I første kvartal fortsatte annonsenedturen for Schibsteds fire abonnementsaviser, der Aftenposten er desidert størst, fikk et driftsresultat på beskjedne fire millioner kroner i første kvartal. Det er 90 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Da endte driftsoverskuddet på 41 millioner kroner.

Les mer: Nesten hele avisoverskuddet er borte

For VG er en historie en litt annen. Avishuset har vært gjennom et tøft år der ledelsen så de digitale inntektene falle. Nå er de digitale inntektene flate på 162 millioner kroner i første kvartal. Mobil og nett-tv vokser, mens display fortsetter nedgangen,

- VG har et større varelager og kan bruke mer målretting, og jobber nå en del med Finn mot sine største digitale kunder, sier konsernsjef for Schibsted Norge, Didrik Munch, til Kampanje.

- Er utviklingen bedre nå enn den har vært?

- VG er på et bedre spor. Vi skulle gjerne sett at det gikk enda fortere, men VG leverer gode tall første kvartal. Det går bedre på annonsesiden og bedre kontroll gjør resultatene meget tilfredsstillende.

- Tror du digitalfallet har stanset?

- Jeg tror det er vanskelig å spå i den tiden vi er inne i nå, men vi gjør så mange ting at jeg er optimistisk på at vi skal kunne se en vekst fremover.

- Skjer mye positivt på lesemarkedssiden
De digitale annonseinntektene i Schibsteds abonnementsaviser falt med 12 prosent.

- Abonnementshusene sliter med det som preger markedet generelt; tøffere konkurranse og mer krevende for de med mindre varelager. I tillegg går det tyngre på rubrikk, og eiendom og stillinger er også mer krevende nå digitalt.

- Hva må abonnementsavisene gjøre nå?

- Vi må bare jobbe etter den strategien vi har, å sørge for at vi knytter gode produkter opp mot merkevarene som abonnementshusene har. Det skjer mye positivt på lesemarkedssiden, og spesielt de rene digitale abonnentene vokser, så det er optimistisk.

Munch er i Bergen for å få med seg Mediebedriftenes landsforening og Norsk Redaktørforenings konferanse Medieleder 2016, der det å knekke betalingskoden på nett er blant de store temaene.

Da medieledere fra et knippe av Norges største mediehus møttes til debatt tidligere på dagen, var det enighet i panelet om at mediene har lagt seg på et for lavt prispunkt på nett.

Les mer: Medieledere varsler prishopp på nett

- Jeg tror vi skal eksperimentere med hva som er riktig prispunkt. Det er gledelig å se at det går an å ta fornuftig betalt for abonnenter. Jeg tror vi kan gjøre mer på produktsiden og lage bedre produkter og få høyere inntekter, sier Munch.

VG-overskuddet større enn ventet
VG-sjef Torry Pedersen er fornøyd med at VG leverer et solid overskudd på 57 millioner kroner og en driftsmargin på 13 prosent i første kvartal.

- At overskuddet skulle bli større enn i samme periode i fjor var ikke noe vi budsjetterte med. Jeg skal ikke røpe våre budsjetter, men det var mindre. Jeg er tilfreds med bunnlinjen, men VG, som alle andre, står overfor store utfordringer. De underliggende utfordringene ligger der fortsatt, selv om vi isolert sett leverer gode resultater. Noen vil sikkert sikkert kalle det meget gode resultater, sier Pedersen til Kampanje.

- I første kvartal i fjor falt de digitale inntektene. I årets tre første måneder har de i alle fall stabilisert seg på fjorårets nivå. Vi vokser på digitale abonnementsinntekter og så har vi en nedgang i de digitale annonseinnntektene som er mindre enn det andre mediehus kan vise til. 

Pedersen kan melde om lyspunkter i det digitale annonsemarkedet etter at mediehuset i fjor opplevde en nedgang.

- Det skjer en del oppløftende ting i annonsemarkedet nå. Det handler om geolokasjon, det handler om at vi har en veldig sterk mobilposisjon og at vi i forrige uke gikk vi sammen med Finn over på teknologiplattformen AppNexus. Vi håper jo at vi skal styrke oss. Forhåpentligvis vil vi se det utover året.

Les også: Schibsted går «all in» i programmatisk milliardmarked

I første kvartal i fjor måtte VG-ledelsen erkjenne at den store satsingen på VGTV og en egen lineær kanal ikke hadde innfridd forventningene. I april i fjor bekreftet Torry Pedersen at det ville komme kostnadskutt og nedbemanning. Og senere på året kom det ytterligere kutt som følge av den digitale nedturen og kraftig papirfall.

Les også: Strid om kuttene i VG

Les også: Pedersen: - Har skjedd hurtigere og kraftigere enn forutsett

Nå sier Pedersen dette om satsingen på levende bilder.

- På web-tv har vi fortsatt god vekst, men jeg skulle gjerne sett at inntektene var større. Vi må bare erkjenne at inntektene for VG, og kanskje hele det norske markedet, for web-tv ligger noe etter det prognosemakerne spådde. Derfor skal vi ikke legge skjul på at VGTV har vært en kostbar affære for oss.

- Hva er målet for VGTV i år?

- I år må vi holde budsjettet, det har vi ikke klart de siste to årene. Vi må også se en signifikant fremgang over tid, fastslår Pedersen.