- I VGTV fokuserer vi på særlig to sosiale medier; Facebook og Snapchat.  Det er ikke et alternativ ikke å være på disse plattformene. Utfordringen er å finne ut hvordan vi kan være på dem best mulig. I tråd med VGs strategi er vi opptatt å være der brukerne er. Snapchat er også et viktig  journalistisk verktøy, som gir oss mye godt innhold.  Interaktiviteten er spennende og gjør at vi bygger en relasjon til en yngre målgruppe, sier Helje Solberg, redaktør i VGTV.

I morges gjestet hun frokostmøtet «Slik knekker du Facebook-koden», som ble arrangert av Oslo Redaktørforening og NONA (Norwegian Online News Association). Solberg snakket blant annet om hvordan VGTV bevisst bruker Snapchat for å nå og kommunisere med den yngre målgruppen.

- Snapchat er i ferd med å overta statusoppdateringsfunksjonen Facebook har hatt tidligere.

Hele 80 prosent av de mellom 15 og 30 år er på Snapchat.  Dette er kanskje den aktøren som er kommet lengst i forhold til å legge til rette for innhold som optimaliserer mobil-opplevelsen.

Solberg forteller at VGTV satser stort på å dekke hendelser som er spesielt Snapchat-vennlige, og som krever innhold fra publikum.

- Da Justin Bieber kom til Norge i fjor, tok Rampelys-avdelingen det med samme alvor som politisk avdeling hadde gjort dersom Obama eller Putin skulle komme. En av flere gevinster var at satsingen ga oss unikt innhold fra brukerne vi ellers ikke ville hatt, forteller hun.

Det eneste problemet var at VG ikke hadde sikret seg et eneste intervju med stjernen. Det hadde derimot TV 2, som skulle ha Bieber som hovedgjest hos Senkveld, og dekke intimkonserten han holdt for et knippe utvalgte fans etter sendingen.

Les mer her: Bieber løftet Senkveld mot millionen

Les mer her: Bieber viste TV 2 ryggen

- Snapchat var et svært verdifullt verktøy for å dekke Biebers besøk, forteller Solberg.

- Fans sendte oss videoer. Med videoer fra følgere og våre egne journalister klarte vi å dekke besøket gjennom hele dagen. Da Bieber bestemte seg for å forlate intimkonserten etter bare én sang, var vi de første som publiserte bilder fra at han stormet av scenen. Dette var på grunn av kommunikasjon med brukeren.

Solberg mener at man som mediehus må tilpasse seg brukeren, og være der de er.

- Man kan ikke klage på at man mister unge seere om man ikke er på Snapchat.Helje Solberg er redaktør i VGTV.

- Vi har ikke knekt Facebook-koden
Solberg forteller at Facebook er viktig for VGTVs videodistribusjon.

Nylig laget VGTV den satiriske videoen «Donald Trumps hemmelige parykk-åker». Videoen har i overkant av 150 000 avspillinger i VGTVs spiller, men hele 15 millioner visninger på Facebook.

Internasjonal spredning sikret VGTV omtale i Washington Post, New York Post og Huffington Post.

- De siste seks-syv månedene har vi publisert langt flere native videos på Facebook. Vi har eksperimentert mye, og dette har gitt oss verdifull innsikt i hvordan vi kan fortelle historier på nye måter. For eksempel er det helt vesentlig å gå rett på sak/rett til poenget i forhold til det man ønsker å formidle. Man har kort tid på å fange folks oppmerksomhet – kanskje bare to til tre sekunder.  Så det gjelder å ha evnen til å  fatte seg kort, presist og tabloid. Videoene bør også fungere uten lyd, og vi har god erfaring med bruk av grafikk, symboler og animasjoner. Kvadratisk video maksimerer synligheten i feeden, og VG-logo følger alle videoene, forteller Solberg.

Selv om det sosiale mediet sikrer VGTV god spredning, mener Solberg det er grunn til å være skeptisk.

- Det er mange grunner til å være kritiske til Facebook. Det er også mange grunner til å like dem. En av dem er at de er svært gode på å lage gode brukeropplevelser. Mye bedre enn det mange av oss i mediehusene. 23 prosent av den totale trafikken til VGTV kommer i dag fra Facebook, og vi får normalt rundt  1.000-3.000 nye følgere i uken. Det er selvsagt en problemstilling hvor lenge vi kan levere engasjerende og godt innhold på Facebook uten å få inntekter tilbake. Her er det viktig at vi jobber med å finne gode forretningsmodeller. Det er et tankekort og bekymringsfullt at aktører som Mashable og en del tilsvarende selskaper nå er i en situasjonen hvor de sier opp folk.

Solberg erkjenner at VG ikke har knekt Facebook-koden.

Forretningsmodellene som finnes i dag er ikke gode nok. Vi har blant annet noen inntekter gjennom matvideoene på VGTV. VG er så vidt også i gang med Instant Articles, men inntektene så langt monner ikke veldig. Her må vi virkelig jobbe for å knekke Facebook-koden.