Den amerikanske søkegiganten Google har vært på en sjarmoffensiv i Norge. Selskapet var en av hovedsponsorene på mediekonferansen Nordiske Mediedager, og benyttet sjansen til å møte kulturminister Linda Hofstad Helland.

På Nordiske Mediedager skapte statsråden Linda Hofstad Helleland en liten «snakkis» på konferansen da hun under sin åpningstale i Bergen uttalte at «vi må bare stole på at Facebook og Google har gode intensjoner utover å tjene penger på å selge reklame i Norge». 

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener kulturministeren fremstår som «ukritisk» i møte med de store teknologigantene Google og Facebook.

- Det kan hende at hun er komfortabel med det. Jeg ville ikke vært det, sier Tajik.

Les også: - Må bare stole på at Facebook og Google har gode intensjoner

- Hva synes nestlederen i Arbeiderpartiet om uttalelsen til Linda Hofstad Helleland? 

- Jeg var ikke til stede, og vil ikke gi terningkast til kommersielle aktørers intensjoner eller kulturministerens vurdering av dem. Det er derimot viktig at vi som politikere setter oss grundig inn i hvordan internasjonale teknologiselskaper vil påvirke det norske mediemangfoldet, og tar stilling til hva slags politisk ansvar vi bør ta for norske mediers rammebetingelser.

Senere i dag fortsetter Google og Europa-sjef Matt Brittin sin sjarmoffensiv når selskapet skal snakke på et frokostseminar i regi av en av de største Google-kritikerne i landet, nemlig Schibsted-eier Tinius Stiftelsen, som ledes av styreleder Ole Jacob Sunde. Facebook og Google forsyner seg grovt av det norske annonsemarkedet med sin samlede omsetning på rundt fire milliarder kroner - uten å produsere journalistikk eller betale skatt.

Mener optimismen tar helt overhånd
Under sin åpningstale i Bergen brukte Helleland mye av sin åpningstale på å adressere krisen mediebransjen står i og at hun også vil lansere en løsning for å få bukt med skatteproblematikken. Men Helleland sa videre at hun er håpefull på bransjens vegne. 

- Jeg er egentlig ikke bekymret for mediebransjens framtid. Jeg er snarere fremtidsoptimist på bransjens vegne, sa kulturministeren fra scenen.

Tajik mener det begynner å bli vel mange optimister i den blåblå regjeringen.

- Kulturministeren føyer seg i rekken av optimister i regjeringen. Arbeidsministeren mener det ikke er en arbeidsledighetskrise, men er optimist med tanke på fremtiden. Klimaministeren er heller ikke bekymret, men er «omstillingsoptimist». Optimisme er fint, men uten det politiske håndverket er ikke regjeringens optimisme noe mer enn handlingslammelse og pent fremført naivitet, sier Tajik til Kampanje.

- Finnes ikke nok penger i verden til å redde dere
Også Tajik var til stede under årets Nordiske Mediedager. Der gjestet nestlederen i Arbeiderpartiet den norske mediekonferansen i en sesjon som handlet om hvor alvorlig krisen i den norske medieindustrien er og om ikke hele bransjen er på vei inn i «Der Untergang». På scenen ble den tidligere kulturministeren intervjuet av de to VG-kommentatorene Frithjof Jacobsen og Anders Giæver, også kjent som «Joffen & Giæver».

Tajik kunne blant annet fortelle at hun ikke trodde medieindustrien kunne overleve på offentlig støtte og penger og heller ikke forvente å bli reddet av politikerne i kampen mot de store gigantene som Facebook og Google.

- Rammebetingelser er viktig og det er klart at det spiller en rolle hva slags initiativ som blir tatt, som for eksempel pressestøtten og momsfritaket, som er viktig, men hvis jeg skal spissformulere meg, så tror jeg ikke det finnes nok penger i verden til å redde dere, sa Tajik.