Telenor legger i morgentimene i dag frem regnskapstall for første kvartal som viser at telegiganten fortsetter å hente inn nye mobilkunder i land som Pakistan, Myanmar og India.

Les mer: Telenor øker omsetningen

Tyngre går det på hjemmebane der Telenors satellitt-tv-tilbyder Canal Digital nå må rapportere om et markant fall i antall tv-kunder. Det skjer i et kvartal der Telenor og Canal Digital lå i en nesten to uker lang konflikt med et av markedets største tv-hus Discovery om betingelsene for en ny distribusjonsavtale.

Les også: TVNorge-kanalene gikk i svart hos tre millioner seere

Det medførte svarte TVNorge-skjermer i nesten to uker for Canal Digitals rundt 500.000 satellitt-tv-kunder i Norge samt resten av det skandinaviske markedet. Kvartalstallene til Telenor splitter ikke abonnementstallene i de respektive nasjonale markederne, men rapporten som slippes i dag viser at samlet falt antall kunder med 19.000 kunder i perioden januar til mars i år.

- Vi konstaterer at hendelsen i begynnelsen av februar er den viktigste årsaken til den negative utviklingen i antall abonnenter i første kvartal, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast, Scott Engbretsen, til Kampanje.

Nedgangen er større i antall enn hva den historisk har vært de siste kvartalene, og totalt har Canal Digital 878.000 kunder ved inngangen til andre kvartal 2016. På to år har 42.000 kunder forsvunnet, men nesten halvparten forsvant altså de siste tre månedene.

Smellen fra tv-striden ser ut til å ha kommet i det såkalte parabol-markedet. For ser en på tallene for Telenors kabel-tv-virksomhet viser den at antall tv-kunder holdt seg stabilt på rundt 530.000 kunder.

Eventuelle effekter av den bitre tv-striden med Discovery gjør seg imidlertid ikke bemerket på omsetningen og resultat for første kvartal. Driftsresultatet økte med 40 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2015 og endte på 198 millioner kroner, mens omsetningen økte fra 1,11 milliarder kroner til 1,14 milliarder kroner.

Telenor nevner ikke tv-streiken i kvartalsrapporten, men sier selskapet klarte å hente ut mer på pris for på den måten kompensere for «en lavere abonnementsbase på DTH».

Om Canal Digital lykkes med en strategien fremover gjenstår å se, men med en gjennomsnittlig inntekt per kunde på 3-400 kroner  i månden vil et kundetap på rundt 20.000 kunder medføre en omsetningssvikt på 70-90 millioner kroner på årsbasis.

Discovery tapte etter det Kampanje har anslått rundt 20 millioner kroner som følge av at TVNorge-kanalene gikk i svart hos 2,8 millioner seere i februar og det kan dermed virke som om striden kostet Telenor mest. 

Her ser du tallene til Telenor satellitt-tv-operatør Canal Digital for første kvartal i 2016. Alle tall i millioner kroner.

Canal Digital 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 1.147 1.114  
Driftsresultat 198 158 + 25,3