Artikkelen blir oppdatert. Kampanje kommer med mer.

I formiddag startet vårens hovedoppgjør mellom arbeidsgiverorganisasjonen Mediebedriftenes  Landsforening (MBL) og arbeidstakerorganisasjonen Norsk Journalistlag (NJ). Forhandlingene startet med at NJ la fram sine krav.

Slik ser kravene ut:

 • Generelt tillegg på 6.000 kroner.
 • Justeringstillegg på 3.900 kroner til alle som pr. 31.12 2015 hadde en bransjelønn på 488.000 kroner eller lavere
 • Omlegging av timebasert ulempesystem
 • Ny rammeavtale for kjøp og salg av frilansstoff

NJ krever altså 6000 kroner i generelt tillegg i årets forhandlinger med MBL, pluss en ekstra justering på 3900 kroner for de som ligger lavest. NJ krever i tillegg at det innføres en ny rammeavtale for kjøp og salg av frilansstoff og at lokalavtalene gis bedre vern.

- Det blir krevende forhandlinger
NJ-leder Thomas Spence kommenterer kravene slik overfor Kampanje.

- Det er moderate krav som er tilpasset utfordringene som vår bransje står overfor. Vi har presentert en samlet pakke som vil gi tryggere forhold og bevare og aller helst øke optimismen for bransjen, sier Spence.

- Dette er ikke krav som burde gi hakeslepp blant redaktørene, legger han til.

- Så du noen som fikk hakeslepp i MBLs forhandlingsutvalg i formiddag?

- MBL signaliserte at de er uenige med NJ og at kravene, særlig de tekstkravene, er vanskelige. Det blir derfor helt sikkert krevende forhandlinger, sier Spence.

Det er Stein Larsen som fronter forhandlingene for NJ, slik han har gjort i flere tidligere oppgjør. 

- Skal bransjen overleve kan man ikke bare kutte kostnader og ansatte. Vi ønsker en fremtid hvor mediene er en trygg og sikker arbeidsplass for de ansatte. Både for de som skal være igjen og de som i morgen skal velge hvilken annen bransje de skal bruke sin arbeidskraft og kompetanse i, sier Larsen.

MBL vil ha et moderat oppgjør
MBL inntar forhandlingsbordet med et tindrende klart mandat fra sine medlemmer: Gi minst mulig. Bakteppet er fallende inntektene i mediehusene.

- MBL er opptatt av at dette blir et ytterst moderat oppgjør. Vi opplever at vi og motparten har en noenlunde lik forståelse av de utfordringer bransjen har, og går selvfølgelig inn i forhandlingene med den målsetning å finne en forhandlingsløsning, sa leder for MBLs forhandlingsutvalg, Anders Aarskog, til Kampanje tidligere i dag.

Årets oppgjør omfatter 3.600 medlemmer av NJ og 200 mediebedrifter. Dette gjelder journalister og andre redaksjonelle medarbeidere i avis, ukepresse, TV 2, lokal-tv og digitale medier.  I 2015 var det ca. 3.800 journalister og for to år siden - i 2014 – ca. 4 200. 

Det er satt av to dager til forhandlingene i det aller største lønnsoppgjøret i norsk mediebransje. Fristen er satt ved midnatt onsdag, men som vanlig er forhandlingsutvalgene forberedt på at forhandlingene kan strekke seg over noen dager. En eventuell mekling vil skje i mai. I 2014 ble partene enige under hovedoppgjøret og slapp dermed mekling. Sist gang det var streik i MBL/NJ-oppgjøret var i 2004 og 2002.

Les også: - Vil ha et ytterst moderat oppgjør

Artikkelen fortsetter under bildet.

MBL la ut dette bildet fra forhandlingene på Twitter i formiddag.  

Her er forhandlingsutvalgene:

MBL:

 • Anders Aarskog, MBL (forhandlingsleder)
 • Tove Nedreberg, Adresseavisen, nestleder MBL
 • Einar Hålien, Schibsted
 • Stig Finslo, Amedia
 • Theo Jordahl, TV 2
 • Eirik Hoff Lysholm, Dagsavisen/Mentor Medier
 • Hanne Haugsgjerd, Dagbladet
 • Ann Helen Nikolaisen, MBL
 • Geir Engen, MBL

NJ:

 •  Stein Larsen, NJ, forhandlingsleder
 • Thomas Spence, NJ-leder
 • Jan Christer Pedersen, iTromsø (Polaris)
 • Hege Iren Frantzen, NJs nestleder
 • Frank Lynum, Aftenposten (Schibsted)
 • Åsne Haugli, DN (NHST)
 • Harald Grevskott, Egmont Publishing AS
 • Henrikke Helland, TV 2
 • Pål Hellesnes, Klassekampen (Uavhengig)
 • Britt-Ellen Negård, Glåmdalen (Amedia)
 • Marit Heiene, Romsdals Budstikke (Polaris)
 • Toralf Sandåker, frilans
 • Anette Andresen, frilans
 • Ketil Heyerdahl, NJ