Discovery-sjef Harald Strømme sørget for Tv-toppmøtets første punchline, da han kort tid etter at debattantene hadde funnet sin på plass på scenen gikk bort til TV 2-sjef Olav T. Sandnes med replikken «Det er noe som mangler» og plasserte et sugerør i plastkoppen til TV 2-sjefen. Dermed var tonen satt for en ny debatt om TV 2s ønske om statsstøtte til nyhetsproduksjon i Bergen.

- Hvor lenge har du planlagt dette sugerøret?

- Nei, det kom jeg på da jeg landet på Flesland i dag. Jeg tenkte at det var et passende symbol, sier Strømme til Kampanje etter at debatten er ferdig.

Sandnes avviste under debatten at de har bedt om statsstøtte.

- Vi har sagt at skal vi ta på oss oppdrag fra staten, så mp vi ha en form for motytelse. Det må være en balanse mellom kostnader og inntekter, sa han.

- Vi er beredt på å kapsle inn dette oppdraget. Det er merkostnadene vi vil ha dekket, sa han.

Les også: Tidligere TV 2-topp blåser av spillet rundt ny tv-avtale

- Ikke mulig å kapsle inn oppdrager
Men Strømme er ikke fornøyd med svaret fra sin konkurrent.

- Nei, jeg ser ikke hvordan det skal være mulig å kapsle inn oppdraget. Bedrer du lønnsomheten i en del av virksomheten, så har du mer ressurser på andre deler av virksomheten.

- Men dersom staten bestiller nyheter fra TV 2, bør ikke TV 2 få motytelser, og hva annet kan det være?

- Det er å snu spørsmålet på hodet. TV 2 driver en virksomhet i dag som innebærer en stor nyhetssatsing. Det har vært svært god butikk gjennom mange år. Det er en del av TV 2s merkevare og en av grunnene til at TV 2 får bedre betalt i markedet. Jeg har ingen tror på at TV 2 vil gi opp sine nyhetssendinger uavhengig av statsstøtte eller ikke.

TV 2 har ikke fått gjennomslag for statsstøtte i den midlertidige avtalen, som ble lyst ut i forrige uke og skal vare fra 2017 til 2020. Til gjengjeld har regjeringen lempet på en rekke av kravene til en kommersiell allmennkringkaster, foruten kravet om nyhetsproduksjon og base i Bergen.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen ikke faller under begrepet allmennkringkasting.

Les også: NRK og TV 2 splittet i synet på ny tv-avtale

- Skreddersøm for TV 2
- Er den midlertidige avtalen en god avtale å søke på?

- Jeg må innrømme at jeg ikke har lest den, men det er vel ikke noen tvil om at det er skreddersøm fot TV 2. De er i Bergen og har strukturen på plass. Det synes jeg er greit når det gjelder den midlertidige avtalen, sier Strømme.

Heller ikke VG-sjef Torry Pedersen lot seg overbevise at Sandnes’ argumentasjon. Han mener støtte til produksjon av tv-nyheter også vil ramme aktører på andre plattformer.

- I en moderne medieverden så er intensjonen å spre innholdet på så mange plattformer som overhodet mulig- Hvordan de skal klare å begrense kringkastingsbegrepet til en stor tv-skjerm kan jeg ikke forstå. Da vil en kommersiell aktør bli forfordelt i forhold til andre kommersielle aktører. Hans argument vil være at dette er knyttet til kostnaden ved å være i Bergen, men jeg er opptatt av likebehandling og at man forstår utviklingstrekkene, sier han til Kampanje.