Denne uken skal mangeårig rådgiver i Telenors mediedivisjon, Telenor Content & Media Investments, ha sagt opp sin stilling i telegiganten. Dermed mister Telenor en av sine aller beste «dealmakere» på mediesiden.

John Robberstad har nemlig vært involvert i det meste av det som rører seg rundt rettighetskjøp og distribusjonsforhandlinger på det norske og nordiske markedet de siste 20 årene og skal etter det Kampanje kjenner til også ha vært svært sentral i forhandlingene med Discovery tidligere i år.

Men fra å ha jobbet på distributørsiden de siste årene, skal det nå være klart at Robberstad begynner i TV 2.

- Alt skjer i fred og fordragelighet. Men utover det har jeg ingen kommentarer. Du får nesten høre med noen andre, er Robberstads knappe kommentar til Kampanje.

Lederen for Content & Media Investments i Telenor Broadcast, Knut Ivar Solnes, som har vært Robberstads sjef i Telenor det siste halvannet år, bekrefter opplysningene om jobbskifte som må sies å være et overraskende spillerbytte i rådgivningsmarkedet i den norske medieindustrien.

- Det stemmer at John Robberstad har sagt opp i Telenor og starter i TV 2, sier Knut Ivar Solnes til Kampanje.

- Ikke noe nytt:

Leder for Telenors mediedivisjon Knut Ivar Solnes mister en av sine mest betrodde menn til motparten når John Robberstad går til TV 2. - Det er ikke noe nytt at man møter gamle kolleger på andre siden av bordet, sier han.

- Jobbet med tv i 20 år
Han kaller Robberstad for «en av våre mest senior medarbeidere» i et nordisk team som har hatt «ansvaret for å sikre tilgang til innhold fra kringkastere og andre til Telenors tv-distribusjonsvirksomheter både på kabel og satellitt».

- Robberstad har jobbet inn mot de store kringkasterne og han har jobbet mye med sportsrettigheter og avtaler med innholdsleverandørene, sier Solnes.

Telenor-sjefen sier han er «svært takknemlig for den jobben Robberstad har gjort i Telenor i mange år» og som har gitt ham erfaring i å forhandle med store tv-selskaper som MTG, Discovery og nettopp TV 2 og rettighetshavere på betal-tv-sport.

 - Han har jobbet med tv for oss i nesten 20 år og vært en veldig viktig bidragsyter på tv generelt og sport spesielt, og har bred erfaring og et sterkt kontaktnett. Nå har han fått en spennende mulighet i TV 2 og vi ønsker ham hell og lykke i ny jobb, sier han.

Skal forhandle ny TV 2-avtale
Robberstad starter dermed opp på en tid der Telenor skal i gang med forhandle frem en ny distribusjonsavtale med TV 2 etter nylig å ha landet en større Discovery-avtale.

- Hvordan blir det å møte ham på andre siden av bordet?

- Norge og Norden er et relativt lite marked og det er en bransje der en jobber tett sammen. Så det er ikke noe nytt at man møter gamle kolleger på andre siden av bordet, sier Telenors tv- og mediesjef.

- Blir det snakk om noen form for karantene?

- For å unngå potensielle interessekonflikter så vil han i resten av arbeidsperioden hos Telenor ikke lenger være involvert i arbeid med eksterne partnere eller jobbe med andre problemstillinger av konfidensiell eller strategisk karakter, sier Solnes.

Glad for siste «spillerkjøp»:

- Vi må utvikle TV 2 på alle områder og Robberstads brede erfaring vil styrke oss, sier Kjetil Nilsen om det siste «spillerkjøpet» til TV 2 på mediemarkedet.

Håper på rask løsning
Dagens distribusjonsavtale med Telenor løper for TV 2s del ut i år og nå skal tv-kanalen forhandle frem enda bedre betingelser for å dekke opp blant annet det rekorddyre rettighetskjøpet av Premier League som Kampanje tidligere har slått fast kom på 1,8 milliarder kroner for tre år.

Leder for TV 2s betal-tv-virksomhet, som også inkluderer teknologi og distribusjon, Kjetil Nilsen, sier han håper å ha på plass en ny avtale med Telenor før Robberstad starter opp etter sommeren som blant kjenner godt til detaljene fra blant annet den store Discovery-avtalen som Telenor sluttførte tidligere i år.  

- Han har nettopp sagt ja til jobb i TV 2 og kommer nok ikke til å begynne på denne siden av sommeren. Forhåpentligvis er vi ferdig med forhandlingene innen den tid. I TV 2 er vi opptatt av å ha et ryddig forhold til alle våre forhandlingspartnere, sier Nilsen.

Blir spesialrådgiver
Robberstad går inn i stillingen som spesialrådgiver i TV 2s betal-tv-divisjon som ledes av nettopp Nilsen. I denne avdelingen ligger blant annet TV 2 Sumo og alle andre inntekter som ikke har med salget av tv-reklame. Her skal Robberstad jobbe tett med folk som teknologisjef Håvard Myklebust, Sumo-ansvarlig Børge S. Nilsen, partneransvarlig Steinar Brændeland og rettighetssjef Bjørn Taalesen som Robberstad blant annet solgte den etter hvert så berømmelige «milliardfotballen» til i 2005.

Den gang jobbet Robberstad for Rune Hauges Profile Media som hadde oppdraget med å selge Tippeligarettighetene for Norges Fotballforbund. Rune Hauge ledet forhandlingene og fikk mye av æren for forhandlingsresultatet og rekordprisen, men hjernen bak avtalen mener mange var John Robberstad.

- Det er et område som etter hvert står for nesten halvparten av topplinjen i TV 2. Det er viktig for oss å ha nok ressurser og nok kompetanse på dette området. Robberstad har kunnskap på både strategi- og økonomiområdet og har jobbet med dette i lang tid. Dette blir en styrking av vår innsats her, sier Nilsen.

- Du har møtt Robberstad i tøffe slag tidligere. Klarer dere å legge dette bak dere?

- Ja, alle slag er basert på profesjonell forhold så det blir ikke noe problem. Jeg har truffet Robberstad gjennom flere år og han fremstår som en flink person med kompetanse på et område det er viktig for TV 2 å utvikle, sier Nilsen.

Vokser utenom reklame
I løpet av noen år har TV 2-konsernet klart å øke betal-tv-inntektene og distribusjonsinntektene til å bli like store som reklameinntektene, hvilket vil si rundt to milliarder kroner.

I 2015 satte TV 2 omsetningsrekord med en omsetning på 3,895 milliarder kroner og leverte et overskudd på 382 millioner kroner.  Salget av reklame ligger på rundt to milliarder kroner, mens salg av betal-tv og distribusjonsinntekter utgjør den andre halvparten.