men når skiftet kommer så har vi en helt annen utvikling.
Vil inn i Schibsted-plattform
Nå går Polaris inn i Schibsteds programmatiske plattform AppNexus med alle sine mediehus. Adresseavisen er allerede på plass med virkning fra juli i år.
Les også: Polaris vil inn i Schibsted-allianse
- Hvor stor effekt kan dere få av dette?
- Over tid har vi tro på at det vil bli bra, men det blir ekstra bra dersom Amedia går inn. Vi håper de gjør det. Da har vi et produkt som gjør det enklere for oss å lykkes.
- En viss andel av kostnadsprogrammet skal være inntektsforbedringer, hvor mye vil programmatisk bidra med der?
- Vi er litt forsiktige. Hvis vi lykkes vil det bli veldig bra. Det vi gjør nå er å skape et alternativ til Facebook og Google.
Utelukker ikke oppsigelser
Koch vil ikke i dag gå ut med hvor mange årsverk som forsvinner i Polaris når de skal kutte 300 millioner kroner før 2020, og opp mot 150 millioner allerede neste år.
- Vi har noen tall som ligger til grunn når vi går ut med 300 millioner, men vi vil vente noe før vi blir tydeligere. Men når det er gitt en ramme på 125 millioner kroner til frivillig nedbemanning, så skjønner alle at det er snakk om et stort antall årsverk.
- Hvor viktig blir det å løse dette frivillig?
- For å si det sånn, vi bruker ikke tid på å tenke at vi ikke vil klare det, men de målene vi har satt skal vi nå. Vi håper at vi skal få til et bra samarbeid om det og få det til med de pakkene vi har ute nå, sier han.
Tror på brukerbetaling
Det store lysglimtet for Polaris Media er veksten i brukerinnekter, som i andre kvartal var på 6 prosent. Det er særlig mediehusene som har innført pluss-løsninger som er i vekst.
Koch har ingen tro på at konklusjonen til forskerne i Trøndelag Forskning og Utvikling, som nylig leverte en rapport til Mediemangfoldsutvalget. «Langt flere vil si opp sitt abonnement enn antallet som planlegger å starte med dette,» konkluderer forskerne med i et avsnitt der de har sett på betalingsviljen for nyheter.
Les også: Medietopper blåser av forskernes avis-pessimisme
- Jeg er ikke pessimistisk. Jeg tror det er veldig mye mer å hente. Vi har laget en abonnementsmodell som gjør at vi øker brukerinntektene og at folk må betale for å få tilgang. Den diskusjonen hadde vi ikke for 2-3 år siden. Det handler om personalisering og å tilpasse til brukernes behov, og der er vi bare i begynnerfasen, sier Koch.
Kommentér