For kort tid siden lanserte en rekke store medier Sunn Fornuft-plakaten, en slags Vær Varsom-plakat for bloggere. Det er blant annet Susanne Kaluza fra Kvinneguiden og Egmont Publishing, Annette Haga i Bonnier, Lauga Oskarsdottir i United Influencers, Ingerborg Heldal i AdLink og Finn Skårderud fra Villa Sult, som alle jobber med bloggere, som har gått sammen om de nye retningslinjene. Plakaten er laget med innspill fra både bloggere og lesere.

Les mer her: Lager «Vær varsom»-plakat for bloggere

Plakaten oppfordrer bloggerne til ikke å skrive om vekt, hvilken klesstørrelse man bruker og hvor ofte man trener. Plakaten oppfordrer også bloggerne til ikke å ta bilde av matporsjoner, og fraråder bloggerne å redigere seg selv tynnere på bilder.

Plakaten har fått flere til å reagere, og spesielt Nettavisens ledelse og bloggere er negative til initiativet.

En av Nettavisens største bloggere, Isabel Raad, som står bak livsstilsbloggen sraad.blogg.no skriver i innlegget Den omtalte plakaten følgende: «Jeg synes det er tåpelig å prøve å få oss bloggere til å følge "regler" som er satt opp av enkelte personer.»

Raad blogger blant annet om plastiske operasjoner, restylane-innsprøytninger og botox, i tillegg til mote, reising og mat.

Vil legge ned plakaten
Kjetil Manheim, leder for blogg.no som eies av Nettavisen, skriver i et innlegg på Medier24 at han ønsker at plakaten legges ned.

- Bakgrunnen for at vi skrev innlegget var at det var mye presseomtale om denne plakaten og vi mener at den er uklok og legger et utidig moralsk press på vanlige bloggere som skriver om helt vanlige forhold. Som jeg skriver så anbefaler vi at de som står bak tenker seg om og legger den ned. Blogg.no har ikke gjort noe i forhold til den, sier Manheim til Kampanje.

Han utdyper:

- Vi er en bloggplattform for alle, så det er opp til den enkelte å bestemme hva de ønsker å tilknytte seg til av regler og plakater. Om de vil tilknytte seg denne plakaten er det helt ok for oss, vi hverken oppfordrer eller fraråder i så måte og har heller ikke sagt noe til bloggerne på våre egne kanaler om dette.

- Vi synes ytringsfriheten må gå foran
Manheim sier videre at begrunnelsen for at Nettavisen mener plakaten er uklok ikke har med formålet å gjøre.

- Man kan selvsagt være moraliserende og synes det er bra med regler som skal begrense hva folk kan skrive om, men vi synes ytringsfriheten må gå foran og vil ikke rense internett for ytringer eller innhold som kan være utfordrende av ulike grunner for enkelte grupper i samfunnet - uansett hvor mange eller store de er.

- Vi har siden oppstarten i 2005 hatt et bevisst forhold til uheldig reklame knyttet til slanking rettet mot unge, og har også regler mot blogger som alminneliggjør og/eller fremmer en anorektisk livsstil. Vi mener plakaten bærer preg av at man ikke har tenkt helt gjennom konsekvensene av å innføre regler eller retningslinjer for hva man kan skrive eller ikke skrive om i det offentlige rom.

- Plakaten handler ikke bare slanking, men plastiske operasjoner. Flere av deres toppbloggere har gjennomgått slike inngrep. Har dere noe bevisst forhold til dette også?

- Det skrives om plastiske operasjoner i norsk og internasjonal presse og på blogger. Vi er ikke tilhengere av å forby omtale av slikt i det åpne rom, eller å stigmatisere bloggere og journalister som skriver om emnet. Vi mener det er feil måte å løse problemene knyttet til kroppspress og spiseforstyrrelser. 

- Ønsker Nettavisen å lage en egen plakat?

- De som står bak denne plakaten sammenligner den med pressens Vær Varsom plakat, men den er av en hel annen kaliber og setter etiske rammer for hvordan man arbeider - ikke hva man skriver om. Vi er veldig for at folk flest skal kunne tilknytte seg den, men da tror vi at man er nødt til å legge om på formen man tilknytter seg på, og hvordan man skal behandle klager knyttet til vanlige folks blogger vs. den profesjonelle pressen. Vi er mer enn villige til å snakke med PFU om det, dersom de ønsker det, men vi vil ikke etablere slike plakater for egen del. Vi har våre retningslinjer for innhold på blogg.no, og det er så langt vi ser at vi skal gå i forhold til innhold på vår plattform.

