Det har blitt mange norgesturer på europasjefen i Google, Matt Brittin, den siste tiden. Han var til stede på Nordiske Mediedager, der han holdt et av hovedforedragene sist uke, og i dag var det klart for en ny opptreden. Denne gangen i regi av Schibsteds største eier, Stiftelsen Tinius,

Les også: - Noen vil beskytte fortiden fra framtiden

Dermed fortsetter den norske sjarmoffensiven til Google, som i forrige uke også besøkte kulturminister Linda Hofstad Helleland. Brittin sier til Kampanje at han bruker mye tid på å reise, for på den måten bedre forstå «hva som foregår» i de ulike markedene – også i Norge der Google har vært til stede i 11 år. 

- Noe av det som er mest interessant med Norge er den utrolige tettheten av publisister og mediehus. Dere har flere aviser per innbygger enn noen andre og det er en sterk industri, men så føler man også utfordringene som man ser i andre land tror jeg, sier Brittin til Kampanje.

Vil ha frem Google-versjonen
Brittin, som selv har en fortid fra avisbransjen i Storbritannia, sier han «er kjent med mange av spørsmålene» som reises i Norge i dag.

- Det er bra for meg å forstå mer direkte hva som foregår og tenke på hvordan vi kan være til hjelp. Den gode nyheten er at det er mer vi kan gjøre sammen med medieindustrien i dag enn for fem eller ti år siden. Grunnen til at jeg er her er delvis for å høre på spørsmålene og utfordringene og noen ganger for å få frem vår side av historien, sier Brittin.

Brittin sier han tror det vil være mulig å få til en mer «fornuftig dialog» med Schibsted i tiden som kommer og at det er mye som Sunde og Schibsted har sagt han ikke er enig i.

- Det var veldig hyggelig av ham å invitere meg og vi hadde en kort samtale med ham denne morgenen hvor jeg fikk takket ham for invitasjonen, og så skal vi ha mer detaljert samtale senere i dag.

- Er det et fiendtlig miljø mellom Schibsted og Google?

- Jeg er helt klart uenig i mye av det som er sagt veldig høyt i offentligheten og jeg ser frem til sjansen jeg nå får til å forstå hvorfor han sier det og få frem vår side av historien.

Her kan du se et utdrag fra seansen der daglig leder i Tinius-stiftelsen, Sindre Østgaard, intervjuet Brittin på scenen.


Var i samtaler med medieminister

Det er liten tvil om at Google og Facebook har vært huggestabben til mange norske og internasjonale aviskonsern de siste årene. Tidligere kjempet norske mediehus om reklameinntektene fra norske bedrifter i et reklamemarked på 20 milliarder kroner. Men nå forsvinner en stadig større del av de pengene til globale mediegiganter. Bare i Norge stikker Facebook og Google av med nærmere fire milliarder annonsekroner og disse selskapene dominans står høyt på politikernes agenda.

Les også: - Må bare stole på at Facebook og Google har gode intensjoner

Les også: Så mange reklamekroner tar Google og Facebook i Norge

- Du møtte kulturministeren i forrige uke. Hva var din beskjed til henne?

- Igjen så var det å forstå hvordan vi og andre teknologiselskaper som oss kan ta en positiv del i å hjelpe en industri som strever med å endre seg i en teknologisk kontekst. Så vi hadde en god diskusjon med henne. Møter med politikere handler som regel om å svare på spørsmål om hvordan teknologien virker og hvordan vi driver selskapet. Noen ganger sier overskriftene hva vi gjør på en måte som ikke er helt riktig, og da er det fint å få sjansen til svare på spørsmålene i detalj og det var vel litt av grunnen til at jeg var her i dag.

Møtte den største Google-kritikeren
En av de fremste kritikerne av Google og Facebook har altså vært Schibsteds styreleder, Ole Jacob Sunde. Sunde har gått i strupen på de amerikanske gigantene  en rekke ganger ved å blant annet hevde at selskapet er en «trussel for journalistikken» og er «digitale nullskatteytere».

Sunde er også styreleder for Stiftelsen Tinius som kontroller 26,1 prosent av aksjene i Norges største mediekonsern og var vertskap da Tinius-stiftelsen  presenterte sin nye rapport «Future platforms for Independent Journalism» på seminaret 

Les også: Schibsted-topp vil ha felles kamp mot Google og Facebook    

Les også: - Facebook og Google er så sterke at de truer journalistikken

Til Kampanje sier Sunde at bakgrunnen for invitasjonen til Google var «man må få frem alle synspunkter og at Google er en aktørene.»

- Vi trenger et åpent internett og vi trenger muligheten til å la det frie ordet fortsatt få spillerom uten at noen skal forsøke å kontrollere det. Det Matt Brittin snakket om var jo at det var også noe de arbeidet for og da gjenstår det å se om det gjennomføres fullt ut. Jeg mener fortsatt at det fra vårt ståsted er det viktig at vi faktisk har flere muligheter, sier han.

- Må ikke miste handlefrihet
Han sier det fortsatt vil være viktig for Schibsted «å posisjonere seg på en måte som ikke gir en avhengighet av noen få dominerende teknologiselskaper.»

- Du har vært en krass kritiker av Google og Facebook. Var det noe som ble sagt her i dag som mildnet din innstilling Google siden det var de som var her i dag?

- Det er riktig å si at Google har endret holdning og det Brittin snakket om i dag var at de forsøker å posisjonere seg som et åpent system kontra Facebook og Apple, som blir sett på som mer lukkede systemer, sier han.