Skuespillere og regissører som Aksel Hennie, Ingrid Bolsø Berdal, Kristoffer Joner og Morten Tyldum er blant nordmennene som har lykkes i Hollywood de siste årene. Det har vært stille på produsent-siden, men det er nå i ferd med å endres.

For kun ett år siden flyttet nemlig produsent Tone Innset til Hollywod med fullpakkede kofferter og store drømmer. Etter mange og lange arbeidsdager, og mange intense pitchemøter, har hun skaffet seg produsentjobb og solgt inn en egenutviklet idé til et produksjonsselskap. Om alt går som planlagt, blir serien hennes å se på skjermen neste år.

- Det er beinhardt å komme inn i bransjen her i Hollywood. Det er en by hvor det daglig kommer busser og fly lastet med folk fra hele verden. De har alle det samme ønsket: Å komme inn i underholdningsbransjen. Konkurransen er veldig stor. Jeg kjente ikke en sjel da jeg kom hit.

Hun utdyper:

- Det var bare å begynne helt fra scratch med å bygge nettverk. Hvordan klarer man det? Vel, jeg fant mine metoder. Jeg tror ikke det er nok å gå på fester med riktige folk hver kveld, for å si det sånn. Min teori er at om du jobber 12 timer aktivt hver dag for å få deg en jobb og komme inn i bransjen, så er du på god vei. Om du kontakter 25 folk og får ett svar, er det gode odds.

I Norge har Innset vært produsent for programmer som Charterfeber, Unge Mødre og Norges Grillmester. I nesten 6 år jobbet hun for produksjonsselskapet Rakett (tidligere Limelight film og tv).

- Jeg har en god advokat
Det tok Innset ni måneder å få arbeidstillatelse. Når den var i boks, startet prosessen med idéutvikling, lage presentasjoner og filme pilot.  

- Det er ekstra tøft å komme hit som ny med arbeidserfaring. De fleste studerer her, får en intern-stilling og jobber seg deretter oppover i systemet. De fleste produsenter i LA har agenter og managere som skaffer dem møter og jobber, men det har ikke jeg enda. Jeg har kun en dyktig advokat som har hjulpet med å utforme kontrakter.

- Jeg brukte tiden mens jeg ventet på arbeidstillatelse godt. Jeg skaffet meg kontakter, og prøvde å komme inn dørene for å møte sjefene i de store produksjonsselskapene. I begynnelsen av januar hadde jeg booket pitchemøter med 8 ulike selskaper. Dette var før jeg hadde filmet piloten til serien min.

Innset fikk arbeidstillatelse, filmet piloten og gjennomførte de åtte planlagte møtene. Hele tre selskaper var interessert i ideen hennes, en realityserie.

Med hele tre interessenter ble mye tid brukt på kontraktsforhandlinger. 

- Det gikk en del kontraktsforslag frem og tilbake før vi ble enige. Hele prosessen tok omtrent en og en halv måned. Avtalen jeg har med selskapet gir dem rett til å videreutvikle ideen og pitche den til forskjellige tv-kanaler i en tidsavgrenset periode. Om serien blir plukket opp, blir jeg kreditert som executive producer i tillegg til at jeg får være med å jobbe som Executive produsent  (samt at jeg har eierandeler)på den faktiske produksjonen. Jeg er i disse dager også i møter med utviklingsavdelingen for å legge en slagplan, finner historier og planlegge fremdrift.

Ble bedt om å ta med pistol 
- Kan du si noe om ideen du har solgt inn?

- Jeg kan ikke si så mye om hva det handler om, men jeg hørte i flere møter at jeg var «crazy in a good way» for å ha filmet akkurat denne ideen. Flere har også spurt om hvordan jeg klarte det, og hvordan jeg fikk det til. Det er jo fint at folk har masse spørsmål etter å ha sett en pilot.

Innset sier videre at hun i forbindelsen med filmingen av piloten har oppholdt seg steder som kan anses som farlige i LA. En dag hun var på hjem fra location ble hun stoppet av politiet som jobbet der.

- Jeg forklarte hva jeg hadde gjort og de syns det var ok, men ga meg beskjed om å ta med en pistol neste gang jeg skulle dit.

- Blir så lenge det er gøy
Innset har nok å henge fingrene i mens hun venter på at serien hennes skal bli kjøpt opp. I år begynte hun i ny jobb som ansvarlig produsent for tre reality-shows for tv-kanalen Fashion One, som sender i 170 land.

- Kanalen kan nå ut til 431 millioner seere, så det er veldig gøy. Fashion One har kontorer i LA, Miami, Filippinene, Tokyo, Hong Kong og London. I min redaksjon blir vi folk fra over 10 land. Kanalen har et stort kinesisk og russisk publikum, og det er gøy at underholdningsnyheter spilles inn på mandarin og russisk rett utenfor kontoret mitt. I disse dager forbereder jeg meg til å reise ned til øya Cebu på Filippinene for å filme der.

- Hvor lenge planlegger du å bli i Los Angeles?

- Så lenge jeg syns det er gøy og hjemlengselen ikke tærer for mye på blir jeg her. Jeg har et tidsbestemt arbeidsvisum som jeg må følge, men utover det har jeg ikke lagt noe plan.

- Hvorfor LA?

- Vel, jeg liker utfordringer, og det er det nok av her på godt og vondt. Alt må proves, man lever jo bare en gang, som man husker iallefall. Jeg elsker også det fint været her. LA er en multikulturell by hvor man møter folk fra alle verdens hjørner.