Det tynnes kraftig ut i rekken av potensielle søkere på den nye tv-avtalen til regjeringen. Fristen for å søke på den nye midlertidige avtalen som kommersielle allmennkringkaster går ut klokken fire i dag og Kampanje kan nå slå fast at heller ikke MTG, VG eller Discovery kommer til å søke.

- MTG søker ikke på den midlertidige tv-avtalen som er utlyst, sier administrerende direktør i MTG Norge, Trygve Rønningen, til Kampanje.

Tidligere denne uken skrev Kampanje at verken Bergens Tidende, Amedia og Polaris Media vil levere en søknad på å tilby et svært smalt allmennkringkasteroppdrag i form av «daglige nyhetssendinger fra Bergen».

Les også: Ny tv-avtale frister ikke mediehusene (abonnement)

Slipper ikke TV 2-konkurranse
MTG-sjefen som besitter tv-kanaler som TV3, Viasat 4 og den kommersielle allmennkringkasteren på radio, P4, er også til stede til Bergen gjennom sin lokalradiostasjon i P5. Men fristet til å søke er Rønningen ikke.

- Her er det snakk om å etablere et hovedkontor og en nyhetsproduksjon for lineær tv i Bergen og dette skal man da få lønnsomt på to-tre år i, konkurranse med TV 2. Det kaller jeg kommersielt selvmord for alle andre enn TV 2, sier Rønningen.

For selv om en annen aktør enn  TV 2 skulle påta seg oppdraget, har en eventuell ny kommersiell allmennkringkaster noen garanti for at TV 2 slutter med nyheter fra Bergen.

TV 2 ønsker fortsatt ikke å kommentere hva de vil foreta seg og sier som tidligere i uken at de først vil kommentere deres beslutning om å søke eller ikke etter fristens utløp klokken fire i ettermiddag.  Men som Kampanje nå kan slå fast blir det ingen stor søkebunke å ta stilling til for kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- Gammeldags mediepolitikk
Til Kampanje kunne kommunikasjonsrådgiver og medieanalytiker Lasse Gimnes fortelle at man vel så gjerne kunne havne i en situasjon der ingen søker.

- Slik jeg ser det så ligger det ikke så mye attraktivt i avtalen, så jeg vil bli overrasket om andre enn TV 2 søker. Når det er sagt er jeg usikker på verdien i avtalen, og tror man kan ende opp med å komme i en situasjon hvor ingen søker, sa Gimnes. 

Rønningen ønsker ikke å kommentere hva som eventuelt vil skje dersom ingen søker på den midlertidige avtalen.

- Vi er mer opptatt av hvordan myndighetene har tenkt å innrette kommersiell allmennkringkasting på radio og TV etter 2019. Vi forutsetter at dette får en grundig behandling, der man besvarer hvorfor og hva, før man tildeler privilegier til èn enkeltaktør. Så langt har politikerne snakket mest om to ting: Produksjon av nyheter for lineær tv, gjort fra Bergen. Det første er trolig allerede gammeldags mediepolitikk, og en alt for snever forståelse av allmennkringkasting. Det siste er distriktspolitikk - og begge er skreddersøm for TV 2. Noe da enkelte politikere heller ikke har lagt skjul på, sier Rønningen.