Om drøye to uker braker det løs med olympiske leker i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro. 

- Fra åpningsdatoen 5. august og til 21. august tilbyr IOC rekordhøye  5600 timer idrett direkte fra Rio. TV 2, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo skal sende døgnet rundt  idenne perioden.  Mellom 09 og 14 lager staben i Oslo dagsendinger mens Rio sover. Fra 14 til 05 sender vi fra Brasil. Formidling av live-idrett blir vår hovedsatsing, studiodelene blir desto kortere og mer konsentrert, sier Christine Espeland, som er TV 2s prosjektleder for OL i Rio. 

Espeland sier mye tid har gått med til å legge opp hva som skal sendes når. På det meste foregår nemlig 40 øvelser samtidig i Rio. 

- Hvilke idretter kommer til å gå på hovedkanalen?
 
- Vi har jobbet mye med prioriteringer frem til publisering av programoversiktene i går. Endringer kan komme dersom uforutsette ting skjer. Det skal i gjennomsnitt deles ut 18 medaljer om dagen - så vi har sittet i mange valgsituasjoner. 

Espeland forteller at idretter som håndball, friidrett, roing, sykkel, seiling, skyting, svømming og bryting kommer til å bli prioritert. Valgene henger sammen med norsk deltakelse. 

- Når det er sagt kommer også store, internasjonale idretter som tennis, turn, fotball, sandvolley og basketball til å ha forrang på lineær-tv.

Et av de første OL-høydepunktene sett med norske øyne blir håndballkampen mellom Norge og Brasil lørdag 6. august. Samme dag er også Edvald Boasson Hagen blant de norske deltakerne som legger ut på sin første sykkeletappe.

- Vet ikke hvordan seerne vil oppføre seg
- Er det noen utfordringer?

- Størrelsen er utfordringen, dette er er tre-fire ganger så stort som vinter-OL. Det er vår oppgave å tilrettelegge for seeren og klare å presentere alt stoffet. Før et EM fotball og Tour de France så vet du noenlunde hvordan tv-mønsteret er og hvordan seerne tar det imot. Nå er vi spente på hvordan seerne vil oppføre seg siden det er et OL som går i en annen tidssone. Det blir interessant å se hvor mange som ønsker å se live om natten, eller venter til dagen etter og ser på opptak. Rio ligger fem timer bak Norge.

Espeland forteller at TV2.no også kommer til å spille en viktig rolle, og blir stedet man kan se nyheter, høydepunkter, livesendinger, statistikk og historikk.

- Seerne kan også følge pressekonferanser live og intervjuer med utøverne før og etter konkurransene.

Har studio i OL-parken
I april avslørte TV 2 at det er Ingrid Halstensen og Erik Thorstvedt som blir programlederne i TV 2s studio i Rio, mens Annemarta Giske skal lede studio-sendingene fra Oslo. TV 2 er i tillegg til NBC den eneste tv-kanalen som får lov å ha studio inne i OL-parken.

- Det betyr masse å studio i OL-parken, det gir oss først og fremst en tilstedeværelse som vi håper skal løfte hele OL-opplevelsen. Studio ligger midt i Olympic Park, rett ved tennisbanene og med utsikt til mange av de strore arenaene. Seerne skal få følelsen av å være med på det som skjer gjennom døgnet.

Les mer her: De blir TV 2s OL-ankere

Totalt sender TV 2 i overkant av 60 medarbeidere til Rio. De første er allerede på plass. Blant ekspertkommentatorene er tidligere spydkaster Andreas Thorkildsen, som tar turen ned til Brasil. Det er bare ekspertkommentatorer som skal jobbe med håndball og friidrett som blir sendt til Rio, resten jobber fra Oslo.

Les mer her: Thorkildsen til OL med TV 2

Saken fortsetter etter bildet.

Rigger i Rio: TV 2s OL-studio i Rio har tatt form de siste dagene. TV 2 er de eneste, foruten NBC, som får ha OL-studioet sitt i OL-parken.

- Kommentatorene er nøkkelen
Espeland forteller at TV 2 har brukt mye tid på å coache alle som skal kommentere sendinger under OL. 

- Siden vinter-OL i Sotsji har vi jobbet med kommentatorene og brukt våre mest erfarne til å coache dem som skal formidle det som skjer i Rio. Kommentatorene er mye av nøkkelen til et vellykket mesterskap.

I store idretter kan nordmenn reglene, men om man setter på bueskyting for eksempel, så er kommentatoren svært viktig for at seerne skal forstå og bli engasjert. Vi har også dialog med særforbundene som skal bidra på nett underveid i øvelsene og svare på spørsmål fra seerne. 

Gir OL-ilden videre til konkurrent
Etter OL i Rio blir det en stund til man får se lekene på TV 2 igjen. Det er nemlig Discovery Communications, som eier de norske tv-kanalene Eurosport og TVNorge, som har fått tildelt alle OL-rettighetene fra 2018 til 2024. Rettighetene gjelder for tv og alle andre plattformer. For rettighetene måtte selskapet punge ut med 11,3 milliarder norske kroner.

Les mer her: TVNorge-eier kjøper OL-rettigheter

- Dette er TV 2s siste OL før Discovery overtar rettighetene for en periode. Er det bittersøtt?
 
- Vi har egentlig hendene fulle med vår jobb, vi jobber knallhardt med Rio og målsettingen er å lage det beste sommer-OL ever. Discovery kommer til å gjøre det på sin måte når de tar over, og det blir sikkert flott. 

Stort: - Størrelsen er utfordringen, dette er er tre-fire ganger så stort som vinter-OL, sier OL-sjef Christine Espeland.