Discovery-sjef Harald Strømme og det amerikanskeide mediekonsernet kjøpte rettighetene til den norske fotballserien Tippeligaen og Obos-ligaen for hele 2,4 milliarder kroner i seks sesonger - fra og med 2017 til og med 2022.
Men Strømme er slettes ikke ferdig med å investere store penger i de norske fotballrettighetene. For etter det Kampanje erfarer er det store anbudsdokumentet for Tippeligaen og Obos-ligaen nå ute i markedet.
Discovery bekrefter opplysningene overfor Kampanje.
- Ja, anbudsdokumentet er ute. Det beskriver våre krav til produksjonen, men det er opp til tilbyder å prise leveransene. Målet er å ta en avgjørelse før sommeren. Hvordan oppdraget løses tar vi først stilling til når vi har sett de ulike tilbudene, sier sportsdirektør i Discovery Networks, Jan-Erik Aalbu, til Kampanje.
Kontrakter for 100 millioner årlig
Discovery jakter på selskaper som kan håndtere tv-produksjonen av de to fotballseriene i seks år framover, både på arena samt studioproduksjon. Verdien på kontraktene er på rundt 100 millioner kroner årlig, hvilket betyr at oppdraget har en samlet verdi på rundt 600 millioner kroner.
Det betyr at det rekordstore rettighetskjøpet vil stige til rundt tre milliarder kroner når man legger produksjonskostnadene på toppen.
Etter det Kampanje forstår er det minst fire selskaper som er høyaktuelle for å sikre seg et jafs av det attraktive Discovery-oppdraget. De ulike selskapene vil nok satse på ulike deler av anbudet. Mens noen vil gå for studioproduksjonen, så vil andre satse på arenaproduksjonen. Det er også en sannsynlighet for at noen av aktørene vil prøve å sikre seg hele anbudet.
Et av selskapene som vil melde sin interesse er produksjonsselskapet Ullevaal Media Center (UMC). Produksjonsselskapet UMC, som er eid av Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF), har erfaring med studioproduksjon for nettopp Discovery. Selskapet er inne i sitt andre driftsår, og Europa League-finalen mellom Sevilla og Liverpool onsdag kveld var en av 88 produksjoner denne måneden. Ishockey-VM har også stått på arbeidslisten denne måneden.
UMC har kun to fast ansatte. Svein Graff er administrerende direktør for UMC og tidligere TV 2-produsent Jarle Marøy er studio- og utviklingsssjef. En fast produksjonsstab på ni personer er etablert gjennom ulike engasjementavtaler, og UMC har i tillegg avtaler med flere frilansere.
- Oppstarten til UMC har vært et eventyr. Slitsomt, men veldig gøy takket være fantastisk innsats av dyktige medarbeidere, sier administrerende direktør Svein Graff.
UMC omsatte for 41,7 millioner i fjor og fikk, tross store investeringer, et overskudd på én halv million kroner. Det var 3,2 millioner bedre enn budsjett.
- Konkurransen vil bli tøff
Aktuell for Discoverys store fotball-oppdrag vil også det TV 2-eide produksjonsselskapet OB-Team være. Selskapet har stått bak en rekke fotballproduksjoner de siste årene, blant annet i Tippeligaen siden 2006. OB-Team har en stor park av OB-busser og en lang erfaring med den norske tv-fotballen. Selskapet produserer Tippeligaen og OBOS-ligaen i dag.
- Vi har produsert Tippeligaen siden 2006 med ulike rettighetsinnehavere. Og det er ikke hvilken som helst oppgave. Den norske fotballen er en rettighet som har svært stor betydning for rettighetsinnehaver og det norske folk. Vi vil være med i konkurransen om dette oppdraget. Ja, vi vil mer enn gjerne, og med stor ydmykhet, bidra til at rettighetshaveren Discovery får utviklet sine verdier med flotte fotballproduksjoner, sier Bjørnar Nordahl, som er administrerende direktør i OB-Team og Screen Medi, til Kampanje.
Han spår tøff kamp om kontraktene:
- Anbudet handler om å omdanne rettigheter til tv-sendinger. Vi håper å gjøre oss fortjent til dette oppdraget, men konkurransen vil bli tøff. I mange år har vi vært privilegerte med å få jobbe både med den norske toppfotballen og med landslaget. Vi skal gjøre hva vi kan for å få fortsette med det, sier Nordahl.
Han tror det vil være uproblematisk at TV 2 eier selskapet. Discovery slo nettopp TV 2 i kampen om Tippeliga-rettighetene før jul.
- Selv om vi er eid av TV 2, har OB-Team alltid jobbet som et uavhengig produksjonsselskap. Slik har det vært i nesten 20 år, og vi har inntrykk av at vi blir målt ut fra hvordan vi løser våre oppdrag enten kunden er Max, TVNorge, NRK eller SVT, sier Nordahl.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Omfattende produksjon: Discovery trenger betydelige ressurser innen tv-produksjon for å kunne sende Tippeligaen og Obos-ligaen fra og med 2017. Dette er fra en OB-buss. Foto: OB-Team.
Leverer anbud i månedsskiftet
Monday og NEP Norge er to andre selskaper som trolig vil være med i konkurransen, enten om deler eller helheten av anbudet fra Discovery. Monday har tidligere hatt studioproduksjonen av Tippeligaen med redaksjonelle oppgaver for C More, Norge, som etter hvert ble kjøpt opp av TV 2. Selskapet rekrutterte nylig Eskil Andreassen fra UMC. Men også NEP Norge, som tidligere het Mediatec, vil nok være med i denne kampen. NEP/Mediatec hadde ut fotballsesongen 2015 produksjon av to kamper i uken med Tippeligaen for C More.
Alle de fire nevnte selskapene er gode kjenninger av Discovery. Men det kan også dukke opp andre overraskelser når anbudene skal leveres i det kommende månedsskiftet.
Kommentér