I ettermiddag ble «Den store journalistprisen» delt ut på Sentralen i Oslo. 

I år gikk prisen til både Vegard Venli i Kommunal Rapport for Åpningen av aksjonærregisteret, og Dagbladets Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Christiansen for reportasjen «Våtdraktmysteriet». Det var 31 nominerte til prisen. Det skriver Norsk Presseforbund i en pressemelding.

Dagbladets reportasje avslører sammenhengen mellom to likfunn, ett på Lista i Norge og det andre i Nederland. Historien nøster opp i de tragiske skjebnene til to flyktninger som ble funnet døde i hver sin våtdrakt, kjøpt i den franske byen Calais ved den engelske kanal.

– Dere rørte både oss i Norge i et stort internasjonalt publikum ved å gi et navn og et liv til de to unge døde menneskene fra sønderslitte Damaskus, sa Harald Stanghelle, juryleder og styreleder i Norsk Redaktørforening, i talen sin.

Dagbladet vant i april Skup-prisen for samme reportasje.

Les mer her: Dagbladet vant Skup-prisen for tredje år på rad

I Kommunal rapport er det journalist Vegard Venli som har stått for saken om aksjonærregisteret.Venli har i lenger tid kjempet en kamp for å åpne aksjonærregisteret for allmennheten. Aksjeregisteret er spesielt nyttig for å undersøkere om politikere eller andre ansatte i kommunene har kjøpt tjenester fra selskaper de selv eier.

 Han omtales som «en døråpner av et sjeldent kaliber».

– Arbeidet hans med å åpne aksjonærregisteret har blitt karakterisert som både et journalistisk kunststykke av det et arbeid og den største nyvinningen innen økonomisk journalistikk på lang, lang tid, sa Stanghelle.

Den store journalistprisen deles ut av Norsk Presseforbund og er en av de fremste utmerkelsene for god norsk journalistikk. Den er utdelt siden 1991, og fjorårets pris gikk til Maria Mikkelsen og Synnøve Åsebø, VG, for Odin-saken.

I tillegg til Stanghelle besto juryen av Tove Lie, Fagpressen, Hildegunn Soldal, MBL, Christian Lura, NJ, Silje Hovland, TV2 og Ole Torp, NRK.

Hør Kampanjes podkast om «Våtdraktmysteriet» her, og husk at du som alltid kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes,  Acast eller andre steder du finner podkaster. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.