Omfavnes av kjendiser
Profilerte bloggere og kjendiser som Linnéa Myhre, Maria Mena, Gitte Witt. Jenny Skavlan, Maja Hattvang, Hedda Skoug, Anja Johansen, Mariell Øyre og Julie Ilona Balas er blant de 139 bloggerne som støtter plakaten. Det er foreløpig ingen på blogg.nos topp 10-liste som har tilsluttet seg plakaten.

I et debattinnlegg på Aftenposten kommer forfatter og tidligere blogger Linnea Myhre plakaten til forsvar:

«Jeg ser at det er flere bloggere som velger å ikke støtte Sunn Fornuft, og det synes jeg er så rart. Jeg lurer på om det er av mangel på forståelse, og at man rett og slett ikke er sitt eget ansvar bevisst. At de ikke skjønner hvor skadelig det de skriver kan være,» skriver hun i innlegget.

- Spurte Nettavisen
Susanne Kaluza, som er hovedpådriver bak plakaten, sier til Kampanje at hun og resten av teamet bak tok kontakt med Nettavisen i april da plakaten var i ferd med å utarbeides.

- Det er nå enkelte store bloggere og mediehus som ytrer at Sunn Fornuft-plakaten er en dårlig idé. Hva tenker du om det?

 - Litt motstand er bare å forvente. Jeg tenker det er helt naturlig at folk har ulike meninger, og det tar tid å bygge opp noe nytt. Hvis alle hadde vært enige og fulgt disse punktene allerede ville det jo ikke vært noe behov for en slik plakat. Vårt mål har vært å skape en dialog og debatt rundt en viktig og vanskelig tematikk. Den samtalen er nå i gang.

Hun utdyper:

- Jeg kan ikke svare for andres valg, men det er selvsagt helt frivillig å være med på et slik initiativ. Rent konkret sendte jeg mail til alle de store blogghusene i våres der jeg ba om innspill til utforming av plakaten, og var veldig glade for å få positive svar og konkrete, nyttige innspill fra Bonnier, Aller og United Influencers. Vi får utvilsomt til mer sammen enn hver for oss. Så er det heller ikke slik at plakaten er hugget i stein. Vi er åpne for å gjøre endringer for å gjøre Sunn Fornuft plakaten enda tydeligere og bedre, og er godt fornøyde med innspillene vi har fått så langt. De vil vi definitivt ta med oss i den videre jobbinga. 

Ingen toppbloggere fra United Influencers
United Influencers er en av bloggplattformene som har vært med på å utforme plakaten, men de største bloggerne deres som Caroline Berg Eriksen (tidligere Fotballfrue) og Camilla Pihl har enda ikke knyttet seg til plakaten.

- United Influencers har vært med på å utforme plakaten. Hvorfor er ikke deres toppbloggere med?

- Vi har ikke fokusert spesielt på toppbloggere, målet har vært å nå bredt ut og ikke minst få med den nye generasjonen bloggere slik at de blir mer bevisste fra starten av. Jeg tenker det er lurt å bevisstgjøre digitale opinionsledere på påvirkningen de har, sier Kaluza.

- Poenget med Sunn Fornuft-plakaten er å få flere klar over hvorfor det er lurt å være forsiktig med å gå hardt ut med detaljer om egen trening, vekt, slanking og matinntak. Her kan en tenåringsblogger med 150 lesere i uka fra skolen sin ha vel så stor innflytelse i sitt segment som en voksen toppblogger. Bare den siste uka har alt fra mat, mote og mammablogger til transeblogger og hijbablogger sluttet seg til Sunn Fornuft plakaten, og det er selvsagt kjempegøy at tipsene vi har laget treffer så mange.

Da Sunn Fornuft-plakaten ble lansert intervjuet Kampanje Kaluza til spalten Sommerpraten.

Les mer her: - Irriterer meg over spørsmål om sko og kjoler