Tradisjonen tro var det kulturministeren som fikk æren av å åpne Nordiske Mediedager i Bergen, men dette var første gang det skjedde i Linda Hofstad Hellelands skikkelse.

Selv om Hofstad Helleland brukte mye av sin åpningstale til å adressere krisen bransjen står i, sa hun innledningsvis at hun er håpefull på bransjens vegne. 

- Jeg er egentlig ikke bekymret for mediebransjens framtid. Jeg er snarere fremtidsoptimist på bransjens vegne, sa kulturministeren fra scenen.

Vil stole på gigantene, men legger skattepress
Hofstad Helleland brukte også mye tid på å snakke om hvordan Facebook og Google forsyner seg av det norske annonsemarkedet, til den norske mediebransjens store fortvilelse, men hun ville ikke svartmale de internasjonale gigantene.

- Vi må egentlig bare stole på at Google og Facebook har gode intensjoner utover bare å tjene penger på reklame i Norge, sa hun.

Senere i talen understreket hun at hun tar grep for å få gigantene til å legge igjen flere skattekroner i Norge. 

- Gigantene gjør ikke nok etter min mening. Nå i mai fremmer regjeringen forslag om en land-for-land-rapportering om skatteformål. Det gjør det vanskeligere for globale konsern å flytte overskuddet sitt til land med lavere skattesatser, slik Facebook og Google gjør i dag. Forhåpentligvis vil konkurransen om annonsekroner foregå på likere vilkår i fremtiden. Det er et av flere tiltak vi gjør for at flere annonsekroner skal bli igjen hos norske medieaktører.

Facebook og Google vil også omtales i rapporten som Mediemangfoldsutvalget skal legge frem i mars til neste år.

- Jeg har skyhøye forventninger til at utvalget vil gi oss i hvert fall noen svar.

Google er også en av hovedsponsorene for årets konferanse.

Skal møte Google
Da Kampanje møtte kulturministeren etter åpningen av konferansen, spurte vi om hun virkelig stoler på at Google og Facebook har gode intensjoner?

- Jeg skal faktisk møte Google i morgen. Jeg tror alle forstår at de er opptatt av å tjene penger, men for meg er det viktig å formidle at de også må ha en forståelse for at vi er opptatt av konsekvensene det har for mediebransjen, sier hun.

Hofstad Helleland sier at det er det etterlatte inntrykket etter at hun har besøkt flere av landets største mediehus i år.

- Det er tapet av annonseinntekter, reduksjonen av medarbeidere og frykten for kvaliteten på journalistikken som blir satt på dagsorden, sier hun.

Kulturministeren ser frem til å ta «littegrann» del i mediedagene.

- Å bruke tid her når hele bransjen er samlet, er viktig for meg. Det er alltid interessant å møtes i en annen setting, sier hun,