Til tross for at TVNorge-eier Discovery Norge har hatt solid medvind i det norske tv-markedet etter at de i 2009 la ned nyhetene for å satse for fullt på humor og underholdning, varslet administrerende direktør Harald Strømme de ansatte om at rundt 35 årsverk vil kunne rammes i en større omorganisering av selskapet.

Hensikten skal være å ruste selskapet for fremtiden, og frigi ressurser til å investere i mer innhold, nye tjenester og, ikke minst, sport. Tv-selskapet har allerede investert store summer i attraktive sportsrettigheter. I fjor kjøpte Discovery OL-rettigheter for perioden 2018 til 2024 for over 11 milliarder norske kroner. Før jul klinte mediekonsernet til og bladde opp 2,4 milliarder kroner for rettighetene til Tippeligaen i seks sesonger. 

-  Dette er en beslutning vi ikke tar med lett hjerte. Men det er helt nødvendig å ta grep for å gjøre selskapet i stand til fortsatt å være ledende i det kommersielle TV-markedet i fremtiden. TV-bransjen slik vi kjenner den, endrer seg. All historie viser at det er de selskapene som har evne og vilje til å endre seg, som klarer seg best gjennom slike avgjørende faser, sa Strømme tidligere denne uken.

Les mer: Discovery kutter 35 årsverk

Nestleder for de i underkant av 30 ansatte i Discovery Norge som er organisert av Norsk Journalistlag, Jon Hernæs, forteller til Kampanje at beskjeden kom som en overraskelse på tirsdag.

- Det er ikke vanskelig å forstå at det blir en veldig usikkerhet og at mange er overrasket. Det er snakk om 35 årsverk, så det vil være unaturlig hvis ikke folk var litt bekymret for jobbene sine, sier Hernæs til Kampanje.

Håper de slipper oppsigelser
De tillitsvalgte sitter nå i forhandlinger med ledelsen i Discovery. Hernæs vil ikke si noe om innholdet i disse samtalene.

- Hvorfor ble de ansatte overrasket?

- Det har ikke som vi har sett vært noe forvarsel om at dette skulle dukke opp nå.

- Hva vil dere legge vekt på i forhandlingene?

- Vi vil ivareta våre medlemmers rettigheter så godt vi kan.

- Tror du det er mulig å få til en løsning uten oppsigelser?

- Vi håper det.

Beskjeden fra ledelsen har satt sitt preg på stemningen i Discoverys lokaler i Nydalen, ifølge Hernæs.

- Det er selvfølgelig ingen som mottar dette med godt humør. Vi er en bedrift som har hatt veldig mange gode år bak oss og som er vant til godværsdager. 

Må sende inn CV
Etter det Kampanje kjenner til skal man nå bruke den neste måneden til å bestemme seg for hvor i organisasjonen det skal kuttes. Det skal blant annet gjøres ved hjelp av en egenmelding fra de ansatte om hvilken kompetanse de besitter, som vil danne et grunnlag i beslutningsprosessen når det kommer til hvem som får bli.

Det er samtidig nærliggende å tro at det ikke er først og fremst salget som vil bli rammet hardest. Større grunn er det til å tro at avdelingen som jobber på såkalt traffic eller annonsestyring vil bli rammet.  Her kan en lett se for seg mer automatiserte og sentraliserte løsninger sammen med andre Discovery-markeder med hovedseter i Stockholm, København eller London. Lignende prosesser med mer sentraliserte backoffice-løsninger ser en også konsekvensene av i andre mediehus.

Les også: 55 må gå i Schibsted: - «Blodig» og «trist»

Om det er mulig å sentralisere tilsvarende på innkjøp og program gjenstår å se.

Regnskapstallene til Discovery for 2015 foreligger fortsatt ikke, men i 2014 hadde selskapet en omsetning på drøye 1,5 milliarder kroner og et overskudd før skatt på over 300 millioner kroner.