Mediepolitikere i Høyre og Arbeiderpartiet barker sammen i uenighet om utlysningen av avtalen TV 2 har i dag om kommersiell allmennkringkasting.

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, Arild Grande, mener det er en kulturpolitisk svart dag når kulturminister Linda Helleland (H) bare krever hovedkontor i Bergen og daglige egenproduserte nyhetssendinger i utlysningen av ny avtale om kommersiell allmennkringkasting.

– Vi har en kulturminister som løper fra sitt ansvar. Hun forstår ikke at allmennkringkasting betyr at hele folket skal ha et godt og mangfoldig tilbud. Dette er kulturpolitisk en stor nedtur, sier Grande til NTB.

Han reagerer sterkt på at kravene om sendinger for barn og ungdom, krav om nynorsk og krav om at allmennkringkasteren skal bidra til å støtte norsk film- og TV-produksjon, er fjernet fra avtalen.

Les også: Ap om tv-avtalen: - En svart dag

Les også: Regjeringen fjerner TV 2-krav i ny avtale

- Grande må roe seg litt ned
Dette får Høyres mediepolitiske talsperson, Kårstein Eidem Løvaas, til å tenne på alle plugger.

– Grande må roe seg litt ned og lese hva han selv var med på å få gjennom i Stortinget. Det var en rask utlysning av en midlertidig avtale med krav om daglig nyhetsproduksjon i Bergen. Dette var Stortingets bestilling, ikke et ord mer, sier Løvaas til NTB.

Han mener regjeringen også oppfyller Arbeiderpartiets krav om bedre kompensasjon til den kommersielle aktøren ved å lette på kravene til innhold. Både Løvaas og kulturminister Linda Helleland understreker at dette er en midlertidig avtale som skal gjelde fram til man får en permanent ordning for kommersielle allmennkringkastere.

– Vi fjerner kravene som ligger i dagens avtale for å gjøre det enklere for dem som vil søke. Dette fordi vi ser at folks TV-vaner har endret seg. Det er ikke alle som ser på lineær TV lenger, og dette kommer til å endre seg, sier kulturminister Linda Helleland (H) til TV 2.

Ap mener det ikke holder
Hun understreker at det er viktig med en allmennkringkaster som er et alternativ til, og som konkurrerer med, NRK. Det følger ikke statlige penger med avtalen.

For Arbeiderpartiet er ikke dette godt nok. Arild Grande sier seg glad for at Bergen og nyhetsproduksjon er ivaretatt, men sier at vesentlige elementer i allmennkringkastingen forsvinner nå.

– Vi vet at norsk film og TV-bransje er i en fin utvikling. Dette vil bremses når kravet om å bidra til produksjoner fjernes. Barn og unge har et stadig mer marginalisert tilbud. Når kravet om egne sendinger for barn og unge forsvinner, kan vi ende opp med at det bare er NRK som vil stå igjen med et eksklusivt tilbud til barn og unge sier Arild Grande.

– Sterkest i Bergen
Utlysningen er åpen for både norske og utenlandske mediehus. Ansvarlig redaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende er ikke fremmed for tanken om å overta avtalen fra TV 2.

– Bergens Tidende har etter min mening det sterkeste redaksjonelle miljøet i Bergen. I tillegg har vi sterke samarbeidspartnere i Schibsted, som også har god kompetanse på TV. I lys av dette er det interessant å utforske hvilke muligheter som ligger i et samarbeid mellom Bergens Tidende og medier som VG og Aftenposten, sier Hjertenes til sin egen avis.

Kommunikasjonsdirektør Sara Willand vil ikke kommentere utlysningen overfor Bergens Tidende. Hun opplyser at TV 2 skal gå grundig gjennom utlysningen og behandle den internt i ledelse og styre.