Tv-utviklingen går raskere enn noensinne. Nordmenn har aldri brukt mer tid på Tv-titting, og nå i alle situasjoner, til alle døgnets tider og i alle skjermstørrelser. Og det er du som forbruker som har makten over tv-utviklingen.

Ikke noe stygt sagt om kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, TV 2-sjef Olav T. Sandnes, MTG-sjef Trygve Rønningen eller Discovery-sjef Harald Strømme. Men makten ligger ikke lenger hos tv-kanalene. Den makten er overtatt av forbrukeren. Forbrukeren fører an medievanene. tv-sjefene ligger bak og følger trendene.

Det har vel aldri vært mer spennende å følge tv-utviklingen enn nå. Konkurransen om å tilby det beste tv-innholdet er større enn noen gang før. Men det holder ikke lenger å kun være konge på innholdet.

For det handler også om å gi den beste tilpasningen til deg som forbruker – det vil si når du vil se på tv, hvor du vil se på tv og på den skjermen du velger å se på til enhver tid. Det er forbrukeren som er sjefen med stor S. Vi som jobber i bransjen, må bare pent gjøre det som forbrukeren ønsker.

Den tradisjonelle tv-tittingen faller, men ikke mye. Imidlertid tyder alt på at tradisjonell tv vil falle i årene fremover.

I 2015 falt den tradisjonelle tv-tittingen med ett minutt, fra 174 minutter i snitt blant nordmenn til 173 minutter, ifølge TNS Gallup. Og det er spesielt dramaserier man ser mindre og mindre av via tradisjonell tv. Jeg regner med at denne trenden fortsetter. At vi har opplevd en lang periode med solskinnsdager i Norges mest befolkningstette strøk, er ytterligere med på å redusere den tradisjonelle tv-tittingen.

Samtidig øker tv-tittingen over nettet. Tall fra Mediavision viser at nordmenn brukte i snitt 50 minutter per dag på strømme-tv i 2015. Det er derfor grunn til å anta at Ola og Kari i snitt så rundt 225 minutter på tv hver dag, totalt sett. I følge Mediavision utgjorde strømme-tv rundt 23 prosent av all tv-titting i Norge i 2015. I inneværende år estimeres andelen strømme-tv til å være 30 prosent.

Og det skjer ting også internt i tv-markedet. De senere års store tv-taper MTG, som blant annet har TV3 og Viasat4, var den kommersielle vinneren i 2015, og fortsetter i god stil i 2016. Og NRK leverer stødig og godt, med over 40 prosent av den totale norske tv-tittingen.

Mye av den tradisjonelle tv-tittingen skjer også i opptak. 6,4 prosent av all tv-titting i fjor var såkalt tidsforsinket, ifølge TNS Gallup. Følges trenden, som alt tyder på, så passerer vi 8 prosent i løpet av 2016.

 

Jeg er også tilbøyelig til å se på Facebook som en stor tv-aktører her til lands.

De tradisjonelle tv-kanalene satser stort også på strømme-TV, som NRKs web-tv, TV 2 Sumo, Discoverys D-play samt Viaplay hos MTG. Men konkurransen er tøff. Ikke minst fra premium-aktører som Netflix og HBO, men også fra andre mer reklamebaserte strømme-aktører som YouTube og VGTV. Ja, slik Facebook utvikler seg med video og direkte-tv, så er jeg også tilbøyelig til å se på Facebook som en stor tv-aktør her til lands.

For alle sammen konkurrerer de. Om deg som seer. Men først og fremst om din attraktivitet ovenfor reklamemarkedet – og dermed mest mulig reklamekroner. Samt om dine penger – via ulike premium-tilbud. Aldri har konkurransen om mediekronene vært større enn nå.

Og nå er vi i full gang med tidenes TV-sommer, i alle fall for de som er opptatt av sport. EM i fotball er over for denne gangen på NRK og TV 2. Det samme er EM i friidrett på NRK og Eurosport. Og Tour de France er i full gang på TV 2, mens OL i Rio (TV 2) står snart på tv-menyen.

Vi tv-distributører har også utfordringer. Vi ser at de tradisjonelle distribusjonsformene er ferdig med den store vekstperioden – og at de fleste har stagnert eller mister antall abonnenter. I stedet satses det på strømming av tv i langt større grad, slik at du som seer kan få se tv når du vil – og på hvilken skjerm som du selv ønsker.

Selv har vi i RiksTV nettopp implementert TV 2s kanaler i vår RiksTV-app – dermed leveres alle de store kanalene også via strømming – og du kan se tv når du vil og hvor du vil på mobil og nettbrett. Endelig har vi alle de populære tv-kanalene på mobil og nettbrett – som du kan se i reprise, starte fra nytt samt se direkte-tv når du vil.

Og for DEG som seer, er det viktig å ha valgfrihet. Forbrukerombudet har for lengst krevd at kabeloperatørene slutter med sitt koplingssalg, så nå handler det om at forbrukermyndighetene blir respektert. Dermed blir det enda mer frihet og fleksibilitet for deg som tv-abonnent.

Utviklingen av tv-mediet går i rekordfart. Og raskest av alt er endringen i maktbildet. Tidligere var det kringkastingssjefen og andre tv-sjefer som satt med makten. De dager er talte.

Nå er det DU som er tv-sjefen!