Den svensk-eide satellitt-tv-operatøren Viasat har holdt på med salg av paraboler og tv-pakker i en årrekke, men de siste årene har det blitt stadig tøffere å holde inntektene og antallet kunder oppe. Omsetningen for 2015 endte på 687,9 millioner kroner og det var en nedgang på 85 millioner kroner sammenlignet med 2014 i et marked for overføring av tv-signaler på hele 8,5 milliarder kroner.

De siste fem årene har omsetningen til Viasat falt med nesten 200 millioner kroner bare i Norge.

- Redusert omsetning henger sammen med færre parabolkunder de siste årene. Hovedårsaken til dette er utbygging av fiber og veksten til IPTV, men også et bevisst valg hvor vi prioriterer kundetilfredshet og eksisterende kundebase fremfor aggressivt nysalg, sier administrerende direktør i MTGs betalt-tv-virksomhet i Norge, Vegard Klubbenes Drogseth.

Det norske markedet står dermed for snaue 12 prosent av svenske Modern Times Groups betal-tv-virksomhet i Norden.

Kriger mot Telenor
Viasat har i alle år slåss om kundene med Telenor-eide Canal Digital i parabolmarkedet. Tall fra Canal Digital viser at selskapet i større grad har lykkes med å holde omsetningen oppe. De siste årene har omsetningen til Canal Digital i Norge ligget på rundt to milliarder kroner.

Tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) i år viser også at det Canal Digital som er den store markedslederen i tv-distribusjonsmarkedet og at Viasat taper andeler. På kabel og satellitt har Canal Digital en samlet markedsandel på 44,2 prosent.  Markedsandelen for Viasat ble i 2015 redusert fra 5,4 prosent til 4,8 prosent. Totalt har NKOM registrert 2,23 millioner tv-abonnement i Norge noe som skulle tilsi at Viasat har drøye 110.000 abonnenter på satellitt-tv i Norge.

Det er dermed ikke i Norge at de største bidragene til MTG kommer. Viasat i Norge hadde et overskudd på 22,4 millioner kroner og levert en driftsmargin på svake tre prosent. Til sammenligning rapporterte MTGs nordiske betal-tv-operasjoner samlet et driftsresultat på 725 millioner svenske kroner og en netto driftsmargin på over 12 prosent.

Viasat-sjefen sier det er mye som spiller inn når det gjelder utviklingen i lønnsomhet de siste årene.

- Vi har lykkes godt med både å forbedre kundeopplevelsen og samtidig opprettholde driftsmarginen vår de siste årene. Dette har vi klart til tross for lavere omsetning og økning i innholdskostnader, og en svensk krone som styrket seg kraftig mot den norske, sier Drogseth.

Ny swap-deal
Viasat-sjefen i Norge sier det jobbes hardt med å forbedre både parabolvirksomheten «Viasat Parabol» og betal-tv-virksomheten «Viasat Premium Sport og Film.»

- Vi utvikler kontinuerlig parabol-produktet, ikke minst med ny 4K-boks og strømmetjenestene Viaplay og Viasat TV To Go, som er inkludert for alle parabolkunder.  Nå får også Viasats kunder tilgang til nye kanaler som Max og Vox fra 1. oktober. Summen av alle produktforbedringer styrker oss i konkurransen, som er og blir tøff, sier han.

Det var tidligere i sommer Telenor og Modern Times Group (MTG) gikk sammen om en omfattende avtale som innebar at Canal Digitals kunder i Norge fikk tilgang på MTG og Viasats store kanalutvalg.

Samtidig får altså Viasat tilgang på kanalene til Discovery og det for aller første gang. Det var på midten av 2000-tallet av Telenor og MTG gjennomførte den første såkalte swap-dealen på tv-distribusjonsmarkedet og det handlet om alle de største kanalene blant annet TV 2 og TV3 som lå henholdsvis eksklusivt på Canal Digital og Viasat.

Vil samarbeide mer
Nå får også MTG tilgang på Discoverys kanaler Max og Vox og Viasat-sjefen mener det er et bedre klima for samarbeid blant distributørene for tiden.

- For Viasat Sport og Film ser vi et stort potensial, og etter å ha blitt enige med Telenor om en langsiktig og verdiskapende avtale, ser vi nå frem til også å videreutvikle vårt samarbeid med øvrige tv-distributører, sier han.

Det kan komme godt med på en tid der tradisjonell tv-distribusjon utfordres av internasjonale strømmegiganter som Netflix og HBO, videodelingstjenesten YouTube og det høye konsumet av online vide på Facebook og nettsider generelt.

I alle år har det også hengt en spekulasjon over det nordiske satellitt-tv-markedet som går på en fusjon mellom Viasat og Canal Digital.

Les også:  Telenor-grep åpner for satellitt-tv-fusjon

Her ser du tallene til Viasat i Norge for 2015. Alle tall i MNO; 

Viasat 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning 687,9 772,6 - 10,9
Driftsresultat 20,3 21,8 - 6,8
Resultat før skatt 22,4 25,9 - 13,5