Når andre sesong av dramaserien «Okkupert» kommer på lufta, skjer det ikke først på TV 2, som viste serien i fjor høst, men hos konkurrenten MTG og deres strømmetjeneste Viaplay. Det kommer frem i tilskuddsdokumentet fra Norsk filminstitutt (NFI) som spytter inn 6,5 millioner kroner i produksjonen som har en totalramme på 75 millioner kroner. Også Dagens Næringsliv har omtalt saken i dag.

NFI skriver  på sine nettsider at dramaserien «spinner god dramatikk på snedige politiske scenarier og omveltninger både på personlige og geopolitiske plan».

- Produksjonen vil også videreføre et vellykket og spennende co-produksjons- og visnings-samarbeid med Sverige og Frankrike (ved ARTE), og teste ut en tidligere usett publiserings-strategi på hjemmebane, med premiere på strømmetjenesten Viaplay og påfølgende visning på TV 2, skriver NFI videre.

- Viaplay har vært viktig
- Dette er jo litt fremtiden og et samarbeid som gagner flere, både publikum, TV 2 og Viaplay, sier produsent Gudny Hummelvoll i Yellow Bird.

- Hvor viktig har det vært å få på plass Viaplay som finansier?

- Viaplay har vært svært viktig for oss for å lage sesong to, sier hun.

I tillegg til Viaplay, som tar størstedelen av regningen, og TV 2, er også franske Arte inne på finansieringssiden,. I tillegg er serien forhåndssolgt til en rekke land.

TV 2: - Veldig kostbart
Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 sier til Kampanje at det er mengden dramasatsinger på TV 2 som gjør at de har inngått dette samarbeidet med Viaplay for å redusere kanalens kostnader.

- Vi har ambisjon om å gjøre mye drama, men det er veldig kostbart. Da er det et alternativ å se på andre finansieringsformer og samarbeidspartnere. I dette tilfellet gjør vi et samarbeid med Viaplay, hvor vi har tv-rettighetene, for å bære kostnadene. Det er litt den veien verden beveger seg. Sånne konstellasjoner blir mer og mer vanlig, sier Nakken.

Det betyr at TV 2 investerer «betydelig mindre» i en ny sesong enn de gjorde i første runde, ifølge Nakken. TV 2 vil fortsatt kunne vise «Okkupert» på nett, men etter at episodene har hatt premiere på Viaplay og i et kortere såkalt tv-vindu.

- Det er fint å kunne komme tilbake med en ny sesong av «Okkupert» som TV 2-seerne kan få hos oss, og som de har mulighet til å se digitalt et annet sted hvis de er ekstremt interesserte, sier Nakken.

Mistet seere på lineær-tv
«Okkupert», som er basert på en idé av Jo Nesbø, åpnet sterkt med 663.000 seere på TV 2 i fjor høst, men klarte ikke å holde på alle seerne på lineær-tv. Episode én hadde en Total Screen Rating på over 900.000 etter én uke, som inkluderer opptak, reprise og TV 2 Sumo, mens episode to hadde en TSR på 772.000 seere etter like lang tid.

Trofaste seere kan vente seg en direkte fortsettelse i andre sesong.

- I sesong to møter vi et samfunn som er på randen av oppløsning  - og hvem kan man stole på blir et sentralt spørsmål, sier Hummelvoll.