Egmont er i disse dager i ferd med å lansere «Sunn Fornuft»-plakaten sammen med en rekke andre store mediehus. Plakaten består av tips og retningslinjer for hvordan bloggere bør skrive om kosthold, trening, skjønnhet og plastiske opeasjoner.

Målet med plakaten er å bevisstgjøre flere bloggere påvirkningen de har på leserne sine, og ansvaret som følger med. Et annet mål er å øke bevisstheten rundt hva man kan gjøre for å unngå at enda flere unge får et dårlig forhold til egen kropp.

En rekke profilerte personer som jobber med bloggen har gått sammen om de nye retningslinjene deriblant Susanne Kaluza fra Kvinneguiden og Egmont Publishing, Annette Haga i Bonnier, Lauga Oskarsdottir i United Influencers, Ingerborg Heldal i AdLink og Finn Skårderud fra Villa Sult. Alle har de samarbeidet om plakaten, som er laget med innspill fra både bloggere og lesere.

- Bakgrunnen til at vi lager «Sunn Fornuft»-plakaten er at bloggere ofte blir beskyldt for å bidra til usunt kroppsfokus, påvirke til spiseforstyrrelser eller være dårlige forbildet for leserne. Som tidligere blogger vet jeg at de fleste bloggere i Norge er oppegående og flinke folk som bryr seg om leserne sine, og som ikke ønsker å påvirke på en negativ måte. Det er fullt mulig å skrive om mat, trening og helse på en god måte, men da trenger vi tips om hvordan det skal gjøres, sier Susanne Kaluza, redaktør i Kvinneguiden og en av initiativtakerne.

Mange bloggere har allerede sagt at de ønsker å være med på initiativet.

- Norge blir det første landet som tar initiativ til noe slikt. Oppslutningen har vært overveldende, og jeg gleder meg til å lansere til onsdag. Målsettingen var å få med over 20 til lansering, men vi har allerede fått med over 50 stykker som støtter plakaten og skal bruke dette i arbeidet sitt.

Blant bloggerne som har sagt ja til å være med er Fashioncherry, Funkygine og Hjartesmil.

Overskrift
Kaluza forteller videre at arbeidet med plakaten er gjort i samarbeid med en rekke bloggere og deres lesere gjennom blant annet workshops.

- Vi har fått mange fornuftige tilbakemeldinger fra leserne. Det var for eksempel flere som reagerte på mengden av umotiverte kroppsbilder, det vil si at en ikke trenger å publisere et bilde av sixpacken din om du skriver om kaffe, for eksempel, sier hun.

Hun sier videre at bloggerne på sin side etterlyste steder de kunne henvende seg dersom de ble kontaktet av leserne som slet med psykiske problemer, spiseforstyrrelser eller selvmordstanker.

«Sunn Fornuft»–plakaten inneholder ti punkter med konkrete tips om hvordan du kan blogge om kropp og helse på en god måte. Det oppfordres for eksempel til å ikke blogge om egen vekt eller BMI.

- Det skal ikke være lover og regler hugget i stein, men tips og innspill. Det handler om at man skal tenke seg om og ta hensyn til leserne, og at det finnes folk der ute som ikke har det så lett som deg selv.