Sist uke kom kulturminister Linda Hofstad Helleland med den nye utlysningen av en midlertidig avtale for kommersiell allmennkringkasting i Norge. Det er en avtale TV 2 sitter med i dag. Tidligere programdirektør i TV 2, Finn H. Andreassen, mener regjeringen legger opp til utlysningsprosess som ikke vil friste mange andre enn TV 2 selv.

Les også: Regjeringen fjerner TV 2-krav i ny avtale

- Det virker som om Kulturdepartementet bare lager en fiktiv løsning slik at en hindrer konkurranse om TV 2-avtalen, sier Finn H. Andreassen til Kampanje.

Andreassen sluttet i TV 2 etter et dramatisk seminar på Solstrand Hotell utenfor Bergen i mai 2000 og har siden jobbet som både rådgiver, gründer av flere nettkonsepter og interaktive tv-satsinger og følger utviklingen i tv-markedet tett.

Les også: - Måtte skifte ut deler av TV 2-ledelsen

- Hvorfor kaller du utlysningen fiktiv?

- Jeg mener det nærmest er en fiktiv utlysning når Kulturdepartementet kun gir en lisens på tre år, sier Andreassen.

Han mener det hele grenser til «spillfekteri» og dermed er en handling fra departement uten reelt innhold. Andreassen tror nemlig ingen medieaktører vil vurdere å bruke «flere hundre millioner kroner» på å bygge opp en tv-satsing på de premissene som det nå legges opp.

- Med en så kort lisensperiode er det ingen som vil satse noen hundre millioner på å bygge opp en lineær tv-kanal i dagens marked.  Hadde lisensen vært for fem-seks år, tror jeg nok en del aktører ville meldt seg på banen, sier han.

Tror ikke TV 2 får konkurranse
Foreløpig er det bare Schibsted-eide Bergens Tidende som har åpent har snakket om å vurdere en søknad. Regionavisen har tung redaksjonell tilstedeværelse i Bergen, noe som er ett av to hovedkriterier i utlysningsteksten til kulturministeren. Det andre kravet regjeringen legger opp til er daglige nyhetssendinger og solid tv-kompetanse.

En kan derfor lett tenke seg en fellessatsing fra BT og VG, som har investert mye i bygge opp en lineær tv-kanal i tillegg til nett-tv-satsingen VGTV.

- Tror du ikke det vil komme andre søkere?

- Ikke med en treårsavtale. Hvem satser flere hundre millioner kroner på å bygge opp en kanal med så kort avtaleperiode, gjentar Andreassen.

Han tror likevel ikke at TV 2 er veldig fornøyd med utlysningen. Tidligere har TV 2-sjef Olav T. Sandnes snakket varmt om at merkostnaden ved å levere daglige nyhetssendinger fra Bergen må kompenseres og det i form av penger gjennom en offentlig innkjøpsordning.

Les også: TV 2-sjefen slår tilbake mot tigge-kritikk

- Må være en viss langsiktighet
Andreassen tror derfor ikke TV 2-ledelsen er spesielt fornøyd med utlysningsteksten, slik den foreligger i dag.

- De vil helt sikker ha mye mer, men poenget er at hvis staten virkelig mener det er viktig med et alternativ til NRK og TV 2 ikke vil, må de lage en utlysning med en lengre avtaleperiode.

Han tror det definitiv er mulig å gjøre gode forretninger på en slik avtale og mener en kombinasjon av et stort aviskonsern som markedsfører nett-tv-satsingen sammen med tilbudet fra lineærkanalen ville utgjøre en slagkraftig kombinasjon og «stimulert det demokratiske Norge» og «pluralismen».

- Det er flere interessante forretningsmuligheter innen det digitale mediemarkedet som kan ha god nytte av markedskraften fra en tv-kanal for å bygge butikk, men da må det være en viss langsiktighet over det, sier Andreassen.