Denne uka lanseres en ny sosiale medier-indeks som skal rangere nettmedier etter parametre som trofasthet og engasjement.

Det er det finske startupselskapet EzyInsights som står bak rangeringen SoMe Index. Head of Digital Innovation i EzyInsights, Steve El-Sharawy, forteller til Kampanje at indeksen kom i stand fordi de mente at å se et behov i markedet.

- Vi vet at engasjement er tett knyttet til trafikk, spesielt når man ser på store sammensetninger av data. Noen land har ikke indekser, i Sverige og Finland eksisterer det rangeringer som er basert på beregninger – enten undersøkelser eller et utvalg av brukere. Våre data er reelle data fra reelle folk, og dette mener vi er en mer nøyaktig måte å vise hvilket innhold og hvilke nettsteder folk er interessert i og som de interagerer med – uke etter uke, sier El-Sharawy.

- Kan ikke røpe alle hemmelighetene
Når den aller første SoMe-indeksen med norske resultater slippes denne uka, er det TV 2 som troner på toppen. Det slår ikke ned som en bombe i det norske mediemarkedet. Lignende undersøkelser og lister viser at TV2.no er helt i toppen når det gjelder deling av saker i sosiale medier - uke etter uke. Det har selvsagt slått ut på trafikken. Antallet lesere på TV2.no har skutt i været de siste par årene.

I TV 2 holder redaksjonssjef Olav Haugan kortene tett til brystet når det gjelder hva kanalen gjør i sosiale medier som har sikret topplasseringen.

- Vi kan jo ikke røpe alle hemmelighetene, hehe. Men vi har nok knekt noen koder på hvordan vi prater på Facebook. Vi har jobbet mye med hvordan vi skal dele en sak på best mulig måte. Dette handler ikke bare om hvordan vi prater, men også hvilke type saker som legges ut, sier Haugan til Kampanje.

For TV 2s hovedside på Facebook kan både ha saker der man deler en nyhetssak som er en reportasje fra gata i Palmyra. En halvtime etterpå kan det være en sak om ukens Idol-deltakere som deles.

- Vi går for en brei og folkelig miks og det mener vi er viktig for TV 2 – det passer profilen vår. Vi skal engasjere, og derfor er de viktigste målene vi har, å lage innhold som engasjerer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

La strategi for sosiale medier: TV 2 har lagt en strategi for sosiale medier - og har tydeligvis lykkes. - Jeg har ikke noe fasitsvar på hvorfor vi lykkes bedre enn VG på Facebook, sier redaksjonssjef Olav Haugan i TV 2.

- Vet ikke hvorfor vi lykkes bedre
Tallene fra SoMe Index er totaltall som summerer engasjement i sosiale medier med antall delte saker, men tallene kan også deles i kun Facebook-engasjement, altså hvor mye en sak er likt, kommentert og delt. Det er også delt inn i tall på hvor mange ganger artikler har blitt delt fra en nettside til Facebook. Også delinger på LinkedIn og Pinterest inkluderes i totaltallene.

De ferske tallene viser at TV 2 i uke 18 hadde et totalt antall delinger og engasjement på sosiale medier på over en halv million.

- Facebook er superviktig for TV 2, det er nok den appen folk flest bruker oftest. På nett kniver TV 2 om andreplassen med NRK og Dagbladet - og VG er på topp, når man ser på tallene fra TNS Metrix. På Facebook er det helt motsatt. Men jeg har ikke noe fasitsvar på hvorfor vi lykkes bedre enn VG på Facebook, sier han til Kampanje.

Men han tror blant annet at et bevisst forhold til sosiale medier er nødvendig.

- Vi har tatt det på alvor og bevisst gått inn for å lære oss det. Etter hvert har vi knekt noen koder.

- Har du noen råd til andre medier?

- Som sagt kan vi ikke dele alle hemmelighetene. Dette må de finne ut av selv… De får følge TV 2 på Facebook og se hva vi gjør, sier han.

Han har tidligere fortalt at TV 2 bruker noen tusenlapper i uken på økt eksponering av saker som tv-kanalen deler på Facebook.

Helt i front:

- Hver gang Facebook lanserer en ny metode for deling av innhold, det være seg native video, instant articles eller live video, belønner dette disse innholdstypene med ytterligere rekkevidde. TV 2 forstår dette og har vokst raskt, sier Head of Digital Innovation i EzyInsights, Steve El-Sharawy, til Kampanje.

- TV 2 er i front
Som en kommentar til de første, norske tallene sier Steve El-Sharawy at den norske listen viser at det er en klar forskjell på medienes tilnærming til sosiale medier.

- Det jeg ser, er at tallene reflekterer hvilke publisister som har vært mest fremtidsrettet i sin tilnærming til publisering og strategi i sosiale medier.  Denne uken ser vi TV 2 på toppen, og det virker som at de ligger helt i front i forhold til å erobre Facebook live video. Hver gang Facebook lanserer en ny metode for deling av innhold, det være seg native video, instant articles eller live video, belønner dette disse innholdstypene med ytterligere rekkevidde. TV 2 forstår dette og har vokst raskt, sier han.

El-Sharawy trekker også frem NRK og VG som aktører som følger med i timen og gjør mye riktig i sosiale medier.

- NRK har også vært fremtidsrettet i deres tilnærming til publikum i sosiale medier. VG er et godt eksempel på et mediehus som ikke er red for å eksperimentere på Facebook, slik også Aftonbladet i Sverige er. På tross av deres størrelse, har Schibsted vist at de er i stand til å tilpasse seg det raskt skiftende medielandskapet.

Til Kampanje sier El-Sharawy at det fremover vil bli interessant å se om det er tydelige, nordiske forskjeller i tallene i SoMe Index.

- Det har blitt tydelig for oss at Norge, Sverige og Finland har ekstremt sammenliknbare nivåer av engasjement. De nordiske landene har vist en evne til å tilpasse seg på en måte som andre europeiske land har strevd med – med unntak av noen få, store mediehus.

Her er topp 20 fra den norske listen i uke 18:

Plass Nettsted
1 TV 2
2 NRK
3 VG
4 Dagbladet
5 Nettavisen
6 Aftenposten
7 BT
8 ViraloMania
9 ABC Nyheter
10 P4
11 Liverpool FC Supporter Club
12 E24
13 BA
14 Nordlys
15 NRK Debatt
16 Aftenbladet
17 Adresseavisen
18 Fædrelandsvennen
19 iTromsø
20 Drammens Tidende

 Listen viser rangering på plass 1-20 i uke 18. Kilde: EzyInsights

Se hele listen her.