13. mai er det klart for årets store festkveld i tv-bransjen, «Gullruten». Der blir det klart hvem som stikker av med mest heder og ære av fjorårets tv-programmer.

Men allerede i dag klokken 12 slippes nominasjonslisten til prisen, og Kampanje kan avsløre de fire nominerte i kategorien «Årets nyskapning».

De fire nominerte til Årets nyskapning er:

  • «Asbjørns julekalender» produsert av Seefood TV for TVNorge
  • «Skam» produsert av NRK for NRK
  • «Kongen på haugen», produsert av Plan-B TV for TV3
  • «Petter uteligger», produsert av Teddy TV for TV 2

- Dette er fire ulike programmer i etablerte sjangere, men som er i stand til å prøve noe nytt. Fellesnevneren for programmene er at de justerer og bygger videre på programtyper som fungerer, og at de bruker styrken i de ulike sjangerne, sier styreleder i Stiftelsen Gullruten, Leif Holst Jensen til Kampanje.

Ungdomsserien «Skam» på NRK skiller seg ut fra de tre øvrige nominerte ved at den primært har vært vist på nett-tv, selv om episodene også har vært vist lineært. Tidligere denne uken ble programmet vist for et internasjonalt publikum på tv-messen MipTV i Cannes.

Les mer: Tror på internasjonal suksess for «Skam»

- Vil ha forutsigbar suksess
Leif Holst Jensen i Stiftelsen Gullruten mener det er blitt viktig for tv-kanalene å ta kalkulerte risikoer.

- Vi opplever at behovet for nyskapning og innovasjon aldri har vært større, samtidig som det er skummelt å ta en risiko. Alle vil ha forutsigbar suksess, og derfor handler det om å forsterke etablerte metoder, mer enn å gjøre noe man aldri har gjort før, som var mer 90- og tidlig 2000-tallets måte å gjøre det på, sier han.

Det er ikke helt tilfeldig at de fire store tv-husene har fått hver sin nominasjon.

- Det er et viktig poeng å synliggjøre at det foregår nyskapning i alle mediehus, men samtidig kan vi ikke nominere noen som ikke fortjener det, sier Jensen.

Det er i hvert fall slutt på den tiden der Gullruten hadde for få bidrag i kategorien til å gå ut med nominerte, og gikk rett på å kåre en vinner.

- Det problemet har vi ikke lengre. 

Blipp leder showet
Senere i dag offentliggjøres altså de nominerte i 19 kategorier, vurdert av til sammen 90 jurymedlemmer fra hele bransjen. «Åres tv-øyeblikk» og «Publikumsprisen» skal også deles ut i år, men de nominerte i disse kategoriene lanseres senere. 

Det er Stian Blipp som skal lede årets utdeling.

Les mer: Blir ny programleder for Gullruten

Tidligere denne uken ble også de nominerte til Gullrutens fagpris sluppet.

Les mer: Disse kan vinne årets første Gullruter