I dag gikk startskuddet for tv-messen MipTV i Cannes, der store deler av verdens tv-bransje samles for å kjøpe og selge formater og ferdiglagde tv-programmer. Også NRK har inntatt markedsplassen, og de har stor tro på en av årets største norske snakkiser, ungdomsserien «Skam».

- «Skam» tror jeg er veldig populært, mye på grunn av målgruppen. Dette handler om ungdom, det er primært på nett og det er noe helt nytt, sier Bente Sagplads, som er ansvarlig for programsalg i NRK, til Kampanje.

«Skam» handler om et knippe ungdommer på videregående skole, og handlingen utspiller seg blant annet på sosiale medier. Serien har hatt et snitt på over 200.000 seere på nett i første sesong og har bare vokst i popularitet i andre sesong.

- Henvendelser fra England
NRK selger «Skam» som et format og ikke som et ferdiglagd program. Det betyr at eventuelle kjøpere sikrer seg en opsjon på en nyinnspilling. I morgen presenteres programmet for et internasjonalt publikum på en visning av nordiske dramaformater i Cannes. Interessen for formatet meldte seg imidlertid allerede før de ankom Cannes, ifølge Sagplads.

- Vi har fått henvendelser fra utlandet, blant annet fra England, før vi i det hele tatt har nevnt den utover landegrensene. Det er morsomt, sier hun.

De har ikke brukt lang tid på å finne et internasjonalt navn på formatet:

- Det er «Shame», rett og slett.

- Mye musikk- og kokkeshow
Sagplads tror det internasjonale markedet er sulten på nyvinninger.

- Det har vært forferdelig mye musikkshow og kokkeshow på formatsiden. Folk vil ha mer drama og underholdning, og ikke bare thrillere fra Norden, sier hun.

Likevel fortsetter thrillerbølgen som har fått navnet «nordic noir», og NRK har også med seg andre sesong av «Mammon» i bagasjen til Cannes. I tillegg satser de blant annet på de tre dokumentarene «Fredsprisens pris», «Kygo» og «Talibanistan».

Les også: «Kongen på haugen» kjemper om tv-pris

- Stor nordisk interesse
Norsk filminstitutt (NFI) og Virke Produsentforeningen har for andre gang gått sammen med nordiske samarbeidspartnere om felles profileringstiltak under messen. Lanseringsrådgiver Mia Lindrup i NFI forteller om smekkfulle visninger når det nordiske innholdet skal presenteres.

- Det virker som om det fortsatt er veldig stor interesse for det nordiske, og jeg tror det nordiske brandet er sterkere enn det norske alene. For eksempel hadde vi et helt fultl Grand Auditorium på gårsdagens formatvisning, sier hun til Kampanje.

NFI har bidratt med støtte til flere av prosjektene som skal selges i Cannes, men riktig nok ikke til «Skam».

- Min jobb er å promotere norsk tv på et overordnet nivå og kobler norske folk med utenlandske som kommer til standen, men vi er en stor familie her nede og alle hjelper alle.

MipTV varer til torsdag 7. april.