Samme dag som TV 2-ledelsen varsler kostnadskutt på 350 millioner kroner i tv-konsernet, kan kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) bekrefte at regjeringen vil lyse ut en ny, midlertidig avtale om kommersiell kringkasting.

- Regjeringen har tidligere varslet at en ny midlertidig avtale om kommersiell allmennkringkasting skal lyses ut i løpet av våren. Det gjør vi nå. Jeg lyser ut en avtale i morgen som gir alle anledning til å søke, også TV 2. Den midlertidige avtalen vil virke frem 31. desember 2019, sier statsråden til Kampanje.

Les også: Skal kutte 350 millioner - alle tilbys sluttpakke

I den midlertidige avtalen vil krav til nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen ligge fast. I denne avtalen vil det ikke følge med statsstøtte.

- Flere av detaljene vil komme i morgen, forteller Helleland til Kampanje.

Hun sier videre:

-  Stortinget har også bedt meg å utrede modeller for kompensasjon for kommersiell allmennkringkasting. Dette arbeidet er i gangsatt.

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, kommenterer opplysningene slik:

- Vi avventer utlysningen, og skal selvsagt kommentere denne når vi har sett hva den inneholder.

Ap: - Haster med løsninger
Tidligere i dag uttrykte Arbeiderpartiet bekymring for kuttene i TV 2.

- Dette viser at mediebransjen er inne i svært krevende og tøffe omstillinger, og at det haster med avklaring for kommersiell allmennkringkasting. Derfor har Arbeiderpartiet jobbet hardt for å finne løsninger på tvers av partiene i det som ble en avtale om allmennkringkasting. Nå er det viktig at kulturministeren leverer på bestillingen fra Stortinget, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande, til Kampanje.

- Noen later til å tro, inkludert kulturministeren, at vi i fremtiden kommer til å ha en kommersiell allmennkringkaster i Bergen nærmest uansett hva som skjer. Dagens nyheter viser oss at noen slik garanti har vi ikke i dagens medielandskap. Derfor haster det med løsninger, understreker Grande.

Les mer: - Haster med avklaring

I kveld svarer altså kulturministeren og regjeringen på tiltale.

Vil forhandle om nyheter
Stortingets forlik om allmennkringkasting fra tidligerere i år innebærer blant annet at regjeringen innen utgangen av 2016 tar initiativ til fortsatt kommersiell allmennkringkasting i Bergen. Flertallet ba også regjeringen lyse ut en midlertidig avtale med en kommersiell kringkaster i Bergen snarest. Det vil i praksis si TV 2.

Dagens avtale mellom staten og TV 2 gikk opprinnelig ut ved årsskiftet, men ble etter avtale mellom partene forlenget med ett år ut 2016.

Et sentralt spørsmål i forhandlingene om en helt ny TV 2-avtale vil være finansieringen av nyheter, men det ligger altså ikke en direkte statsstøtte i den treårige midlertidige avtalen som lyses ut i morgen.

Hør mer om spillet rundt ny TV 2-avtale i ukens episode av Kampanjes podkast, der vi har med oss Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande, Høyres Kårstein Eidem Løvaas og medieforsker Gunn Enli: